ВИДОВЕ КЕТЕРИНГОВИ СЪБИТИЯ

Видове кетърингови събития
В зависимост от характера на дейността и потребителските групи, подразделят
кетъринговата дейност в различни направления:
● кетъринг за организираното хранене – в тази група се включват хотели и ресторанти, заведения за бързо обслужване, кафе-сладкарници, барове и др.
● кетъринг за промишлеността и търговията – предоставя кетърингови услуги за работещите в промишлеността и за търговията.
● кетъринг за транспортните средства – за авиокомпании, за железопътния и морски транспорт и др.
● кетъринг за други институции и прояви – кетъринг за армията, контракт кетъринг (услуги по договор за бизнеса, училища, лечебни заведения и други организации)
● външен кетъринг (организиране и провеждане на увеселения, тематични шоупрограми, банкети, частни празненства, обслужване на спортни и др. събития, др.
Направленията в кетъринга може да се формират и в зависимост от нуждите, предпочитанията и социалния статус така:

● корпоративен кетъринг (индустриален кетъринг) – услуга, специализирана в обслужването на институции, държавни предприятия, училища, болници, банки и т.н.
● социален кетъринг – ориентиран е основно към обслужването на частни лица и предоставянето на комплексната услуга кетъринг при организиране на лични празници, официални поводи и тържества.

● авиационен кетеринг -счита се за класическия вид кетъринг, от който произлизат всички останали видове. Осъществява се като доставка на храни, хранителни продукти и напитки от заведения за хранене или кухни-майки към борда на заминаващи самолети за консумация на пътниците по време на полет.
Технология: на практика се извършва, като подадената към заведенията или кетеринговите фирми заявка за храни и напитки бъде изпълнена и транспортирана от мястото на нейното приготвяне (кухните на заведенията) до самолета няколко часа или непосредствено преди самия полет (в зависимост от вида на ястията). Храната и напитките се претоварват на борда на самолета и се съхраняват в хладилни съоръжения или големи термуси за съхранение на храна. След излитане на самолета храната и напитките според менюто и времетраенето на полета се сервира на пасажерите (пътниците) от стюардесите.
• Доставчиците на авиационен кетъринг услуги (заведения или кетърингови фирми) трябва да са сертифицирани по системата НАССР за контрол на риска, приготвяне на безопасна и качествена храна, да са с опит и традиции в „изнесеното обслужване“ и авиодоставките на храни и напитки.
• Специализация в производството на единтични, стандартизирани като качество храни в средни и големи обеми (бройки) предимно пакетирани.
• Използване на специални хладилни съоръжения за съхранение и транспортиране на храните и хранителните продукти в зависимост от разстоянията на доставките.
• Синхрон и съгласуване на действията по логистиката за избягване на финансови загуби при неточна координация на доставките за различните полети.
• Наличие на дежурни звена за обслужване в кетъринговите фирми и заведения.
Съвременият авиокетъринг в държави с летища, от които се осъществяват стотици полети дневно, свързани с производството, транспортирането и съхранението на една и съща храна в дълги серии (стотици бройки) по едно и също време крие огромни рискове от отравяния и епидемиии, поради което се изисква използване на специализирана система за съхранение, разделно събиране и унищожаване на хранителните и други отпадъци.

