ТЕХНОЛОГИЯ НА КОНСОМЕ

Технология на консоме - това е бульон, подсилен със смляно месо и допълнително избистрен.

- продуктов набор – подходящо е крехко без сланини говеждо месо от труп плешка или врат. Консомето  е по-богато с екстракти вещества, отколкото обикновенният бульон, поради което има силно подчертан приятен аромат и вкус.

- етапи на приготвяне – прави се каша от смляно месо, нарязан лук и корени, слабо разбити белтъци в студена вода. Добре е сместа да престои един час. Прибавя се при непрекъснато бъркане очистен от мазнина горещ бульон и сместа се нагрява. Варенето продължава на слабо кипене около 0,5–1 час. Готовото консоме се оставя да се утаи и се прецежда през мокра кърпа или гъста цедка. С филтърна хартия се обира мазнината от повърхността.

- качествени показатели – консомето трябва да бъде бистро, напълно обезмаслено, със силно изразен аромат и приятен вкус. По желание може да се подправи с малко коняк или ром. Поднася се най-често в затоплени порцеланови или други чаши, обикновено с различни притурки. Супата носи името на притурката- консоме с пирожки, със соленки, с топъл тост и др.

Като притурка се използват топчета от картофи и моркови, пържени или варени тестени хапки, резаници, яйца и др., както и много изделия, които се консумират и като топли предястия: различни видове крокети, пирожки, омлети, равиоли, бушета, пелмели и др.