ВЗАИМООТНОШЕНИЯ ГОСТ -ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ

Взаимоотношение гост/обслужващ персонал •.

Равнището на стопанската дейност на ресторантьорските заведения зависи, от една страна, от състоянието на неговата материална база, а от друга – от състава и квалификацията на персонала, който я експлоатира и обслужва. Особеност на труда на персонала, зает в ресторантьорските заведения, е, че той участва както в процеса на производството, така и в реализацията на продукцията и организацията на нейното потребление. Тук решаващо значение за равнището на стопанската дейност има организацията на труда на ресторантьорския персонал. Тя може да се разглежда като система със следните подсистеми:

  • организация на труда в кулинарното производство;
  • организация на труда при продажбата на тази продукция и на други хранителни и хранително-вкусови стоки;
  • организация на труда в обслужване на потреблението на закупените хранителни стоки и питиета и нестокови услуги.

Персоналът в ресторантьорското заведение включва всички лица, които ръководят, извършват или обслужват производствената, търговската и обслужващата му дейност. Според изпълняваните основни трудови функции той се дели на:

  • Ръководители в лицето на управителя на заведението, неговите заместници и организаторите на обслужването – салонните директори.
  • Специалисти. Това са лицата, които са заети непосредствено в организацията и ръководството на кулинарната и сладкарската продукция: главният готвач и сладкар и техните заместници. В по-големите кухни към тях спадат и ръководителите на бригадите за приготовляване на супи, втори ястия, десерти и др. В големите ресторантьорски заведения има специалисти, свързани както със стопанската, така и с административната дейност.
  • Работници. Тази част от персонала, която осъществява изпълнителски функции. Това са непосредствено заетите в производството и реализацията на продукцията и извършването на услуги.
  • Обслужващ – помощен персонал, обхващащ заетите предимно в обслужването на по-големите ресторантьорски заведения: куриер, телефонист, секретар, машинописка, чистач и др.
  • . Охрана са лицата, заети с опазване на собствеността: въоръжена и невъоръжена охрана, противопожарна и др. Малките заведения и особено тези от тях, които непосредствено се управляват от самите собственици, обикновено нямат управител и салонни директори, а техните функции се осъществяват от самия бизнесмен. В малките ресторантьорски заведения и тези, организирани на самообслужване, около 70 % от персонала е ангажиран в производствената дейност, а в по-големите и луксозни заведения – около 40 %, което е резултат от пo-големия брой персонал, необходим за реализацията на продукцията и нейното потребление (бюфетчици, сервитьори, касиери и др.).

Успехът на цялостната стопанска дейност на ресторантьорското заведение, разглеждано като отделна стопанска единица, зависи в много голяма степен от качествата на неговия управител (директор, мениджър) и от неговото образование и квалификация. Той трябва да има специална теоретическа и практическа подготовка, за да може да управлява сложната производствено-търговска дейност на заведението и основно да познава организацията и технологията на кулинарното производство, за да участва във формирането на неговия дневен асортимент и във вътрешната качествена оценка на продукцията му.

“Качеството на хотелиерските услуги, а така също и на ресторантьорските (в ресторантьорските заведения в хотелите, а и извън тях) може да се разглежда като съвкупност от свойства, или която съвкупност обуславя тяхната пригодност да задоволяват потребностите, свързани с пребиваването и подслоняването в хотелиерските заведения и с храненето в ресторантьорските“.                                                                                                                                                                                                                                                                                  Управителят (мениджърът) на ресторант трябва успешно да отговаря на следните Условия:                                                                      нормативни документи

• да организира, контролира и ръководи цялостната производствено-търговска дейност на ресторантското заведение в съответствие с действащите в условията на непрекъснато растяща конкуренция и повишаващи се изисквания за културата на обслужване;

• да изработва най-подходящ график за работното време на персонала и да осигурява изпълнението му с цел максимално уплътняване на работния ден и да осигурява достатъчно работници в часовете на най-голямо посещение на заведението;                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • да е запознат с изискванията на различните организационни форми на обслужване и прилага тези, които най-пълно отговарят на типа и ценовата категория на ръководеното от него заведение;

• да дава конкретна помощ и квалифицирани указания на персонала на заведението, за да се гарантира успешна стопанска и обслужваща дейност;

• да организира своевременното снабдяване на заведението с необходимите качествени хранителни суровини, полуфабрикати и питиета и осигурява тяхното правилно съхраняване;

• да упражнява всекидневен контрол върху работата на целия персонал, като следи и за правилното приготовляване на кулинарната продукция и оформлението на блюдата. Управителят (мениджърът) на ресторантьорското заведение е отговорен:

• за техническата изправност на кулинарните апарати, машини, съоръжения и инсталации, както и за правилната манипулация с тях;

  • за изпълнението на количествените и качествените показатели, залегнали в годишния план на заведението, разработен под негово ръководство и одобрен от него;
  • • за правилния подбор на персонала на заведението, който той лично назначава, и за неговата квалификация. Управителите на ресторантските заведения, които обслужват и чуждестранни туристи, трябва да ползват един и повече чужди езици.

