ТЕХНОЛОГИЯ НА ЯСТИЯ НА СКАРА

Видове аламинути на скара:
● от млечни продукти – кашкавал и сирене;
● от птици – птици; бройлери, пъдпадъци, яребици, бекаси и др.
● от риба – скумрия, паламуд, лефер, мряна и др.;
● от субпродукти – телешки, свински черен дроб, агнешки сърца, далаци, бъбреци
● от месо: порционни месни полуфабрикати: карета, бифтек, рамстек, филета, пържола; дребнопорционни месни полуфабрикати: шишчета; от смляно месо: кебапчета, кюфтета, наденички.

2.3.1. Аламинути от млечни продукти на скара.
– продуктов набор – подходящи са кашкавал (сух с ниска масленост) и сирене.
– етапи на приготвяне
● кашкавал – нарязва се на порционни парчета с дебелина 1-1,5 см, потапя се в студена вода и в брашното и се пече на умерена температура. При по-висока или по- ниска температура, мазнината се отделя и кашкавала се деформира. Поднася се веднага с гарнитура – пържени картофи, домати и др.
● сирене – предимно овче сирене, нарязва се на порционни парчета и се поръсва със смлян черен пипер и червен пипер, намазва се с масло, поставя се резен домат, увива се в пергаментова хартия, която се мокри с вода и се пекат на скара
– видове: кашкавал, овче и краве сирене
– качествени показатели – сочно, омекнало, но със запазена форма.

2.3.2. Аламинути от птици на скара
– продуктов набор – подходящи за печене на скара са по-малки тлъсти пилета, както и диви птици, пъдпъдъци, яребици, бекаси и др.
– етапи на приготяне – изчистените и измити птици се разделят на две по гърба, начукват се за да се изравни повърхността им или се обезкостяват. Посоляват се и се намазват с масло. По време на печенето, птиците периодично се обръщат и се мажат с мазнина. Изпечената птица се поставя в затоплена чиния или плато и се поднася с гарнитури от пържени картофи, задушен ориз, грах и др. По-често в заведенията за обществено хранене изчистените, измити и осолени пилета се нанизват на шиш и се пекат в загрят грил при темп.на въздуха 200-220°C. След изпичане се разрязат на две половини по дължина или на четвъртини. Сервират се топли. Аламинути на скара се приготвят и от диви птици. Технологичният процес се различава по предварителното обработване на дивеча. Дивите птици се мариноват, поръсват се със сол и черен пипер, обвиват се със сланина, нанизват се на шиш и се пекат. Почти всички видове млади диви птици се пекат на грил. По време на печенето периодично се мажат с масло или със смес от прясно мляко и вино.
– видове: бройлери, пъдпадъци, яребици, бекаси и др.
– качествени показатели: печеното на скара пиле трябва да има следи от скарата, да е сочно, добре изпечено и със запазена форма.

2.3.3. Аламинути от риба на скара
– продуктов набор – на скара се пекат най-често скумрия, паламуд, лефер, мряна и др. Предпочитат се по-тлъсти риби. Пекат се цели малки риби, рибни филета, порционни парчета от по-големи риби, шишчета от риба, полуфабрикати от смляно рибно месо – кебапчета, кюфтета, наденица.
– етапи на приготвяне – полуфабрикатите се мариноват с лимонов сок, сол, растително масло, черен пипер, магданоз. На скара се пекат натурални и панирани рибни полуфабрикати. Преди печене натуралните полуфабрикати се мажат с мазнина. Най-подходящи панировки за рибни аламинути на скара са разтопено масло и хлебни трохи, полуразбит белтък от яйце и галета. Натуралните рибни аламинути на скара се поднасят веднага в затоплени порционни чинии, или в плата с гарнитура от пържени или варени картофи, пресни или мариновани зеленчуци и лимон.
– видове – скумрия, паламуд, лефер, лаврак, карагьоз и др
– качествени показатели: печената на скара риба трябва да има следи от скарата, да е сочна, добре изпечена и със запазена форма.

