МАРКЕТИНГОВИ ПРОУЧВАНИЯ – МАРКЕТИНГОВИ ПОДХОДИ И ПАЗАРНИ ФУНКЦИИ.

МАРКЕТИНГОВИ ПРОУЧВАНИЯ – МАРКЕТИНГОВИ ПОДХОДИ И ПАЗАРНИ ФУНКЦИИ

Маркетинговото проучване е нужно за събирането и обработката на информация за подготовка на управленски решения, както и за прогнози, концепции и планови програми.

Маркетинговите проучвания са система от дейности, които се провеждат с цел да се установи проявлението и въздействието на пазарните фактори върху реализацията на дадена стока или услуга, както и да се установят или прогнозират тенденции в развитието на дадена икономическа система.

По същество целта на едно маркетингово проучване е да се получи отговор на пет основни въпроса: Кой? Какво? Къде? Кога? Как?

Видове маркетингови проучвания:          

             ◘    според обекта и обхвата

  • проучване на пазара – изучават се характеристиките на пазара, потребностите от дадена стока, сравнение с конкурентите, какви са реалните и потенциалните потребители.
  • проучване на продукта – какви са възможностите за въвеждане на на продукт на пазара, има ли търсене и количествено измерение на това търсене, каква е конкурентната способност на този продукт.
  • проучване зна продажбите – – проучване на обема на продажбите на стоките, проучване на отношението на купувачите към  продукта, към рекламните въздействия, на стоковите запаси.
  • проучване на рекламата- проучване за времето за рекламата, проучване за конкретни рекламни кампании, проучване резултатите
  • проучване на потребителите :

–     индивидуалните купувачи –  изучаване на социално-икономически характеристики (доходи, семейно положение, семеен бюджет), поведение на потребителя при покупка, проучване на мотивация, отношението на потребителите към търговската марка, стилът на покупката

–     производителите –  проучване на продавачите, производството

◘    според нуждите на фирмата за даден етап..

  • при първичните проучвания (на място) свързани с посещения и изследване на условията на конкретните територии, зони, дестинации, места
  • при  вторичния се използва налична или съществуваща информация – списания, книги, вестници, медийни предствяния, доклади, отраслеви и статистически данни.
    • Процес на маркетинг проучването -маркетинг проучването включва следните основни етапи
        ●    Дефиниране на проблема и целта на проучване

 

        ●    Разработване план на проучването

 

            Събиране на информацията

 

            Анализиране на информацията

 

        ●    Представяне на крайните резулултати

Разработване на план на проучването -дефиниранетo на проблема предполага като следваща стъпка разработването на плана на маркетинг проучването.

План на маркетинг проучване

Източници на данни: Вторични данни; първични данни
Проучвателни подходи: Наблюдение; фокус-групи; емпирично проучване; експериментално проучване
Проучвателни средства: Анкета; технически устройства
План на извадката: Генерална съвкупност; размер на извадката; процедура за определяне на извадката
Методи за контакт: Пощенска анкета; телефонно интервю; лично интервюиране

Изработването на маркетинг плана, започва с определянето на необходимите данни, които следва да се наберат в процеса на информационното осигуряване на проучването.

Източници на информация 

Набирането на данни е от изключителна важност за целите на всяко маркетингово проучване. Днните, които постъпват от различните информационни източници, могат да бъдат класифицирани на първични и вторични.

  • първични данни- събиране от “мястото на събитието”, т.е. търсене и набиране за конкретната цел там, където тя непосредствено се формира. Събирането на първична информация се осъществява с методите на наблюдението, фокус-групите, емпиричното проучване и експерименталното проучване.

           □     методи на наблюдението -осигурява данни за реалното поведение на различни икономически субекти (купу­вачи, потребители, търговски персонал, конкуренти и т. н.).

              □    качествени методи  – тези методи са неструктурирани, гъвкави и адаптивни, използувани обикновено за генери­ране на идеи и хипотези. Най-често се използуват за събиране на значителни по обем данни, които са представителни за определена социална група, регион или период.

