ТЕХНОЛОГИЯ НА МАСЛЕНИ ТЕСТА

3.1. Ронливо маслено тесто
Ронливото маслено тесто се характеризира с високо съдържание на мазнина и захар и с ниско съдържание на влага. Изделията приготвени от ронливо маслено тесто, имат бял цвят на повърхността, крехка структура и продължителна съхраняемост.
– продуктов набор – основните продукти за производство на ронливо маслено тесто са: брашно със съдържание на слаб глутен 28-30%, краве масло (50-60% спрямо масата на брашното), кристална или пудра захар, яйца и подправки (ванилия, портокалови или лимонови кори, кафе, смлени орехови или бадемови ядки и др.). При по-голямо съдържание и по-силен глутен тестото не е пластично. В този случай за отслабване на глутена, трябва да се увеличи количеството на захарта и да се намали времето за замесване.
Ронливостта на тестото се увеличава с количеството на мазнината. При по-малко количество мазнина, за да се получи по-голяма ронливост, се прибавя амонячна сода, сода бикарбонат или други химични набухватели.
– предварителна обработка – на ронливото маслено тесто се свежда до предварително пресяване на брашното и предварително смесване на брашното със захарта, до разбъркване на маслото
– етапи на приготвяне
– смесване на основните продукти и замесване на тестото, което продължава 2-3 min. до образуване на еднородна смес. Продължителното смесване води до образуване на по-стегнато тесто. При ръчно замесване, тестото се оформя върху маса или върху мраморна плоча. Приготвя се, като предварително пресятото брашно се оформя на купчинка, а в средата й се изсипват захарта, маслото и яйцата и тестото се замесва.
Готовото ронливо маслено тесто трябва да е еднородно, без бучки, с пластична консистенция, да не е стегнато, за да може лесно да се формува.
Влажността на тестото е 18-20%, температурата му – 19–22°С
– отлежаване – готовото тесто отлежава 60-90 min при темп. 0- 6°С
– разточване и формуване – разточва се с точилка на лист с дебелина от 3-8 mm в зависимост от вида на проготвяното изделие.
– изпичане – при температура 200-220°С, в продължение на 10-15min. По-дебелите пластове тесто се пекат при по-висока температура, а по-тънките – при по-ниска. Изпеченото тесто трябва да има светлорозов цвят със златист отенък.
– охлаждане – тестото се подлага на охлаждане, след което постъпва за по-нататъшна обработка. Когато се налага слепване на изделията с плодов пълнеж, пластовете тесто не се охлаждат, а се използват топли.
– оформяне – при проготвяне на някои детайли за украса може да се използва ронливо тесто с по-малко съдържание на влага. В този случай към него допълнително се прибавя брашно. Тестото става по-твърдо и от него се формуват необходимите детайли, които се изпичат.
– видове изделия от ронливо маслено тесто:
От ронливото маслено тесто се проготвят бадемовки, ронливки с глазура, пити с плодове (вишни,череши и др.), линцер торти с желе, пай и др.

3.2. Бъркано маслено тесто
Бърканото маслено тесто е леко и порьозно, с високо съдържание на мазнини и яйца. Нарича се още кейково тесто. Тестото се получава чрез разбухване с химични набухватели. При него не се използва мая, тъй като съдържанието на влага е ниско, количеството на мазнината и захарта – голямо.
– продуктов набор – основните продукти за приготвяне на бърканото маслено тесто са : мазнина, захар, яйца, брашно и химични набухватели. Като допълнителни продукти се използват захаросани плодове, стафиди, какао, шоколад и др.
– предварителна подготовка – първо се разбива кравето масло със захарта. Към разбитата смес се прибавя жълтъците. Отделно белтъците се разбиват на пяна и се прибавят към разбитата яйчно-маслена смес. Дозират се брашното и химичният набухвател.
– етапи на приготвяне
– смесване на продуктите и замесване на тестото – Смесването накрая трябва да е краткотрайно, за да не се получи сбито (без шуппи) тесто. За приготвяне на бъркано маслено тесто с растителна мазнина, първоначално жълтъците се разбиват със захарта. Към тях се прибавят на части, рафинирано растително масло и брашното, предварително смесено с натриев бикарбонат. Млякото се прибавя, също по малко, за да не се пресече сместа. В края на замесването, се внасят разбитите на пяна белтъци и оваляните в брашно стафиди.
Бърканото маслено тесто има жълт цвят без следи от несмесено брашно и белтък. Температурата му е 18-19°С.
– формуване – тестото се формува в предварително намазана с мазнина и поръсени с брашно тави или в кексови форми и се пече.