2.3.4. Аламинути от субпродукти на скара
– продуктов набор – на скара се пекат телешки, свински и агнешки черен дроб, агнешки сърца, момици, далаци, бъбреци.
– етапи на приготвяне
– черния дроб се измива, отстранява се покриващата го ципа, изрязват се грубите кръвоносни съдове. Нарязва се на плоски парчета, които се поръсват със сол и се намазват с растително масло. Пекат се до достигане на кулинарна готовност. Изпеченият дроб се сервира в затоплена чиния или тимбал. Поднася се с пържени картофи, лютеница и др.
– агнешките субпродукти се измиват и се сортират по видове. Посоляват се и се пекат на умерена скара, предварително почистена и намазана с мазнина. Изпечените закуски се поръсват със смлян черен пипер. Гарнират се с подходяща гарнитура от пържени картофи, сезонна салата и др.
– видове – телешки, свински и агнешки черен дроб, агнешки сърца, момици, далаци, бъбреци
– качествени показатели – Добре изпечените субпродукти, трябва да имат по повърхноста си отпечатъци от скарата а вътрешноста им да е сочна.

3.5. Аламинути от месо на скара
– продуктов набор – за печене на скара се използуват бонфиле, контра филе, котлетна част, ябълка и шол. Употребявят се части на трупа с по-малко и по-нежна съединителна тъкан, тъй като печенето на скара е краткотраен процес, при който се изключва възможноста за продължително въздействие на вода върху колагена. Пекат се порционни и дребнопорционни месни полуфабрикати и полуфабрикати от смляно месо.
– етапи на приготвяне
● порционните месни ПФ – режат се напречно на мускулните влакна, начукват се за да се разхлаби съединителната тъкан и да се улесни топлинният процес. Посоляват се, намазват се с мазнина и се пекат на скара. След изпичането се поръсват със смлян черен пипер. Поднася се веднага с подходяща гарнитура.
* карета – приготвят се от външното филе на телешко или свинско месо. Поднася се по 3 в порция. Подходящо за гарнитура на свински карета е задушено кисело зеле.
* бифтек – месото от вътрешното филе се реже на кръгли порционни парчета с дебелина 2-3 см. По повърхноста на изпечените бифтеци, трябва да има отпечатъци от скарата, а вътрешноста им да е сочна и розова. Отгоре може да се постави забулено яйце. По същия начин се приготвят медальони и ноазети на скара.
* рамстек на скара – ПФ се оформя като натурален рамстек за пържене. След изпичането отгоре се поставя изпържен лук
* филета на скара – посоляват се порционни парчета от бонфиле, намазват се с мазнина и се пекат. Филетата може и предварително да се начукат и да се фаршироват със задушени гъби, кашкавал, масло и др. Пекат се и цели филета, шпиковани със сланина. Гарнират се с пържени картофи и се украсяват с магданоз, зелена салата , пресни домати, филийки от лимон.
* пържола на скара – приготвя се от котлетната част или от врата на свинско, телешко месо.
● дребнопорционни месни ПФ – използуват се за приготвяне на шишчета. Подходящи са агнешко, свинско и телешко месо от бута или от плешката. Обезкостеното месо се нарязва на кубчета по 25 до 30 гр. Мариноват се с вино, лук, магданоз, лимонов сок, сол, черен пипер за няколко часа при температура 0-4°С. Маринованото месо се нанизва на метални шишчета. Между късовете може да си постави пиперка, гъба, лук и др. Шишчетата се пекат, след което се поднасят с гарнитура от пържени картофи. Отделно се сервира сезонна салата.
* шишчета по киевски – по 3 шишчета подредени, като пирамида а на върха се поставя розичка от домат, в основата се поставят панирани парченца от хляб, гарнира се с картофи на слама, домати и др.
● аламинути от смляно месо на скара – използуват се телешко и свинско месо в съотношение 50:50 или 60:40. Подходящо съчетание е и телешко, свинско, агнешко или овче месо в съотношение 35:30:35. От телешкия труп се използува предната част, тъй като има по-къси мускулни влакна и дава по- сочни продукти. От свинското, овчето и агнешкото месо се използуват всички части.
* кебапчета – към каймата се прибавя черен пипер и кимион
* кюфтета – към каймата се прибавя черен пипер и лук, може и кашкавал
* наденица – към каймата се пребавя черен пипер, бахар, чубрица, счукани лютиви пиперки, може и сланина.
Оформените ПФ се подреждат в тави, и се съхраняват при темп. 0-4ºС до 48 часа. Закуска на скара – комбинация от пържола, шишче, кебапче, кюфте.
– качествени показатели: Изпечените на скара аламинути от смляно месо, трябва да бъдат сочни, с гладка повърхност, по която да личат отпечатъци от скарата и да имат специфичния вкус и миризма на дадения вид.

