ТЕХНОЛОГИЯ НА КЕБАПИ

Технология на кебапи – думата кебап е от арабско-турски произход и означава вид ястие на дребни късове месо. Кебапите са ястия от ориенталската кухня с разнообразна технология и участие на продукти, които са съобразени с националните ни вкусове и традиции. Топлинните процеси при приготвяне на кебапите са запържване и задушаване. Обикновенно за задушаване се използва електропекарен шкаф. Типично за класическата технология на кебапите и др. ястия с преобладаващо топлинно обработване задушаване е, че всички продукти се обработват заедно. Взависимост от продължителността на топлинното им обработване, те се поставят последователно в ястието, за да достигнат едновременно до състояние на кулинарна готовност.
– продуктов набор – приготвят се от телешко, агнешко, свинско и овче месо. В съвремената кухня за кебапи се използват също дивеч, птици и риба. Подходящи части от телешкият и свинският труп са плешката, бутът, а от агнешкият – ребрената част и гърдите. Изключение прави горският кебап, при които се използват ребрената част заедно с коста. Кебапите се приготвят с подправките -дафинов лист, бахар, вино, разнообразни листни подправки, чесън, лютиви чушки. Някои кебапи се поднасят с гарнитура от задушен ориз, гъби, моркови, картофи с масло.
– предварителна обработка – при кебапите, месото се обезкостява и се нарязва на кубчета (20-25 г) по 5-6 в порция, а според необходимоста зеленчуците се обелват, почистват, измиват, нарязват.
– видове – според вашният им вид кебапите се разделят на следните групи; кебапи със сос, кебапи на мазнина, кебапи в було, в хартия, в омлет и др; кебапи на шиш и на скара.
– кебапи със сос – -приготвят се от месо и сос или от месо, сос, зеленчуци или гъби. Към тази група спадат винен кебап, кебап върху ориз, агнешко горски кебап, стомна кебап, чомлек кебап и др. Схемата на технологичният процес е следната: нарязаното на кубчета месо се запържва в мазнина. В същата мазнина се прави тъмна комбинирана запръжка, която се разрежда с бульон или вода. Месото се враща, прибавят се подправките (черен пипер, бахар, дафинов лист, част от предвиденото вино) и се задушава, докато омекне месото. Виното се прибавя на две части в началото и в края. Ако в състава са включени гъби, арпаджик или други зеленчуци те се прибавят предварително задушени. Накрая се слагат останалото вино и листните подправки. Кебапите може да се приготвят и като брашното се запече предварително и се добави към края на топлинният процес.
Асортиментът е различен поради различни продукти и подправки. Например тас кебапа, винения кебап и кебапа върху ориз се различават с подправките, които се използват и начина на оформяне.
При агнешко горски кебап в запръжката не се прибавя червен пипер. Използва се зелената част на пресен лук, магданоз и джоджен, чубрица, което придава зелен цвят на соса.
При чомлек кебап агнешкото, арпаджика, чесъна и запръжката и подправките се поставят в глинено гърне, чийто капак се облепя с тесто. Подобна е технологията на стомна кебап. Ястията се задушават във фурна. Сега тези ястия се приготвят в тави и накрая се прехвърлят в глинени съдове и се запичат 10 мин. във фурна.
– кебапи на мазнина – типичен представител е кавърма кебап. Тук спадат още кавърма по радомирски, кавърма по воденичарски и др. Тъй като при този вид кебапи топлинното обработване е по-кратковременно, може да се използва и по крехко месо от контрафилето. Нарязаното на кубчета месо се запържва. В същата мазнина се запържват нарязаният праз или лук и нарязаните на ивички пиперки. Прибавят се доматите или доматеното пюре и червеният пипер. Сместа се посолява и се добавя виното и чубрицата. Месото се връща и се задушава на фурна до кулинарна готовност. При поднасяне може да се освежи като варху парченцата месо се поставят кръгчета от праз и по желание на клиента лютива чушка. Ястието трябва да остане на мазнина. Асортиментът се разнообразява чрез прибавяне на допълнително продукти. Например, ако се добавят яйца ястието се нарича кавърма по радомирски, а ако в състава се включват телешки черен дроб и гъби -кавърма по воденичарски. Кавърмите може да се поднасят в тимбалчета от метал, йенско стъкло или глинени.
При агнешко млечен кебап задушеното в мазнина месо с лук, черен пипер и червен пипер се залива със смес от кисело мляко, брашно и яйца и се запича във фурна.
– кебапи в хартия, в було, в омлет и др: тази група включва агнешко книжен кебап, агнешко сарма кебап, каварма в омлет и др. При тях може да се комбинират месо и субпродукти. Нарязаното на дребно порционни парчета, агнешкото месо при книжният кебап се маринова сухо със сол, черен пипер, лук, магданоз, джоджен, вино при температука 0-4°С за 4-8 h. Разпределят се на порции, които се увиват в намазана с мазнина пергаментова хартия. Заливат се с бульон и се пекат в фурна.
– кебапи на скара, на шиш; -представители са друсаният кебап, дюнер кебап и др. Типично за дюнер кебапа е, че месото (телешко, свинско, овче) се реже напречно на мускулните влакна и се начуква леко. На полуфабриката се предава кръгла форма. Месото се маринова сухо със сол, черен пипер, чубрица, вино при температура 0-4 °С за 6-8 h. Нанизва се на шиш поставен вертикално на специална скара с дървени въглища. При печене шишът се върти. Изпечените по периферията меса се изрязват и се поднасят топли с гарнитура от пържени картофи, домати и др.
При друсаният кебап нарязаното на кубчета и сухо мариновано с подправки месо се нанизва на шиш и се пече на скара. Извадено от шишчетата месо се поставя в тенджера с разтопено масло, лук, чубрица, лютив пипер и се похлупва с капак. Загрява се в съда, в които е приготвен.