– печене – температурата на печене е 190-200°С, като продължителността зависи от обема на изделието.
След изпичане изделията получават голям обем и равномерно развита порьозност. Цветът на повърхността им е червено кафяв. В процеса на загряването, химичните набухватели са разграждат и влизат във взаимодействие с влагата на тестото. В резултат предизвикват бухването на тестото. Около мехурчетата, получени от газове, белтъчините се коагулират, а скорбялата поглъща водата и клейстеризира, като фиксира равномерно разпределените шупли.
Първоначално изделията, трябва да се пекат в силно затоплена пекарна камера, за да се получи необходимото набухване. След това загряването продължава при ниска температура, за да се доизпече вътрешността на изделието
– охлажане – при температура 20°С в продължение на 4-5 h.
– видове изделия от бъркано маслено тесто
От бъркано маслено тесто може да се приготвят: всички видове кейкове без плодове, със захаросани плодове, с мляко, различни видове бисквити, основи за пасти, торти и плодови пити.

3.3. Многолистно маслено тесто
Многолистното маслено тесто, се състои от свързани помежду си, но лесно отделящи се един от друг тънки слоеве от изпеченото тесто. Външните пластове на тестото са твърди, а вътрешните – меки.
– продуктов набор – основни продукти за многолистно тесто са: брашно, вода, готварска сол и краве масло. Многолистното тесто НЕ съдържа захар. Като подобряващо средство за глутена при замесване на тестото, може да се прибави оцет. В слабо кисела среда, вискозитетът на белтъчните вещества се повишава, вследствие, на което тестото става по- еластично и жилаво.
– предварителна подготовка – брашното се пресява
– етапи на приготвяне – извършва се на три етапа:
– замесване на тестото – брашното се смесва със сол и винена или лимонена киселина, разтворена в малко вода. При някои видове изделия при замесването на тестото се прибавят и яйца. Замесването продължава 15-20 min до получаване на еднородна маса с жилава консистенция.
Готовото тесто трябва да бъде със средна гъстота, добре измесено, равномерно разпределени в масата му мехурчета въздух.
Готовите парчета тесто, се покриват с влажна кърпа, за да не се получи кора на повърхността им, и се оставят да отлежат 15-20 min при температура 18°С. Това се прави с цел да се разхлабят връзките на глутена.
– подготовка на маслото – кравето масло се приготвя, едновременно със замесването на тестото. Нарязаното на парчета масло се поставя в машина за омесване и към него се прибавя брашното (10% спрямо масата на маслото). Маслото се замесва с брашно до получаване на еднородна маса .Със смесването на маслото и брашното се цели да се свърже влагата на маслото, която може да предизвика слепване на тестените листове при многократна обработка. Подготвената маслено-брашнена маса, се разделя на отделни точно определени порции, които се оформят във вид на правоъгълни плоски парчета и се охлаждат при температура 4-6°С в продължение на 30-40 min. Температурата на вътрешността на охладеното масло трябва да бъде 12-14°С.
– обработка на тестото с маслото – отлежалото тесто се разточва на пласт с дебелина 2-2,5 cm с кръстовидна форма и четири овални края. Върху надебелената среда на пласта се поставя охладеното парче масло с брашно, след което маслото последователно се покрива с четирите свободни края на тестото. По този начин се образува плик с включено в него масло.
Пликът се поръсва с брашно и като се започва от средата, се разточва с точилка на правоъгълен пласт с дебелина 10mm, състоящ се от един пласт масло и два пласта тесто. Целта на разточването е, да се постигне равномерно разпределение на маслото в тестото.
След разточването излишното брашно по повърхността се отделя с четка и разточеният лист се прегъва на три или четири в зависимост от изделията, които ще се приготвят. Листът се сгъва на четири, като двата му края се сгъват към средата. Така листът се състои от 2 слоя масло и 4 слоя тесто. След това десният край на пласта се повдига и се поставя върху левия така, че двата свободни края да лежат един над друг – вече в тестото има четири пласта масло.
Със сгъването завършва основният цикъл на разделянето, след което налагането и разточването на листа се повтаря, докато в него се образуват 8-12-16 пласта масло. По този начин тестото се сгъва два пъти на четири.
При разточването, под действие на топлината в помещението и под механичното въздействие маслото омеква и може да изтече вследствие на разрушаване на тестото. Ето защо, след като приключи сгъването, след всяко разточване пластовете тесто се почистват от излишното брашно по повърхността и се поставят в хладилни камери или шкафове при температура 4-6°С за 30-40 min. Целта на охлаждането е да възтанови първоначалната температура на маслото (12 -14°С ). Готовото тесто постъпва за оформяне и изпичане.
– формуване на многолистно тесто – то трябва да се реже с остри ножове, за да не се притискат краищата му. В противен случай, пластовете залепват и при печенето не се отделят един от друг. Тавата, в която ще се пекат изделията, се напръсква с вода, а не с масло, тъй като в тестото има голямо количество масло. Добре подредените изделия се намазват с разбити яйца с четка. За да се избегне издуването на изделията, тестото се набожда на няколко места с нож или с вилица.
– изпичане на изделията от многолистно тесто – то става при температура 220-250°С в продължение на 25-30 min. През време на изпичането под действието на топлината маслото се стопява и се поглъща от тестото. Втвърдените пластове тесто и свободното пространство, останало след стопяване на маслото, придават слоеста структура на изделията. Бързото изпаряване на водата спомага за отделянето на слоевете един от друг и за получаване на рязко изразена напластеност. Образуващата се по повърхността коричка, не позволява на маслото да изтече от изделията.
При изпичането първоначалният обем на тестото се увеличава от 2 до 3 пъти.
При ниски температури (под 210°С ) процесът на изпичане се удължава, маслото изтича, тесто има лоша неслоеност и се слепва. Слепване в долната част на пластовете може да възникне също така и при сътресение на тестото при изпичане. При многократно отваряне на камерата и навлизане на силна струя студен въздух в началния период на изпичането, получената пара се премества и се наблюдава спадане на изделията (намаляване на обема им). Ето защо първите 10-15 min камерата НЕ СЕ отваря!
Готовността на изделията от многолистно маслено тесто се определя, като се повдигне ъгълът им с нож. В неизпечен пласт ъгълът лесно се подгъва. ЗА ГОТОВНОСТТА може да се съди също и по твърдостта и цвета на изделието. ЦВЕТЪТ трябва да бъде ЗЛАТИСТОЧЕРВЕН по повърхността и ТЪМНОКАФЯВ откъм основата.
Готовите сладкарски изделия от многолистно тесто се характеризират със значителна трайност при съхранение, тъй като имат ниско водно съдържание и голямо количество мазнина.
– видове изделия от бъркано маслено тесто
От многолистно маслено тесто може да се оформят: тригуни, пирожки, крем пита, снежна пита, бутер баклава, баклава саралия, щтрудел с ябълки, соленки и др.