Големината на ресторантьорското заведение определя в значителна степен задълженията на мениджъра и начина, по който той организира деня си. В малък, новооткрит ресторант управителят лично ще извършва неща, които в голям и утвърден обект биха били делегирани на подчинените.

В големите и луксозни ресторанти освен мениджър се изисква и наличието на assistant general manager (AGM), който би следвало да бъде и очевидния наследник или втория в служебната йерархия. Той трябва да бъде с амбицията да бъде следващия GM – general manager, да се опитва да се справя с неговите задължения. Културата на обслужване в заведенията със сервитьори зависи в много голяма степен от качеството на труда на сервитьора. В своята работа той е подчинен на отговорника на търговската зала .

 

Сервитьорът трябва:

• да поддържа безупречно личната си хигиена и униформеното облекло;

• да посреща, обслужва и сервира поръчаната кулинарна продукция и напитки, като осигурява висока култура и отговаря на всички необходими за това условия в поверения му район от маси;

• да познава технологията на приготвяне на ястията, аламинутите и десертите и да подпомага клиентите в техния избор;

• да сервира блюдата и напитките при необходимата за тях температура, добре оформени и с точен грамаж;

• да спазва правилата за сервиране на блюдата и напитките;

• навреме да прибира използваните чинии, чаши и прибори и да поддържа чисти масите

• преди работа и през време на работа да не употребява алкохол и да не пуши в търговската зала.

Сервитьорите в ресторантьорските заведения, в които се обслужват и чужденци, трябва да ползват един или повече чужди езици. В ресторантьорските заведения, без да се подценява ролята на обслужващия персонал, водещо положение заемат кулинарните работници. Днес, когато се каже, че дадено заведение има много „добра кухня“, се има предвид, че то разполага с кулинарен персонал със субективен подход при приготовляването на едно или друго ястие и при оформянето на самите блюда.

Персоналът е един от основните фактори за формирането на структурата и съдържанието на ресторантьорския продукт. Това се обуславя от обстоятелството, че човешката работна сила е източник и носител на ресторантьорските услуги. Всяка от посочените групи персонал в различна степен допринася за създаването, предлагането и потреблението на висококачествен ресторантьорски продукт. Въпреки че в някои сектори и дейности на ресторантьорството съществуват по-големи възможности за механизация и електронизация на някои производствено-обслужващи процеси, ресторантьорството все още се причислява към икономическите дейности в туризм  с голямо участие на живия труд в цялостната ресторантьорска дейност. Тази особеност има две страни.

От една страна, участието на целия ресторантьорски персонал в създаването, предлагането и потреблението на ресторантьорския продукт обуславя трайните връзки на персонала с клиентите. Тук следва да се подчертае, че постоянното присъствие на гостите и туристите със своето активно поведение и индивидуални изисквания в процеса на създаването на ресторантьорската услуга е абсолютно задължително. Без това присъствие и активно участие услугата не може да съществува. Вследствие на това ресторантьорската услуга е фактически резултат от непосредственото взаимодействие и партньорство между клиентите и персонала на заведението за хранене и развлечения.

Нарастващото индивидуализиране на ресторантьорското обслужване много често формира една или друга представа на клиентите за ресторантьорския обект и ресторантьорството и туризма като цяло, а при чуждестранните туристи – и представа за нашия народ и страната като цяло. Това налага да се предявяват високи изисквания към професионалната и езикова квалификация, общата култура, етичното поведение, външен вид, хигиена и др. на ресторантьорския персонал. От друга страна, ускореното развитие на научно-техническия прогрес променя съотношението между човешките и веществените фактори в ресторантьорската дейност в полза на вторите. Промени настъпват и в статута на клиента в общия процес на ресторантьорското обслужване. Много често клиентът от обект се превръща в субект на ресторантьорското обслужване, като лично участва в извършването на някои технологични операции

 

58 Comments on ВЗАИМООТНОШЕНИЯ ГОСТ -ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ

  1. I cannot thank you enough for the blog post. Really Cool.

  2. I loved your blog.Really thank you! Much obliged.

  3. Thanks for the blog post. Really Cool.

  4. A round of applause for your article.Really looking forward to read more. Really Cool.

  5. Thanks for the blog.Really thank you!

  6. Very informative article post.Thanks Again. Want more.

  7. I cannot thank you enough for the post.Much thanks again. Will read on…

  8. I appreciate you sharing this blog article. Much obliged.

  9. I am sure this article has touched all the internet people, its really really good piece of writing on building up new weblog.