● индустриален кетъринг- свързан е с организиране изхранването и обслужването на работещите в държавни учреждения (ведомства и министерства), фирми и предприятия, банки, административни офиси и др. За целта доставчиците разработват предварително едноседмични или двуседмични менюта с възможност за избор, които включват обикновено различни варианти за закуска, обяд и вечеря. Служителите (работещите) избират определените варианти (ястия) предварително, след което всички заявки по дни се събират и изпълняват по реда на заявяване. Приготвената за деня или за няколко дни храна се транспортира до местоназначението и се сервира на определените за целта места. Обслужването се осъществява обикновено от квалифициран персонал на кетъринговата фирма или заведението доставчик. За добри финансови резултати кетъринговите фирми доставчици на индустриален кетъринг трябва да имат постоянни „клиети“ и същевременно да търсят и намират нови.
● парти кетъринг- се извършва предимно на открито и е „запазена марка“ за хора със средни или високи финансови възможности или поне за едно таково комплексно кетъринг парти трябва да се отделят значителни средства. Свързва се с подготовката, организацията и провеждането на големи партита (събирания) с различен характер, за които обстановката и декорът е от оригинален. Свързва се още с използването на скъп инвентар и посуда от благородни метали. Менютата и оформянето на ястията варират от традиционни до екзотични и дори ексцентрични. Програмата може да включва театрални спектакли, сценични представления, музикални програми, шоу изпълнители и др. в областта на музиката, спектакъла и забавата. Целта е да се излезе от стереотипа, да се демонстрира оригиналност и неповторимост на всяко парти събиране. С времето вкусовете и изискванията на клиентите се менят, поръчителите (клиентите) търсят нови „хоризонти“ и кетъринг продукти. За удовлетворяване на нарастващите изисквания на потребителите все повече фирми търсят нетрадиционни форми на предлагане и обслужване, включващи използването на подвижни кухни, сценични работилници и мобилен специализиран транспорт. Днес парти кетърингът може да се осъществи почти на всяко място и по всяко време.

Парти сървис може да се организира и от по-„традиционни“ потребители с по-малки финансови средства по различни поводи като сватби, корпоративни и семейни тържества, детски празници, бизнес срещи и др.

