НАРЕДБА № 2 ЗА ВЗЕМАНЕ НА ПРОБИ ОТ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ

НАРЕДБА № 2

ОТ 27 ЯНУАРИ 1997 Г.

ЗА ВЗЕМАНЕ НА ПРОБИ ОТ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ

Обнародвана, ДВ, бр. 10 от 4 февруари 1997 г.

(отменена – ДВ бр. 93/2003 г.)

Раздел I

Общи положения

Чл. 1. (1) С тази наредба се определят условията и редът за вземане на проби от хранителни продукти, произвеждани в Република България или внасяни от чужбина.

(2) Проби от хранителни продукти се вземат при провеждане на предварителен или текущ санитарен контрол в обектите, в които се обработват, произвеждат, съхраняват и продават хранителни продукти.

(3) Проби от хранителни продукти се вземат и в следните случаи:

  1. когато има сигнали за променено качество и изтекъл срок на годност на продуктите;
  2. при съмнение за наличие на вредни примеси, добавки, микроорганизми и токсини;
  3. при сигнали за възникнало заболяване от хранителен произход;
  4. при провеждане на съдебни експертизи;
  5. при възникване на крупни производствени аварии, довели до замърсяване на околната среда;
  6. по молба на физически и юридически лица;
  7. при проучвания на проблеми, свързани с качеството и безопасността на хранителните продукти, по нареждане на главния държавен санитарен инспектор;
  8. при установени хигиенни неблагополучия, констатирани по повод на провеждания предварителен или текущ санитарен контрол.

Раздел II

Вземане на проби

Чл. 2. Проби от хранителни продукти се вземат съгласно раздел V, утвърден с ПМС № 23 от 1974 г. (обн., ДВ, бр. 31 от 1974 г.; изм., бр. 99 от 1980 г., бр. 101 от 1989 г., бр. 76 и 101 от 1990 г., бр. 81 от 1991 г., бр. 4 и 93 от 1992 г., бр. 65 от 1994 г., бр. 66 и 100 от 1995 г. и бр. 54 от 1996 г.).

Чл. 3. (1) Проби от хранителни продукти се вземат поотделно от всяка партида.

(2) Преди всяко вземане на проби от хранителния продукт се определя партидата и съответствието є с придружаващата я документация, като се извършват: външен оглед на партидата, органолептична оценка – външен вид, консистенция, цвят, мирис и примеси, и оценка на условията, при които се съхранява.

(3) Когато партидите от хранителни продукти са нееднородни, те се групират, описват и окачествяват поотделно.

(4) Резултатите от огледа и оценката на партидата се нанасят в протокол за вземане на проби съгласно приложение № 1

 

Чл. 4. (1) За извършване на лабораторен анализ от хранителните продукти се взема единична или двойна проба.

(2) Единична проба от хранителните продукти се взема при провеждане на предварителен или текущ санитарен контрол, а в случаите по чл. 1, ал. 3 се взема двойна проба.

(3) Двойната проба се взема по един и същ начин, в еднакви количества и опаковки както единичната проба.

Чл. 5. Последователно се вземат първична, съставна, крайна и лабораторна проба.

Чл. 6. (1) Броят и количеството на пробите се определят в Българските държавни стандарти. Когато липсват стандарти, броят и количеството на пробите се определят съгласно приложение № 2

(2) Проби от продукти, които са хранителни добавки, могат да се вземат и в количества по-малки от посочените в приложение № 2 само ако са достатъчни за извършване на анализите.

(3) Вземането на обща проба от хранителни продукти се допуска при условие, че взетото количество е достатъчно за извършване на всички видове анализи. Пробата се взема по начин, осигуряващ нейната стерилност, при спазване правилата на асептиката, като анализите започват в микробиологичната лаборатория.

Раздел III

Техника за вземане на пробите

Чл. 7. Пробите, предназначени за лабораторен анализ, трябва обективно да отразяват състоянието на цялата изследвана партида от съответния хранителен продукт.

