СКАРИДИ С БИЛКОВО МАСЛО ВЪРХУ СВИНСКИ КАРЕТА И ПУШЕНА СЛАНИНА

За скаридите с масло
12 бр кралски скариди, обелени и изчистени
сол
пипер
1/2 лимон за сок
50 гр масло

За ябълково пюре с ванилия
1000 гр ябълки 200 гр захар
50 гр масло
1 шушулка ванилия
1 лимон за сок

за канапето 4 бр резена пушена свинска сланина
4 бр свински карета 100 мл растително масло
10 мл боров мед 10 мл шери оцет

за сотираният спанак
200 гр спанак
10 гр краве масло
сол
1/2 лимон за сок

за сос от скариди
200 гр скариди
200 гр моркови
200 гр праз лук
10 гр чесън
2 стръка прясна мащерка
2 бр звездовиден анасон
100 мл ракия
20 гр доматено пюре
950 мл рибен бульон

за билковото масло
1 връзка пресен магданоз
1 връзка пресен босилек
1 клонка пресен керевиз
300 мл зехтин сол

за бекон на плоча
4 филийки бекон
100 бр бейби кресон 2 бразилски орехи

За ябълковото пюре с ванилия ябълките се нарязват на половинки и се изважда сърцевина. Нарязват се на парчета и се поставят в тенджера със захар и масло и се запържват до омекване, след което добавете шушулка ванилия и лимонов сок. Изкарайте шушулката ванилия, на която се изстъргват семената и ги поставете обратно при ябълките. Прехвърлете в кухненски робот и пасирайте до копринено пюре.

Запечатайте на грил тиган овкусените свински карета малко зехтин до златисто-кафяво от двете страни; Добавете боровият мед и шери оцет .Уверете се, че свинското каре е добре обхванато в сок.

За сотираният спанак – поставете спанака в тиган с масло, сол и лимонов сок след това на умерена температура.

За скаридите- в същият тиган се добавят няколко капки от зехтин. Поставете скаридите в тигана и задушете за около 1 минута от всяка страна, докато станат златисто-кафяви . След това добавете лимоновия сок и масло.

За скариденият сос- загрейте фурната до 180 °С. Поставете скаридите в тавата и го поставете във фурната за 30 минути. Добавете нарязаните зеленчуци и чесън към тавата със скаридите с мащерка и звездовиден анасон и ги запържите. Добавте на ракия Налейте всичко това в тигана и добавете рибен бульон. Довежда се бавно до кипене като премахвате всякакви примеси, които са най-отгоре. Прецедете сместа през финно сито в чиста тенджера. Загрейте течността до редуцитране на соса. Изсипете в запечатан контейнер и замразете и съхранявайте в хладилник за 3 до 4 дни.

За билковото масло- бланширайте билките в тенджера на кипяща вода за 10-15 секунди, след това свалете и незабавно се потапят в ледено студена вода. Свалете и ги изстискайте до сухо. Поставете билки в блендер с растително масло и сол и пасирайте за 5 минути. Свалете от пасатора и се изливат в кърпа. Оставете маслото да се отцежда. След като всичкото масло е оцедено го поставете в съд в хладилник. Така се съхранява за няколко дни.

За бекона на плоча – препечете на грил тиган нарязан на тънак слайд бекон

За оформянето на порцията- използвайте лъжица и направете диря от ябълковото пюре. На всяко плато се поставя резен от свинска сланина в центъра. В горната част на свинската сланина малко от сотираният спанак последвано и по 3 скариди. Върху тях запеченият бекон и бейби кресон и филетиран бразилски орех. Напръскайте малко билково масло и няколко капки от соса от скариди.