            □     фокус-групите се формират от малък брой (5-10 човека) участващи, поканени за разговор със специално подготвен маркетинг специалист. Изказванията се записват ръчно, с касетофон или видеокамера и след това се проучват, за да се разбере мнението на потребителите, тяхното отношение.

            □    изследователски подход (емпирично изучаване)- емпиричното изследване е най-удобно при описателните проучвания, фирмите провеждат допитване, за да получат информация за познанията, убежденията и предпочитанията на хората, за степента на удовлетвореност и т.н. Най-популярни методи за контакт са проучванията чрез лично интервюиране, по телефона и по пощата.

В последно време при масовото навлизане на информационните технологии, се развиват и анкетиране чрез e-mail и анкетиране в web среда.

           □     методи на експеримента (тестването)- експериментът е най-издържаното в научно отношение начин за събиране на данни. Целта при тези методи е да се изследват причинно-следствените зависимости между две и повече променливи. При маркетинговия експеримент обикновено се избират две територии с много близки характеристики, за да се избегне влиянието на други фактори, освен наблюдаваните.

             ●   вторични данни са тези, които са набрани и обработени по друг повод, съхранени са чрез някакви материални носители и са достъпни за изследователите. Вторичните източници от своя страна биха могли да се разделят на:

    вътрешни източници – такива са фи­нансови документи и отчети, икономически анализи и доклади, информация от предходни изследвания, писма на клиенти и доклади на дистрибуторите, оперативна информация за производството, цените, складовите запаси и т. н. Отчетните документи, от които би могла да се набере информация, обхващат следните направления: снабдяване (равнище на запасите, скорост на използване и т.н.); кадри (стойност на работната сила, текучество, равнище на производителност на труда и др.); маркетинг  (разходи за реклама и насърчаване на продажбите, административни разходи, данни по отделните продукти и пазари и т.н.); пласмент (по отделни продукти, разходи)

    издания на държавни учреждения – например издания на различните министерства, държавни специализирани ведомства. Могат да се използват данни на Националният статистически институт (брой на населението, възрастова структура на населението, процент на безработните в града и др.), различни официални данни.

   неправителствени организации – например Българска търговско-промишлена палата, Българска стопанска камара, различни браншови организации и съюзи (дании за броя на фирмите);

    издания, съдържащи специфична маркетингова информация, например Marketing Information Guide, който се публикува месечно и съдържа библиография на маркетинг публикациите;

    специализирани информационни агенции и фирми – БТА.

    банки, консултантски фирми, застрахователни и инвестиционни

    периодични издания и книги – например вестниците “Пари”, “Български бизнес”, “Капитал”, “Банкер” и др

    търговска информация – публикации на търговски и промишлени асоциации, справочници, обзори, проспекти, рекламни брошури и т.н;

    целево изпращани информации – например за обявени търгове;

Проучвателни средства – при събиране на първични данни маркетинговият изследовател има избор между две основни проучвателни средства: анкета (въпросник) и технически устройства.

  • анкета -анкетата е най-разпространеното средство при събиране на първични данни. Състои се от набор въпроси, задавани на запитвания, на които той трябва да даде отговор.
  • технически устройстватехнческите устройства се използват по-рядко в маркетинговото проучване.

Събиране на информация -при експерименталните изследвания изследователите трябва внимателно да следят за съответствие между експерименталните и контролните групи, да не оказват влияние върху участниците с присъствието си и да следят за спазването на всички други условия.

Анализ на информацията – следваща стъпка в маркетинговото проучване е извличане на смислени резултати от получените данни. Изследователят поставя получените данни в таблица и разработва процентно разпределение.

Представяне на крайните резултатиобикновено резултатите от проучването се представят под фирмата на писмен доклад, съдържащ предложения за решение на въпросния проблем.