75 Comments on ТЕХНОЛОГИЯ НА МАСЛЕНИ ТЕСТА

  1. I feel this is certainly one of many most vital information to me.
    And i am just glad reading your article. But should remark on few general things, The site style is great,
    the articles is really nice : D. Good job, cheers

  2. Enjoyed every bit of your article post.Really looking forward to read more. Keep writing.

  3. Say, you got a nice blog.Thanks Again. Want more.

  4. Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon on a daily basis. It as always interesting to read articles from other writers and use something from their sites.

  5. Heya! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Keep up the great work!

  6. hello!,I like your writing so much! proportion we maintain a correspondence extra approximately your post on AOL?
    I require a professional in this space to solve my problem.
    Maybe that is certainly you! Possessing a look forward to peer you.

  7. Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
    I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m
    not seeing very good results. If you know of
    any please share. Appreciate it!

  8. Very informative blog.Thanks Again. Really Cool.

  9. Really enjoyed this blog.Really thank you! Much obliged.

  10. Im thankful for the post.Much thanks again. Cool.

  11. Very good article post. Fantastic.

  12. I think other web-site proprietors should take this website as an model, very clean and fantastic user friendly style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

  13. Muchos Gracias for your blog post.Much thanks again. Much obliged.

  14. I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You’re wonderful! Thanks!

  15. I really like and appreciate your article post.Thanks Again. Great.

  16. Major thanks for the post. Really Great.

  17. I will immediately snatch your rss as I can’t find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you have any? Please allow me realize so that I may subscribe. Thanks.

