ТОП 10 НА НАЙ- СКЪПИТЕ И ВРЕДНИ ХРАНИ НА СВЕТА

Топ 10 на най-скъпите и вредни храни в света

Публикувано от woman.bg

Малцина могат да се похвалят, че са виждали хамбургер на цена 5 хил. долара или милкшейк за 500 долара. Джънк-фуд е американско изобретение, в САЩ има нещо като култ към нездравословните храни. Хамбургери, млечни шейкове, кексчета, пица, горещ шоколад, хот-дог, сладолед… Списъкът вредни храни е просто безкраен.

Култът към нездравословните храни се е зародил през 1893 г. на Чикагското световно изложение. Двама братя продавали на улицата пуканки, фъстъци и сладкиши. През 1896 г. подобна „бърза храна“ вече се пакетирала и продавала под името CrackerJack.

А плодовият сладолед на клечка е бил изобретен случайно! През 1905 г. 11-годишният Франк Епърсън оставил чаша с газирана напитка с лъжица навън през зимата. Минали още 18 години, преди да подаде заявка да патентова своя Episicle Ice Pop. Twinkies (жълти бисквити с пълнеж от крем) се появили през 1930 г. по време на Великата депресия, когато предприемчив мениджър на завод за печива решил да използва бананов крем като плънка за сладкиши. Компания McDonalds е позната на всички ни, но още преди възникването й е съществувала фирма White Castle. Била основана в Уичито, щата Канзас, през 1921 г. и масово продавала евтини хамбургери и пържени картофи.

В тази статия обаче ще разгледаме един по-особен аспект на джънк-фуда. Нека видим кои са най-скъпите „бързи закуски“ на света! Представете си шоколадов пудинг на цена, равна на годишната ви заплата, или пък хамбургер, струващ колкото наема ви за 5 месеца. Защо са толкова скъпи тези лакомства? Обикновено тайната се крие в използваните съставки, например трюфели и безвредно за ядене злато се сервират в елитните ресторанти на Ню Йорк и Лас Вегас. Някои ястия пък се съпровождат с бутилка скъпо вино или са украсени с диаманти.

10. Млечен шейк в бар „The Powder Room”, Холивуд, Калифорния, 500 долара

Преди около две години известната на всички Ким Кардашиян посети заедно с майка си Дубай и опита коктейла Kim Shake – уж най-скъпия коктейл в света. Но се оказа, че има и по-скъп. Продаваната в Холивуд напитка за 500 долара е приготвена от белгийски шоколад, злато и малко ликьор. Нарича се „Velvet Goldmine” („кадифена златна мина“) и е украсена с пръстен с кристал Сваровски на стойност 190 долара. „The Powder Room” е оригинален елитен бар с разкошна и весела атмосфера.

9. „Nino’s Pizza“, Ню Йорк, над 1000 долара

Nino’s Bellissima Pizza е част от италианския ресторант Positano в Ню Йорк. Заведението е известно със скъпите си пици, например пицата с хайвер диаметър 36 см. на стойност 1000 долара.

8. Кекс „Bloomsbury Gold Phoenix Cupcake“, Дубай, 1000 долара

Най-скъпият кекс се предлага в Дубай и е наречен „Златен Феникс“. Увит е в 23-каратово злато, а брашното за приготвянето му се доставя специално от Италия. През 2010 г. специално за модното изложение „Glam” в Единбург беше приготвен кексът „Rox Diamond Cupcake“ на стойност 150 хил. долара, който представлява най-обикновено кексче, украсено с диаманти.

7. Сладолед „Golden Opulence Ice Cream Sundae“, Ню Йорк, 1000 долара

„Serendipity 3“ е луксозен ресторант в Ню Йорк, който винаги е привличал известни личности от ранга на Мерилин Монро и Анди Уорхол. Собственикът му Джо Калдероне е създал редица прескъпи джънк-фуд ястия, сред които е и „Le Burger Extravagant“ на стойност 295 долара. Сладоледът на име „Златно изобилие“ представлява първокачествен ванилов сладолед, покрит с 23-каратов лист злато, който може да се изяде. Той няма никакъв вкус, но цената му е 160 долара на грам. Шоколадовият сироп, с който е украсен сладоледът, е най-скъпия в света, а цукатите се внасят директно от Париж. Десертът се яде със златна лъжица.

6.“Cupcake Dress“, Великобритания, 1275 долара

„Роклята от кексчета“ е рекламен трик, използван в кампания на Food Network във Великобритания. Тоалетът е направен от 300 напълно пригодни за ядене кексчета в различни цветове – червено, виолетово и розово. Роклята тежи цели 28 кг., а създаването й отнело три дни. Била е демонстрирана на Седмицата на модата в Лондон.

5. Хот-дог от бара „230 Fifth“, Ню Йорк, 2000 долара

На покрива на един от нюйоркските небостъргачи е разположен откритият бар „230 Fifth“. Тук се сервира първокачествен хот-дог на баснословна цена. Кренвиршът е направен от японско телешко Вагю и е изкиснат в коняк, отгоре е поръсен с пудра от гъби и е декориран с месо от омар. В състава на хот-дога влизат и сладък лук Vidalia, карамелизиран в шампанско Dom Perignon, кисело зеле, задушено в шампанско Cristal и хайвер.

4. Пица от „Margo’s Pizzeria“, Валета, Малта, 2420 долара

Много от посетителите на пицария „Марго“ твърдят, че тук се сервира най-добрата пица в света. Заведението е безспорен фаворит на местните жители и туристите, които се стичат насам от плажовете на Средиземно море. Собственикът Клод Камилери твърди, че е създал своята рекордно скъпа пица с цел да привлече вниманието към качеството на храната в „Марго“. И наистина, пицата с хрупкава коричка, украсена с моцарела от биволско мляко, бели трюфели и 24-каратово злато не може да не привлече внимание. За да хапнете такава пица, трябва да я поръчате седмица предварително и да потвърдите резервацията си два пъти.

3. Бургер „Fleur Burger 5000“, Лас Вегас, Невада, 5000 долара

Сигурно само в Лас Вегас можете да опитате бургер на цена 5000 долара. Той е приготвен от японско телешко Вагю и фуа-гра, а сосът към него е направен от трюфели. Ситно нарязани трюфели са използвани и за украса на сандвича, а за основа се използва трюфелово хлебче. Клиентът, поръчал си бургера, ще получи като бонус бутилка Chateau Petrus на стойност 2500 долара, както и сертификат за направената поръчка, с който да докаже, че е ял бургер за 5000 долара.

2. „Frrrozen Hot Chocolate“ от „Serendipity 3“, Ню Йорк, 25000 долара

Връщаме се пак в нюйоркския ресторант „Serendipity 3“. „Мрррразовитият горещ шоколад“ е по-скоро рекламен трик, отколкото ястие, но въпреки това е спечелил място в Книгата на рекордите на Гинес като най-скъпия десерт на света. Това е горещ шоколад, но… замразен. За приготвянето на десерта са били използвани над 14 различни вида какао. Украсата включвала злато и диаманти, а вътре в самия шоколад се криела изненада – диамантена гривна.

1. Шоколадов пудинг, хотел „Lindeth Howe Country House“, 35000 долара