Чл. 8. При вземане на проби от хранителни продукти, за които няма указания в стандартизационните документи, се спазват изискванията, посочени в приложение № 3

Чл. 9. Приборите, инструментите и съдовете, които се използват при вземане на проби от хранителни продукти, е необходимо да отговарят на следните условия:

  1. да са изработени от инертни в химическо отношение материали с антикорозионни свойства, устойчиви на въздействието на киселини, основи, алкохоли, дезинфекционни средства и други химически вещества, високи и ниски температури;
  2. да не отделят вещества, влияещи върху химическия състав, действащи антисептично или променящи органолептиката на продукта;
  3. да осигуряват условия на съхранение, аналогични на изискващите се за конкретния вид продукт, и да изолират от допълнителни физични, химични и механични влияния – въздух, светлина, влажност, температура и др.;
  4. да не създават условия за допълнително размножаване на бактерии, микроскопични гъбички и др. и за продукция на техни токсини;
  5. да изолират продукта в достатъчна степен от възможности за вторично биологично и химично контаминиране;
  6. да са здрави и да осигуряват запазването на целостта на пробата, както и да гарантират от евентуалното є изтичане, разсипване и разливане;
  7. да са свободни от механични замърсявания, добре подсушени, а в зависимост от предназначението на пробата – химически чисти или стерилни.

Чл. 10. (1) Взетите проби се затварят, пломбират и подпечатват по начин, осигуряващ оригиналността им.

(2) Когато продуктите не са разфасовани в дребни оригинални потребителски опаковки, взетите проби се поставят в книжни кесии, буркани, бутилки, стъклени флакони, колби, шишета с подходящи запушалки в зависимост от характера, консистенцията на продукта и предназначението на пробите за различните видове анализи.

(3) Затварянето на книжните кесии се извършва, като се прегъват няколко пъти, прегъвките се перфорират на две места и през тях се прекарва канап, който след това се завързва.

(4) Стъклените и другите съдове се затварят с подходящи капачки или запушалки, отгоре се обвиват с амбалажна хартия и се завързват с канап.

(5) Пробата се запечатва и маркира върху етикет, перфориран на две места, през които се прекарват краищата на канапа, завързват се и върху тях се поставя металическа пломба.

(6) Пломбажните клещи се изработват по образец и предоставят на хигиенните инспекции от Министерството на здравеопазването.

(7) Маркировката на пробата върху етикета се нанася с мастило или химикал и съдържа данните, посочени в приложение № 3

Чл. 11. За взетите проби се съставя протокол в три екземпляра, подписан от лицата, взели пробата, и от длъжностното лице от обекта съгласно приложение № 1

Двата екземпляра се изпращат в лабораторията, в която ще се извършват изследванията. Третият екземпляр остава у представителя на обекта.

Раздел IV

Изпращане, транспортиране, приемане

и съхраняване на пробите в лабораторията

Чл. 12. (1) Взетите проби се транспортират до регионалната ХЕИ от санитарния инспектор или се изпращат по пощата в най-кратък срок.

(2) Изпращане по пощата се извършва за проби, взети по предварителния или текущия санитарен контрол, като пробите се опаковат по начин, гарантиращ запазването на целостта им. Течните проби в стъклен амбалаж се изпращат отделно от пробите с твърда консистенция.

(3) Проби, съмнителни за наличието на особено опасни инфекции, се изпращат, като се вземат мерки за недопускане разпространението на заразата.

(4) Проби, взети по повод на възникнало заболяване от хранителен произход, и проби от бързоразвалящи се хранителни продукти се транспортират по най-бърз начин в изотермични съдове или чанти или с хладилен транспорт.

Чл. 13. (1) Пробите и протоколите за вземане на проби се предават веднага на лабораториите от санитарния инспектор или от длъжностното лице, получило пробата по пощата.

(2) В лабораториите се завежда журнал, в който се вписва датата на получаване на пробите, а за бързоразвалящите се продукти – и часът на получаването им.

(3) Анализите на проби от хранителни продукти започват незабавно, когато:

  1. съществува сигнал за промяна и нарушение на годността и качеството на продукта;
  2. пробата е взета от бързоразвалящи се хранителни продукти;
  3. има съмнение за наличие на вредни примеси, добавки, микроорганизми и токсини;
  4. е възникнало заболяване от хранителен произход;
  5. има назначена съдебна експертиза;
  6. има съмнения за замърсяване на хранителни продукти вследствие възникнали аварии и замърсяване на околната среда.