  10. I am really impressed along with your writing skills and also
    using the layout in your blog. Could this be a paid theme or have you customize it yourself?
    Either way keep up to date the nice quality writing, it’s rare to see
    a nice blog this way one nowadays.

  11. It as really a great and useful piece of information. I am satisfied that you just shared this useful tidbit with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

  12. Merely wanna input that you have a very nice site, I the style it actually stands out.

  13. Just discovered this blog through Yahoo, what a pleasant surprise!

  14. Thanks a lot for the blog post.Really thank you! Cool.

  15. This can be a list of phrases, not an essay. you are incompetent

  16. I value the blog post.Really thank you! Want more.

  17. This really answered my problem, thank you!

  18. Good day! I am aware this is somewhat off topic
    but I was wondering which blog platform are you currently using for this
    particular website? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for the next platform.
    I might be fantastic should you could point me toward a good platform.

  19. Thanks again for the post.Much thanks again. Fantastic.

  20. naturally like your web-site however you have to check the spelling

  21. I truly appreciate this post. Ia??a?аАа’аАТ‚аЂ ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You ave made my day! Thank you again

  22. Nice blog here! Also your web site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

  23. Yay google is my world beater assisted me to find this outstanding web site !.

  24. Hi there Dear, are you genuinely visiting this web site daily, if so afterward you will definitely obtain good knowledge.

  25. Thanks for the blog post.Really thank you! Will read on

  26. Muchos Gracias for your blog article.Much thanks again. Will read on

  27. Keep up the good work, I think you are doing a good job

  28. Source I like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly. I am quite sure I all learn many new stuff right here! Good luck for the next!

  29. There is certainly a great deal to find out about this subject. I like all the points you ave made.

  30. Write more, thats all I have got to say. Literally,
    it seems as though you trusted the recording to help make your point.
    You definitely understand what youre referring to, why waste your
    intelligence on just posting videos for your weblog when you may
    be giving us something enlightening to learn?

  31. Im obliged for the article.Really looking forward to read more. Keep writing.

  32. your post is just great and i can assume you are an expert on this

  33. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your rss feed and

  34. If some one wishes expert view regarding operating a blog next i suggest him/her to visit this web site,
    Continue the pleasant job.

  35. Really enjoyed this article.Really thank you! Awesome.

  36. I truly appreciate this post.Thanks Again. Will read on

  37. ohenk you foo ohw oipt. Io hwkpwt mw e koo.

  38. Ia??a?аАа’аАТ‚аЂ ve recently started a site, the information you provide on this site has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work.

  39. Some genuinely superb content on this website , thankyou for contribution.

  40. Say, you got a nice article post. Great.

  41. that you just shared this helpful information with us.

  42. Utterly composed articles, Really enjoyed reading through.

  43. I think this is a real great post.Really thank you!

  44. Hello, i read your site occasionally and i also own a comparable one and i was only wondering if you get lots of spam feedback?
    If how can you protect against it, any plugin or anything you can suggest?
    I recieve a great deal lately it’s driving
    me mad so any support is quite much appreciated.

  45. It as really a cool and useful piece of info. I am glad that you shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

  46. The information talked about inside the article are a number of the most effective out there

  47. This blog is no doubt educating as well as informative. I have picked helluva helpful things out of this source. I ad love to return again and again. Thanks a bunch!

  48. to textbooks, as I found this paragraph at this site.

  49. I really relate to that post. Thanks for the info.

  50. Really informative post.Thanks Again. Awesome.

  51. Some truly quality posts on this website , bookmarked.

  52. wonderful issues altogether, you just won a new reader. What might you recommend about your post that you made some days in the past? Any certain?

  53. Im obliged for the blog post.Really looking forward to read more. Keep writing.

  54. That is really interesting, You are an overly skilled blogger.

  55. I value the article.Thanks Again. Awesome.

  56. Wow, superb weblog structure! How lengthy have you ever been blogging for? you made blogging glance easy. The whole glance of your site is excellent, let alone the content!

  57. Thanks-a-mundo for the article post.Really thank you! Fantastic.

  58. What as up, I would like to say, I enjoyed this article. This was helpful. Keep going submitting!

Comments are closed.