39 Comments on МАРКЕТИНГОВИ ПРОУЧВАНИЯ – МАРКЕТИНГОВИ ПОДХОДИ И ПАЗАРНИ ФУНКЦИИ.

  1. I’m not sure why but this site is loading extremely slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

  2. Excellent blog you’ve got here.. It’s hard to
    find high quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate people just like you!
    Be careful!!

  3. Pretty! This was an incredibly wonderful article. Thank you for providing this info.

  4. If I issue my articles to my school document are they copyrighted or else do I have several ownership greater than them?

  5. Thanks for the blog.Much thanks again. Really Great.

  6. lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!!

  7. Wow, fantastic blog structure! How long have you been running a blog for? you make running a blog glance easy. The total look of your web site is great, let alone the content!

  8. Really informative article post.Much thanks again. Want more.

  9. I think it is a nice point of view. I most often meet people who rather say what they suppose others want to hear. Good and well written! I will come back to your site for sure!

  10. Should you desire to grow your experience simply keep visiting this
    site and also be updated together with the newest gossip posted here.

  11. That is a very good tip especially to those fresh to the blogosphere. Short but very accurate info Thanks for sharing this one. A must read post!

  12. Hello i am kavin, its my first time to commenting anywhere, when i
    read this paragraph i thought i could also create comment due to this sensible paragraph.

  13. I thought it was going to be some boring old publish, but it really compensated for my time. I will post a link to this page on my blog. I am positive my visitors will find that very useful

  14. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is magnificent, as well as the content!

  15. What’s Taking place i’m unfamiliar with this, I came across this I actually have discovered It positively useful and features aided me
    out loads. I really hope to contribute & aid different customers like its aided me.
    Great job.

  16. You have made some good points there. I looked on the net for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

  17. wow, awesome article.Much thanks again. Want more.

  18. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I ave shared your site in my social networks!

  19. Im grateful for the blog post.Really thank you! Cool.

  20. very couple of web-sites that occur to become comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out

  21. I cannot thank you enough for the article post. Keep writing.

  22. pretty beneficial stuff, overall I think this is worthy of a bookmark, thanks

  23. Major thankies for the blog.Really looking forward to read more. Much obliged.

  24. You made some clear points there. I did a search on the topic and found most guys will approve with your site.

  25. My partner and I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be exactly
    what I’m looking for. can you offer guest writers to
    write content in your case? I wouldn’t mind writing a post or elaborating on some of the subjects you write in relation to here.
    Again, awesome site!

  26. Whoa! This blog looks exactly like my old one! It as on a totally different subject but it has pretty much the same layout and design. Outstanding choice of colors!

  27. I think other web-site proprietors should take this web site as an model, very clean and wonderful user genial style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

  28. No one can deny from the feature of this video posted at this web site, fastidious work, keep it all the time.

  29. Wow, fantastic weblog format! How lengthy have you ever been blogging for? you made running a blog glance easy. The total glance of your web site is wonderful, let alone the content!

  30. There as definately a lot to learn about this topic. I like all of the points you ave made.

  31. Hey, thanks for the post.Much thanks again. Great.

  32. Wow, this article is nice, my sister is analyzing these things, thus I am going to convey her.

  33. Thanks so much for the article.Really looking forward to read more. Will read on…

  34. Thanks-a-mundo for the blog post.Much thanks again. Really Cool.

  35. Nice answer back in return of the difficulty with solid arguments and telling everything concerning that.

  36. This is a really great examine for me, Must admit that you are a single of the best bloggers I ever saw.Thanks for posting this informative article.

  37. Really appreciate you sharing this blog article.Thanks Again. Cool.

  38. It as actually a wonderful and handy section of data. Now i am satisfied that you choose to discussed this useful details about. Remember to stop us educated like this. Many thanks for revealing.

  39. IaаАа’б‚Т€ТšаЂаŒаАа’б‚Т€ТžаБТžll complain that you have copied materials from another supply

Comments are closed.