36 Comments on ТЕХНОЛОГИЯ НА ЯСТИЯ НА СКАРА

  1. I really like and appreciate your article post.Much thanks again. Keep writing.

  2. wow, awesome blog article. Really Cool.

  3. I think this is a real great blog article.Much thanks again.

  4. overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that,

  5. You have mentioned very interesting points ! ps decent web site.

  6. I constantly emailed this internet site post page for all
    my contacts, because if prefer to read it next
    my friends will too.

  7. You completed certain good points there. I did searching on the subject matter and found most persons will go together with your blog

  8. I actually have been exploring for a little for just about
    any high-quality articles or weblog posts with this kind of area .

    Exploring in Yahoo I eventually discovered this site.
    Studying this info So i’m satisfied to convey that I
    have got a very just right uncanny feeling I learned exactly the things i needed.
    I so much undoubtedly can make sure to don?t omit this site and provides it a look on a continuing basis.

  9. Looking forward to reading more. Great blog article.Thanks Again. Much obliged.

  10. This is one awesome article post. Much obliged.

  11. Very neat article.Thanks Again. Keep writing.

  12. Touche. Solid arguments. Keep up the good spirit.

  13. Say, you got a nice article.Really looking forward to read more. Will read on…

  14. Say, you got a nice article post.Much thanks again. Want more.

  15. informatii interesante si utile postate pe blogul dumneavoastra. dar ca si o paranteza , ce parere aveti de inchirierea apartamente vacanta ?.

  16. Pretty! This was a really wonderful article. Thanks for providing this info.

  17. This particular blog is without a doubt educating as well as amusing. I have found many handy stuff out of this source. I ad love to go back again and again. Thanks!

  18. Thanks so much for the post.Really thank you! Want more.

  19. Muchos Gracias for your article post.Much thanks again. Really Cool.

  20. That is a great point to bring up. Thanks for the post.

  21. It as going to be ending of mine day, except before end

  22. Say, you got a nice blog post.Much thanks again. Cool.

  23. Many thanks for sharing this first-class post. Very interesting ideas! (as always, btw)

  24. Really enjoyed this blog post. Want more.

  25. Hi there to all, it’s genuinely a pleasant for me to visit this website, it consists of useful Information.

  26. Super-Duper website! I am loving it!! Will come back again. I am bookmarking your feeds also

  27. There as certainly a great deal to learn about this topic. I really like all of the points you made.

  28. Simply wanna remark that you have a very nice website , I love the layout it actually stands out.

  29. Fantastic goods by you, man. We have understand
    your stuff previous to and you’re just extremely fantastic.

    I really like what you may have acquired here, certainly like what you’re stating and exactly how for which you say it.
    You make it enjoyable and you also still maintain to help keep it sensible.

    I can’t wait to see a lot more from you.
    This is actually a great site.

  30. Pretty! This was an incredibly wonderful post. Thank you for providing this information.

  31. Enjoyed every bit of your article post.Thanks Again. Keep writing.

  32. Im no professional, but I consider you just made an excellent point. You clearly comprehend what youre talking about, and I can seriously get behind that. Thanks for being so upfront and so truthful.

  33. There as certainly a great deal to find out about this topic. I like all the points you ave made.

  34. Helpful info. Lucky me I discovered your site accidentally,
    and I am shocked why this accident didn’t came about in advance!

    I bookmarked it.

  35. Muchos Gracias for your article.Thanks Again. Awesome.

  36. Just Browsing While I was surfing today I saw a great post about

Comments are closed.