ОРГАНИЗАЦИЯ И КОНТРОЛ ПРИ ИЗГОТВЯНЕТО НА СМЕТКАТА И ВИДОВЕ ДОКУМЕНТИ.

5. ОРГАНИЗАЦИЯ И КОНТРОЛ ПРИ ИЗГОТВЯНЕТО НА СМЕТКАТА И ВИДОВЕ ДОКУМЕНТИ.

5.1. Изготвяне и поднасяне на сметката- в много заведения след всяка доставена на масата поръчка се оставя и касов фиш. Във висококатегорийните ресторанти окончателната сметка се изготвя след приключване на консумацията и след като гостът покаже, че желае да заплати. Сервитьорът поставя сметката от касовия апарат в плик от сгъната платнена салфетка върху чиния с диаметър 17 см. Поднася се от дясната страна на госта-домакин, след което се оттегля и изчаква да бъде повикан.

5.2. Заплащането на консумацията може да се извърши по два начина- с налични пари или с документи.
● Заплащане с налични пари
● Освен с пари консумацията може да се заплаща с различни документи,чрез които заведението впоследствие възстановява изразходваната сума. Така може да се заплаща с кредитна карта, по банков път, с чек или с ваучер.
◘ Плащане с кредитна карта-при плащания с кредитна карта често заведението таксува обработката на картата, за което гостът трябва да бъде уведомен от сервитьора. Той информира госта още с кои видове кредитни карти се приема плащане. Сервитьорът проверява срока на валидност на картата. Сумата за заплащане се приравнява в съответстващата и доларова стойност по курса на БНБ за деня. Тя се нанася върху бланката, съответстваща на фирмата, издала кредитната карта. Кредитната карта се обработва с импринтер, съгласно изискванията за работа с кредитни карти. Върху бланката се попълва: вид услуга, ресторант…., сума в долари, код на оторизация, дата. Кредитната карта се задържа от сервитьора до момента на получаване на код на оторизация от съответните бюра чрез телефонно обаждане. Сервитьорът предоставя на госта обработената бланка за подпис. Нужният екземпляр от бланката се предава на госта, придружен от фактурата, издадена от ресторанта.
◘ Плащане по банков път. За всички плащания по банков път се изисква номер на банкова сметка. Този вид плащане става рядко, обикновено при заплащане на по-големи сметки от провеждане на мероприятия-хранене в ресторанта на участници в коктейли, симпозиуми, съвещания и др. Извършват се със знанието на управителя, който издава този вид сметки.
◘ Плащане на кредит. Гостът представя на сервитьора (управителя) вауер за услугите, които предварително е заплатил. Отбелязаният екземпляр от ваучера се задържа от сервитьора и след консумацията се предава на управителя.
◘ Плащане с чек. Възможно е плащане с личен или пътнически чек, но в този случай чекът се разменя срещу пари в брой в обменното бюро на хотел-ресторанта.
Ако услугата „хранене” се ползва от гост на хотел, практикува се и следната схема-сметките за извършено плащане на рецепцията се издават два или тре екземпляра, в зависимост от това, дали е реализирана само основната услуга-нощувката или са ползвани и допълнителни услуги-мини бар, закуска, вечеря, платена телевизия. Един екземпляр се дава на госта, вторият се задържа от счетоводството, а трети се издава при допълнителна услуга, за заплащането и и се предава в съответния отдел. При наличие на компютъризирана система, това се извършва чрез нея, като на принтер се отпечатват споменатите три екземпляра. При желание на госта, сервитьорът издава и фактура за направената консумация.