КАСОВИ АПАРАТИ И POS СИСТЕМИ

Касови апарати и POS системи
9.1.1 Предназначение –
Как да се организира най-добре продажбите и работния процес в ресторанта. Трябва добре да се познавт възможностите, които може да осигури употребата само на касов апарат и на цялостна POS система – хардуер и софтуер за управление на ресторант.
– интериор –стилно и елегантно POS оборудване, което да допълва дизайна на заведението е POS системата. Той се поставя на касовото работно място (Point-of-Sale), което е обикновено на бара или в близост до него. Предимствата му спрямо варианта касов апарат са следните: POS терминалът по дизайн отговаря на съвременните тенденции за обзавеждане на ресторанти и заведения, както и притежава по-силна издържливост при голяма посещаемост на клиенти в обекта.
– обслужване на клиентите – работата с касов апарат в ресторанта може да ви осигури откриването на определен брой сметки, докато с POS терминал и с ресторантски софтуер вие можете да откривате неограничен брой сметки и имате по-голяма гъвкавост: разделяте сметката на две, прехвърляте от една сметка в друга и т.н. Ако към POS системата се ингегрира и кухненски принтер, то тогава поръчката автоматично се изпраща в кухнята и по този начин осигурявате по-голяма бързина на изпълнението й от вашия персонал.
Когато във вашето заведение работите само с касов апарат, имате ограничен брой артикули, които можете да въвеждате и служителите ви трябва да помнят и търсят техните кодове, което забавя маркирането, а и изпълнението на поръчката. Тези неудобства се избягват, ако се ползва POS система. С нея се осигурява бързо обслужване на клиентите и нещо повече – има възможност да се предложат разнообразни промоции и разплащане с електронни карти на лоялни и специални клиенти.
– персонал – маркирането на поръчките може да става за секунди, ако POS терминалът е със сензорен (touchscreen) екран, при който с докосване на менюто на екрана се открива нова сметка и се маркира поръчката от сервитьора. Не е нужно специално обучение, служителят работи интуитивно и с лекота с терминала и с ресторантската програма.
– склад и справки – POS системата осигурява възможност да се планират доставки, както и да се следят наличностите на продуктите в склада, да се прави лесно и бързо ревизии.
Когато се ползва ресторантски софтуер, във всеки момент можете да се пуснете справка за продажбите по сервитьори – да се види колко сметки са открити, какъв е оборотът и по този начин да се осигурипълен контрол над работата на персонала.