● корпоративен празник (Тийм Билдинг)- или служебно честване, както е познато още, по някакъв повод (юбилей, основаване или честване свързано с фирмата, личен повод) и др. може да се организира в ЗХР или извън тях в зала, бизнес център, на открито и т.н. Проявата може да се съчетае с организиране на Тийм Билдинг. Система от мероприятия и дейности, целящи най-малко следното:
• откриване на слабите места и различията на служителите на фирмата, свързани с възникването и отстраняването на недоразумения и конфликти.
• изграждане на доверие и разбирателство в екипа.
• осъществяване на взаимодействие между ръководния екип и изпълнителския персонал в неформална обстановка.
• повишаване мотивацията на целия личен състав на фирмата.
• обединяване и сплотяване на (колектива) екипа.
При провеждане на корпоративния празник обикновено се организира програма, която може да съдържа следните по-важни елементи:
• Избор на място и време.
• Съставяне на програма-сценарий.
• Избор и оформяне на украса и декори на помещенията.
• Съставяне на меню с ястия и напитки.
• Организиране на павилиони, бюфети и барбекю (при провеждане на открито).
• Осигуряване на тенти, шатри и навеси (при провеждане на на проявата на открито).
• Подреждане на залата (разстановка) маси, столове, места за игри, танци идр.
• Избор на водещи.
• Избор на музикално-артистична програма.
• Осигуряване на медицинска помощ при големи корпоративни мероприятия.
• Видео и фото заснимане.
• Осигуряване на транспорт за гостите (при необходимост)
Обслужването извън заведенията като дейност е позната много отдавна но кетьрингьт като понятие, комплекс от услуги и „изнесено обслужване“ се развива сравнително отскоро.
Предпоставките за развитието на кетъринга са най-малко следните:
• Бурното развитие на икономиката, туризма и другите стопански дейности.
• Увеличаване броя и честотата на провежданите мероприятията, свързани с изхранване и обслужване на гости извън ЗХР от различен характер.
• Липсата на достатъчно време и свободни площи (място) за провеждане на мероприятия.
• Липса на оборуване и обзавеждане за провеждане на мероприятията.
• Стремеж към освобождаване и целесъобразно използване на свободните площи (приходи от продажба и наеми).
• Стремеж към освобождаване на фирмите от несвойствени дейности.
• Стремеж към намаляване на персонала и повишаване на приходите.
В основата на кетъринга е храната и организацията по обслужването на гостите, присъстващи на различните видове мероприятия. От нейното качество и начина на обслужване до голяма степен зависи удовлетвореността на потребителите и крайният финансов резултат. Общото усещане и атмосферата е също от съществено значение при провеждане на кетъринга. Съвкупността от интериор, хранене, обслужване, атракции, забавления и др. елементи на изнесеното обслужване (кетъринга) превръщат мероприятието в събитие и незабравивим спомен за домакините. Изкуството да се създаде неповторима атмосфера за потребителя е същността на някои видове кетерингово обслужване. За целта са необходими знанията и уменията на хора с различни професии и специалности и тяхнато тясно и съвършено взаимодействие, в основата на което стои точното планиране на мероприятието. Успехът е свързан и с общата концепция и нейното разработване от организатора (мениджъра) и точното й прилагане на всички етапи от формиране до реализацията на продукта. Изисква се усет, интелект, оригиналност, задълбочено познаване характера на дейността и процедурите при съставяне и провеждане на различните видове мероприятия. При осъществяване на кетеринговото мероприятие „всичко е важно“ и „всичко е от значение“, което предполага вземането на нестандартни решения и прецизиране на дейностите и процедурите по неговото провеждане. Комплексната услуга кетъринг при провеждане на лични и корпоративни тържества, семейни и детски празници и др. мероприятиятия предполага наличието най-малко на следните дейности, свързани с организацията и провеждането й:
• Логистика и транспорт.
• Декорация (обзавеждане) на залата.
• Техническо (светлинно и звуково) оборудване.
• Храна (ястия и напитки).
• Обслужване (квалифициран обслужващ персонал).
• Музикални програми.
• Развлекателни програми.
• Професионални водещи (диджей) и шоумени.
• Провеждане на викторини, конкурси и др.
• Организиране на шоу спектакли.
• Филмиране и фотографиране на събитието.
Доставчици на кетъринговите мероприятията могат да бъдат:
• Ресторантъорски фирми и заведения – места, в които традиционно се организират и провеждат мероприятия от различен характер със съответната материално-техническа база (собствени зали, обзавеждане,оборудване, посуда, специализиран персонал и техника).
• Професионални кетърингови фирми – специализирани фирми за организиране и провеждане на мероприятия извън заведенията за хранене и развлечения, разполагащи със собствен или нает транспорт, кухни-майки, обзавеждане, специализиран инвентар {съоръжения, облекла, костюми и др.), обслужващ персонал и техника за провеждане на кетърингови мероприятия.
Доставчиците на кетерингови мероприятия извън ЗХР са фирми на стопанска сметка, предлагащи организиране и провеждане на прояви от различен характер предимно на търговски площи на клиента или наети такива.
Обикновено кетъринговите фирми не разполагат със собствени търговски площи, но имат добра материално-техническа база, собствен транспорт и квалифициран собствен или нает обслужващ персонал. Услугите, които предлагат, са свързани с подреждане и декориране на залите, салоните или най-общо казано местата за провеждане на проявите, приготвяне, транспортиране и сервиране на ястията и напитките по предварително уточнено меню, провеждане на забавни програми, викторини и спектакли и др. Съвременните кетерингови фирми предлагат също така медицинско обслужване, охрана и безопасност на гостите, воаяжи и пътувания, шоу програми и много друга развлечия. За постигане на добри финансови резултати фирмите разработват пазарно ориентирани стратегии и поддържат висококвалифициран персонал от менижджъри по маркетинга и продажбите. Изграждат работещи мобилни структури от специалисти и кадри с много добра теоретична и практическа подготовка.

54 Comments on ВИДОВЕ КЕТЕРИНГОВИ СЪБИТИЯ

  1. Greate post. Keep posting such kind of information on your page.
    Im really impressed by your blog.
    Hey there, You have done an incredible job.
    I’ll certainly digg it and individually suggest
    to my friends. I am sure they will be benefited from this site.

  2. Thanks a lot for the blog.Really thank you! Want more.

  3. Wow, marvelous blog layout! How long have you been running a blog for? you made running a blog look easy. The overall glance of your site is excellent, as well as the content material!

  4. I value the article.Really thank you! Cool.

  5. Say, you got a nice blog post.Much thanks again. Really Cool.

  6. This particular blog is no doubt educating and besides factual. I have picked up a bunch of interesting stuff out of it. I ad love to return every once in a while. Thanks!