Чл. 14. (1) Когато за изследването се налага да се вземат двойни проби, до завършване на изследването втората проба се съхранява при условия, гарантиращи запазването на първоначалното є състояние.

(2) Вторите проби се унищожават съгласно чл. 38, ако в срок 2 работни дни след съобщаване на резултатите не е поискан контролен анализ.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

  • 1. По смисъла на тази наредба:
  1. „Хранителни продукти“ са всички хранителни суровини, полуфабрикати, готови продукти и ястия, напитки, подправки, вкусови вещества, добавки, спомагателни материали и др., консумирани от човека за посрещане на неговите енергийни и хранителни потребности за живот и растеж.
  2. „Партида“ е количеството еднородна промишлена продукция, произведена при еднотипни условия, с еднакъв състав и качество, предназначена за еднократно приемане и предаване. В зависимост от вида и спецификата на продукцията понятието партида може да включва и други допълнителни елементи – суровина, дата на производство, работна смяна, вид на опаковката, срок на трайност, предназначение и др.
  3. „Размер на партидата“ (големина) е количеството продукция, изразено чрез маса (обем) на продукта при непакетирани продукти или брой единични потребителски или транспортни опаковки при пакетираните хранителни продукти.
  4. „Проба“ е определено количество продукт (брой опаковки, маса, обем, екземпляр), подбрано от партидата и предназначено за извършване на контрол върху качеството и безопасността на продукта.
  5. „Първична проба“ (изходна проба, проба извадка) е част от партидата, подбрана от общата съвкупност на продукта по време на първия етап на пробонабирането.Тя може да бъде съставена от отделни потребителски опаковки при пакетираните продукти или от представителни количества при непакетираните продукти, уточнени като единица мярка за съответните видове продукция (брой, маса, обем, екземпляр).
  6. „Съставна проба“ (сборна, междинна) е обединената проба от всички отделни потребителски опаковки или обеми продукция, подбрани като първична проба.
  7. „Крайна проба“ е средната проба, която се получава от съставната чрез подходящо подреждане, размесване, хомогенизиране, последващо разделяне на равни части и отразява обективно състоянието на цялата партида. При нехомогенна продукция крайната проба отразява пропорционално съотношенията на съставните є части.
  8. „Лабораторна проба“ е крайната проба, предназначена за лабораторен анализ. Тя представлява репрезентативна част от крайната проба, редуцирана до количествата, необходими за лабораторни анализи по смисъла на приложение № 3

 

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

  • 2. Тази наредба се издава на основание § 3 от преходните и заключителните разпоредби във връзка с чл. 20 от Закона за народното здраве и отменя Инструкция № 94 от 1974 г. за вземане на проби от хранителни продукти (ДВ, бр. 99 от 1974 г).

 

Приложение № 1 към чл. 3, ал. 4

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Хигиенно-епидемиологична инспекция
гр. ………………………………………………..
Изх. № ……….. ден …. м. …… год. …………….
До……………………………………………….
………………………………………………….
гр./с. ………………….. п.код. ……………
ул. …………………………………….. № ….

ПРОТОКОЛ

за вземане на проби от хранителни продукти

Днес ……ден…….м……..год……..час…..

подписаният ………………… на длъжност………………………………………………………….

посетих обект……………..гр. …………….. адрес …………………………………………………

с отговорник на обекта……………………………….и в присъствието

на представител на обекта……………………………………………………………………………

На основание чл. 22 ЗНЗ бяха взети и запечатани съгласно действащата наредба единични (двойни) проби от следните хранителни продукти:

Хранителен продукт Дата на производство Фирма производи тел, адрес Произведен по БДС, ТС, внос Взети по-БДС Наредба № 2 Налично количество в обекта Мярка-кг, бр. Размер
крайна проба
Размер-лаб.проба
1.
2.
3.

