МАШИНИ ЗА РАЗБИВАНЕ НА СМЕСИ

Машини за разбиване на смеси – принцип на действие, правила за експлоатация и безопасна работа

Предназначение – тези машини се използват за разбъркване и хомогенизиране на течни продукти, за насищането на съдържащи повърхностно активни вещества  продукти с въздух, за приготвяне на кремове  и замесване на редки теста. Работните им инструменти имат различна форма и се избират в зависимост от консистенцията и физикомеханичните свойства на обработваните продукти.

 

Принцип на действие – за разбиване на редки течности и смеси се използва  инструмент под формата на сноп от телове, а за по гъсти течности и смеси – плоскорешетъчен инструмент, който има форма на лопатка с голям брой изрези. За замесване на тесто и за разбъркване на гъсти продукти или смеси се използват сърповидни и лопаткови работни инструменти. При въртенето на работните инструменти в продуктите се образуват дълбоки бразди. При движението си, предизвикано от действието на инструмента,  продуктитие се насочват към браздите  под различен ъгъл в резултат, на което се получава  разбъркване на съставките на сместа. Ако продуктите  съдържат повърхностно активни вещества, способни да образуват пяна, въздухът навлязъл в браздите постепенно се включва в състава им под формата на въздушни мехурчета. Продуктите увеличават обема си и се превръщат  в пяна

 

 Принципното устройство на машината:

- машина за обработка на яйчни смеси МВ -35. На тялото конзолно са закрепени редукторът и електродвигателят. Редукторът е едностепенен и е комплектуван с вариатор. Работният инструмент лагеруван в каретата извършва две движения – едно около оста на каретата и едно около собствената си ос. Работния съд се закрепва на конзолата чрез ръчния маховик. Регулирането на скороста на работните инструменти става с ръчния маховик, а вклюването му с пакетен превклювател. Вариаторът е предназначен за плавно изменение на скоростта на работните инструменти. Регулирането на ъгловата скорост става по следния начин. Ъгловата скорост се изменя плавно без степени.

Принципното устройство на повечето машини за обработка на яйчени смеси, не се различава от устройството на описаната машина. Различия има главно в задвижващия механизъм. Само някои от машините са без вариатори за безстепенно регулиране на скоростите. Регулирането на  скоростта на работните инструменти при тях става с двустепенна скоростна кутия. За разлика от регулирането на ъгловата скорост при машините с вариатор при машините без вариатор, превключването от една скорост на друга става при спряло задвижване. В малките обекти за разбиване на яйца, за приготвяне на кремове и майонези и за замесване на редки теста се използват сменни механизми към универсалните кухненски машини. Те се различават от специализираните машини по това че, задвижването на работните инструменти става не от индивидуален електродвигател, а от универсална машина. Тялото на механизма е многоцелно и освен за разбиване на  яйца се използва и за пасиране.

Правила за експлоатация

При спусната в долно положение носеща конзола, работният съд се закрепва към нея и на работния вал се  закрепва подходящ за вида на обработвания продукт инструмент. С оглед на увеличаване на обема на продуктите по време на разбиването, което може да бъде седемкратно работният съд се запълва не повече от препоръчаното ниво. След това  с ръчния маховик, съдът се повдига до работното положение и машината се пуска в действие. По време на работа не се разрешава подаване на продукта за да се избегне нараняване на работника от бързовъртящите се инструменти. Изключение се допуска когато постепенно се налива олио при производството на майонези и при машините снабдени с предпазен капак. По същите съобръжения, не се допуска и сваляне на съда преди работните инструменти да са спрели оконателно. Технологията на производство на яйчени и маслени кремове изисква разбиването на сместа да започне с ниски скорости на работните инструменти. След като белтъците или маслото се превърнат в пяна, добавят се останалите продукти и машината се превключва на високи скорости. Регулирането на скоростта се извършва по време на движение на механизма. След завършване на разбиването електродвигателят се изключва, конзолата със съда се спуска в долно положение, работните инструменти се демонтират от вала и съдът се сваля от конзолата. След работа съдът и работните инструменти се измиват с гореща вода и се подсушават. Замърсените външни повърностти на машината се забърсват с кърпа.

34 Comments on МАШИНИ ЗА РАЗБИВАНЕ НА СМЕСИ

  1. I am extremely impressed along with your writing talents as
    well as with the format in your weblog. Could this be
    a paid topic or would you modify it yourself?
    Anyway stay up the nice quality writing, it’s uncommon to view a nice weblog this way
    one nowadays..

  2. It is actually a strain within the players, the supporters and within the management considering we arrived in.

  3. Woah! I am really loving the template/theme of this site. It as simple, yet effective. A lot of times it as difficult to get that perfect balance between usability and appearance.

  4. You may have some true insight. Why not hold some kind of contest for the readers?

  5. So, avoid walking over roofing how to shingle these panels.

  6. Thanks for your personal marvelous posting! I quite enjoyed reading it,
    you can be an excellent author.I am going to be certain to
    bookmark your website and may revisit eventually. I want to encourage
    continue your great writing, use a nice afternoon!

  7. Looking forward to reading more. Great blog article.Much thanks again. Awesome.

  8. Really informative blog.Thanks Again. Keep writing.

  9. My loved ones on a regular basis claim that I am just wasting my time here at web, but I
    understand I am getting familiarity everyday by reading such pleasant content.

  10. Magnificent website. Lots of helpful information here. I’а†m sending it to several pals ans also sharing in delicious. And certainly, thank you to your sweat!

  11. Having check this out I believed it absolutely was very informative.

    I appreciate you spending a little while
    and energy to set this data together. I remember when i again find myself personally spending way too much time both reading
    and leaving comments. But so what on earth, it absolutely
    was still worthwhile!

  12. You will discover your selected ease and comfort nike surroundings maximum sneakers at this time there. These kinds of informal girls sneakers appear fantastic plus sense more enhanced.

  13. The information talked about inside the article are a number of the most effective out there

  14. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I ave really enjoyed browsing your blog posts. After all I all be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

  15. Very good post.Really thank you! Really Great.

  16. Thanks for sharing, this is a fantastic blog post.Much thanks again. Awesome.

  17. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is great, let alone the content!

  18. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really informative.
    I’m gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in the
    future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

  19. It’а†s really a great and helpful piece of information. I am satisfied that you simply shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

  20. Im obliged for the article.Much thanks again. Will read on

  21. in a while that isn at the same outdated rehashed material.

  22. Tirage gratuit des tarots de belline horoscope du jour gratuit

  23. I used to be able to find good info from your blog articles.

  24. Im grateful for the article.Much thanks again. Really Cool.

  25. I truly appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You ave made my day! Thank you again

  26. Rattling superb info can be found on web site. Preach not to others what they should eat, but eat as becomes you, and be silent. by Epictetus.

  27. Im obliged for the post.Thanks Again. Want more.

  28. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, as well as the content!

  29. Ich konnte den RSS Feed nicht in Safari abonnieren. Toller Blog!

  30. Merely wanna input that you have a very nice site, I the style it actually stands out.

  31. What’s up everyone, it’s my first visit at this web site,
    and piece of writing is really fruitful in support of me, keep up posting these types of
    content.

  32. Well I definitely enjoyed reading it. This subject procured by you is very effective for good planning.

  33. This web site definitely has all of the information and facts I wanted concerning this subject and didn at know who to ask.

  34. Major thankies for the blog post.Much thanks again. Much obliged.

Comments are closed.