  7. I think you have observed some very interesting details , regards for the post.

  8. If you are planning for finest contents like I truly do,
    just visit this web site daily for the reason that it presents feature contents, thanks

  9. Some truly interesting details you have written.Aided me a lot, just what I was looking for .

  10. It as not that I want to duplicate your website, but I really like the layout. Could you let me know which theme are you using? Or was it especially designed?

  11. Thank you ever so for you article.Really looking forward to read more. Cool.

  12. I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post

  13. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We ave ever arrive across on this subject. Actually Fantastic. I am also a specialist in this topic so I can understand your effort.

  14. A big thank you for your blog.Much thanks again. Fantastic.

  15. Thanks a lot for the article. Really Great.

  16. Wow, great blog article.Really looking forward to read more. Want more.

  17. that will be the finish of this write-up. Here you

  18. Wow, great article.Thanks Again. Really Great.

  19. Really appreciate you sharing this article.Much thanks again. Much obliged.

  20. when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I get four

  21. It as not that I want to duplicate your web page, but I really like the layout. Could you tell me which theme are you using? Or was it tailor made?

  22. Im obliged for the blog.Much thanks again. Cool.

  23. Wholesale Mac Makeup ??????30????????????????5??????????????? | ????????

  24. Your style is unique in comparison to other folks I ave read stuff from. Thank you for posting when you ave got the opportunity, Guess I all just bookmark this web site.

  25. picked up something new from right here. I did however expertise a few technical points using this web site, since I experienced to reload the site many times previous to I could

  26. Usually I don at read article on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, very nice post.

  27. I really enjoy the post.Really looking forward to read more. Will read on…

  28. You’ve made some good points there. I looked on the internet for more information about the issue and located many people
    will go along with your views on this web site.

  29. Outstanding post, you have pointed out some wonderful details, I likewise believe this is a very great website.

  30. Wow, wonderful weblog format! How long have you ever been running a blog for? you made running a blog look easy. The overall look of your web site is magnificent, let alone the content!

  31. Major thankies for the blog article.Much thanks again. Will read on

  32. That is a great tip especially to those fresh to the blogosphere. Brief but very accurate info Many thanks for sharing this one. A must read article!

  33. Piece of writing writing is also a excitement, if you be acquainted with afterward you can write or else it is complicated to write.

  34. Excellent article! We will be linking to the great post
    on our website. Keep up to date the best writing.

  35. I value the article post.Much thanks again. Really Great.

  36. There is apparently a bundle to know about this. I suppose you made certain good points in features also.

  37. Muchos Gracias for your post.Really thank you!

  38. Hello! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
    Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but
    I can figure things out pretty quick. I’m thinking about
    setting up my own but I’m not sure where to start. Do you have any tips or suggestions?
    Many thanks

  39. It as enormous that you are getting thoughts from this post

  40. Im grateful for the blog.Really looking forward to read more. Awesome.

  41. wow, awesome blog article.Really thank you! Awesome.

  42. Muchos Gracias for your blog article.Really looking forward to read more.

  43. Your current blogs normally have got alot of really up to date info. Where do you come up with this? Just stating you are very creative. Thanks again

  44. Really appreciate you sharing this post. Great.

  45. I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You are wonderful! Thanks!

  46. Hi there this is kinda of off topic but I was wanting to know
    if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code
    with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get advice from someone with experience.
    Any help would be enormously appreciated!

  47. This very blog is without a doubt interesting and also factual. I have picked helluva useful stuff out of this source. I ad love to return again soon. Thanks!

  48. I value the article post.Really thank you! Much obliged.

  49. Its hard to find good help I am forever proclaiming that its hard to get good help, but here is

  50. Wir freuen uns auf Ihren Anruf oder Ihren Besuch.

  51. There as noticeably a bundle to know about this. I presume you made sure good factors in options also.

  52. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is fantastic, as well as the content!

  53. This information is invaluable. How can I find out more?

  54. Really enjoyed this article.Really thank you! Fantastic.

Comments are closed.