26 Comments on ТЕХНОЛОГИЯ НА КЕБАПИ

  1. Some really good content on this web site , thankyou for contribution.

  2. Hmm it looks such as your blog ate my first comment (it had
    been super long) therefore i guess I’ll just sum it up the things i had written and say,
    I’m thoroughly enjoying your blog. I at the same time am an aspiring blog writer but
    I’m still a new comer to everything. Are you experiencing any points for novice blog
    writers? I’d really appreciate it.

  3. Well I really liked reading it. This tip provided by you is very useful for good planning.

  4. You created a variety of nice factors there. I did a lookup within the theme and located almost all people will agree with your web site.

  5. online social sites, I would like to follow everything new

  6. I think this is a real great post.Thanks Again. Really Great.

  7. some truly excellent posts on this web site , thankyou for contribution.

  8. My partner and I stumbled over here different website and
    thought I might check things out. I enjoy what I see so i am just just
    following you. Enjoy looking over your online page repeatedly.

  9. Nice site. On your blogs very interest and i will tell a friends.

  10. Your style is unique in comparison to other people I ave

  11. Not loads of information and facts in this particular tale, what happened into the boat?

  12. Thanks again for the article.Really thank you! Awesome.

  13. Thank you ever so for you blog post.Really thank you! Fantastic.

  14. Hi there, I desire to subscribe for this weblog to take most up-to-date updates,
    thus where can i do it please help out.

  15. You made some clear points there. I looked on the internet for the subject and found most persons will consent with your site.

  16. I’ve been exploring for somewhat for any premium quality articles or blog posts with this type of area .
    Exploring in Yahoo I eventually came across this web site.

    Reading this info So i’m glad to exhibit that We have an extremely good uncanny feeling I came
    upon exactly what I needed. I most certainly can certainly make certain to don?t forget this website and offer it a glance regularly.

  17. I Will have to visit again when my course load lets up аАа’аАТ‚б‚Т€Т nonetheless I am taking your Rss feed so i could read your web blog offline. Thanks.

  18. Pretty! This has been an incredibly wonderful article. Thank you for supplying this info.

  19. Some times its a pain in the ass to read what blog owners wrote but this web site is real user genial !.

  20. Im thankful for the article post.Really thank you! Will read on

  21. Thanks for all the answers:) In fact, learned a lot of new information. Dut I just didn`t figure out what is what till the end!.

  22. Thanks for sharing, this is a fantastic article.Much thanks again. Really Great.

  23. like they are coming from brain dead visitors?

  24. wonderful points altogether, you simply gained a new reader. What would you recommend in regards to your post that you made some days ago? Any positive?

  25. Really appreciate you sharing this article post.Thanks Again. Great.

  26. I was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You are incredible! Thanks!

Comments are closed.