КЕТЕРИНГ

Смисълът на кетъринга (от анг. Саtег – обслужвам, угаждам, полагам грижа, доставям и т.н.) е в предлагането на широк комплекс от услуги и об¬служване със съответната организация и технология и необходимата логистика за провеждане на някък вид мероприятия (банкети, тържества, приеми и др.), свързани с „изнесено обслужване“ извън ЗХР.
Терминът „Кетъринг” се утвърди в професионалната ни терминология; става по-популярен и с по-широк обхват сред потребителите. Кетъринговата продукция и услуги се търсят все повече от нашите потребители. Кетърингът се дефинира по различен начин, но най-общо се определя като дейност, при която се „предоставят храна и напитки на хора, намиращи се извън дома, както и в собствения им дом”. Други определения допълват кетъринговия продукт с разнообразни увеселителни и занимателни услуги за различни поводи. У нас все още значително преобладава производството и предлагането на готова кулинарна продукция в цялостната кетърингова дейност, като относителният дял на другите кетъринг-услуги е по-малък.
Все още се предлагат различни дефинирания за кетъринг. Определят кетъринга като:
● “съвкупност от услуги – доставка на храни и напитки, обслужване, украса, видеозаснемане и озвучаване, музикално- сценични програми и много други”;
● “цялостно подготвяне и осъществяване на тържество, коктейл, вечеря, курс или конференция”.
Най-обобщено функциите на един кетърингов обект може да се формулират в следните направления:
● Кулинарно производство;
● Сервитьорско обслужване;
● Увеселителни и други допълнителни услуги.
Един кетърингов обект може да развива само функцията „кулинарно производство” или да организира към нея и другите „сервитьорско обслужване” и разнообразни „допълнителни услуги”, в зависимост от искането на потребителите.
Кулинарен кетъринг.
У нас има много самостоятелни производствени единици на кетъринга, произвеждащи
и предлагащи само кулинарна продукция. За разлика от заведенията за хранене, където продукцията се реализира в самото заведение, при кетъринг производствените единици готовата храната се консумира извън производствения обект и след период от време, който може да е различен в зависимост от приетата система. В това отношение ястията може да се съхранявати дистрибутират в:
1) топло състояние – система „топла храна” (hot-hold);
2) охладено състояние – система „охладена храна (cook-chill);
3) замразено състояние – система„замразена храна“ (cook-freeze).
Големи ресторантски комплекси също могат да произвеждат готова кулинарна продукция за реализация извън заведението – за кулинарни щандове и магазини, за други обекти или заведения за хранене