Да се изследва за:

  1. качество,
  2. безопасност,
  3. годност за консумация,
  4. хранителна и биологична стойност,
  5. др.

Вид на изследването:

  1. органолептично,
  2. физико-химично,
  3. микробиологично,
  4. микотоксикологично,
  5. токсикологично,
  6. радиологично,
  7. друго.

Установено хигиенно нарушение:…………………………………………………………………

Характеристика на партидата: ……………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………

(№ на партидата, дата на производство, срок на годност, начин на транспортиране, условия на съхранение и др.)
Резултати от външния оглед на партидата:

  1. годна;
  2. условно годна;
  3. негодна.

Забележки:………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………….

(описват се допълнителни данни)

Поставям възбрана върху:…………………………………………………………

(наименование на продукта, кг)

при следните условия:…………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………….

Протоколът се състави в……екземпляра и е отчетен документ за взетите продукти.

Представител на обекта
(получил копие от протокола):
име: ……………………………………
длъжност: ………………………….
подпис: ………………………………
Отговорно лице
……………………………………………
(за съхранение на възбранените продукти):
име: …………………………………..
…………………………………………………….
длъжност:…………………………….
подпис: ………………………………
Съставил протокола:
подпис: ………………………………
Присъствали свидетели:
1………………………………………….
(име, длъжност, подпис, адрес)
2………………………………………………
(име, длъжност, подпис, адрес)

 

Приложение № 2 към чл. 6, ал. 1

Количества лабораторни проби, необходими за извършване на анализите

Видове анализ Количество лабораторна
проба в г. или куб.см
1. Микробиологичен (бактериологичен, микологичен) 250
2. Химичен 300
3. Токсикологичен 500
4. Радиологичен 1000

 

Приложение № 3 към чл. 8

Изисквания към технологията на вземане на проби от хранителни продукти

  1. Проби от течни хомогенни продукти или течни хетерогенни маси, вкл. такива, образуващи емулсии (мляко, боза, растителни масла, емулсионни напитки и др.) се вземат след хомогенизиране на течността чрез многократно разбъркване и/или разклащане на съда.
  2. Проби от продукти с твърда, полутвърда, пастообразна или мажеща се консистенция се вземат от различни нива, най-малко от 10 места на опаковката (на повърхността, във вътрешността, около дъното и стените), с подходящ инструментариум.
  3. Проби от продукти с прахообразна, гранулоподобна, зърнеста консистенция и/или в насипно състояние се вземат по подобие на пробите от т. 2.
  4. Проби от плодове и зеленчуци се вземат като отделни бройки (екземпляри) от различни места на транспортната опаковка.
  5. Проби от продукти с нееднородна, нехомогенна консистенция (готови ястия, туршии и др.) се вземат, като в първичната, съставната, крайната и в пробата за лабораторен анализ се запазват съотношенията на компонентите, аналогични на съотношенията им в продукта.
  6. Проби от хранителни продукти, разфасовани на дребно или опаковани в неделими херметични или други потребителски опаковки (до 2 кг), се вземат цели, без да се нарушава целостта на разфасовката, екземпляра или потребителската опаковка.
  7. Хранителни продукти в единични опаковки над 2 кг се отварят на място и се вземат количества от 0,200 до 1,0 кг по начин, указан в точките по-горе

Приложение № 4 към чл. 10, ал. 7

Маркировка на пробата върху етикета

  1. Регионална ХЕИ.
  2. Номер на протокола.
  3. Наименование и количество на пробата.
  4. Обект, от който са взети пробите.
  5. Имена на лицето, взело пробата, и на представител на обекта, присъствал при вземане на пробата, и техните подписи.
  6. Дата и час на вземане на пробата.

 

5 Comments on НАРЕДБА № 2 ЗА ВЗЕМАНЕ НА ПРОБИ ОТ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ

  1. Very good article post. Fantastic.

  2. Thanks so much for the blog article.Really thank you! Great.

  3. I think this is a real great blog article.Much thanks again. Really Great.

  4. I truly appreciate this blog.Much thanks again. Great.

  5. I value the article.Much thanks again. Cool.

Comments are closed.