  18. I am curious to find out what blog system you happen to be using? I’m experiencing some small security issues with my latest blog and I would like to find something more safe. Do you have any recommendations?

  19. Wow, marvelous blog layout! How lengthy have you been running a blog for? you made blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, let alone the content!

  20. Greetings! Very helpful advice in this particular post! It is the little changes which will make the biggest changes. Thanks for sharing!

  21. Heya i am just the first time here. I found this board and I think
    it is really useful & it helped me out a
    good deal. I really hope to present something back and help others just like you aided me.

  22. Great article post.Thanks Again. Will read on…

  23. I am so grateful for your blog. Great.

  24. Major thankies for the blog.Really looking forward to read more. Great.

  25. Thank you ever so for you article post.Much thanks again. Really Great.

  26. Say, you got a nice post.Thanks Again. Really Great.

  27. I was reading some of your blog posts on this site and I conceive this internet site is real informative! Keep posting.

  28. This is a really good tip especially to those new to the blogosphere. Brief but very precise information Appreciate your sharing this one. A must read post!

  29. I think this is among the most significant information for

  30. Appreciate you sharing, great post.Really looking forward to read more. Much obliged.

  31. That is a great tip particularly to those new to the blogosphere. Short but very precise information… Thanks for sharing this one. A must read post!

  32. I am so grateful for your article.Thanks Again. Want more.

  33. I just like the valuable info you supply within your articles.
    I’ll bookmark your blog and look into once more here frequently.
    I’m relatively sure I’ll learn plenty of new stuff proper here!
    Good luck for these!

  34. Utterly pent articles , thankyou for entropy.

  35. Yahoo results While searching Yahoo I discovered this page in the results and I didn at think it fit

  36. A big thank you for your article.Really looking forward to read more. Awesome.

  37. Thank you for your article post. Want more.

  38. Very good blog post.Thanks Again. Want more.

  39. Some genuinely nice stuff on this internet internet site , I it.

  40. Wow that was unusual. I just wrote an very long comment but
    after I clicked submit my comment didn’t show
    up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways,
    just wanted to say fantastic blog!

  41. You have made some really good points there. I checked on the net for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

  42. Thanks a lot for the article.Really thank you! Awesome.

  43. excellent issues altogether, you simply won a brand new reader. What could you suggest about your submit that you simply made a few days in the past? Any sure?

  44. Thanks for sharing your thoughts. I really appreciate your efforts and I am waiting for your further write ups thanks once again.

  45. Wonderful post however , I was wondering if you could write a litte more on this subject? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more. Thanks!

  46. Its hard to find good help I am forever saying that its hard to procure good help, but here is

  47. Wow, this piece of writing is good, my sister is analyzing these things, so I am going to convey her.

  48. Thank you for your post.Much thanks again. Great.

  49. Hi there friends, how is everything, and what you wish for to say regarding this article, in my view its genuinely awesome for me.

  50. Really enjoyed this article.Really thank you! Awesome.

  51. I really like and appreciate your blog post.Really thank you! Much obliged.

  52. There is visibly a bunch to realize about this. I believe you made certain good points in features also.

  53. Very good blog article.Really thank you! Really Cool.

  54. wow, awesome blog article.Really thank you!

  55. you share some stories/information. I know my audience would appreciate your work.

  56. A round of applause for your article.Much thanks again. Great.

  57. Thanks for writing such an easy-to-understand article on this topic.

  58. Greetings! I’ve been reading your web site for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Houston Tx! Just wanted to say keep up the good work!

  59. I really enjoy the post.Really thank you! Cool.

  60. I used to be able to find good advice from your blog articles.|

  61. I am just really grateful to the holder on this internet site who has shared this enormous paragraph at at this place.

  62. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your web site in my social networks!

  63. This can be such a great position, plus took place sense very much exactly the same myself. Another fantastic keep posted.

  64. I reckon something truly special in this internet site.

  65. I think this is a real great post. Fantastic.

  66. Hello. fantastic job. I did not expect this. This is a great story. Thanks!

  67. wow, awesome article.Really looking forward to read more. Fantastic.

  68. I was recommended this web site by my cousin. I am no longer positive whether this submit is written by way of him as nobody else realize such distinctive about my problem. You’re amazing! Thank you!

  69. Very good post.Thanks Again. Keep writing.

  70. I appreciate you sharing this blog post. Want more.

  71. Really appreciate you sharing this blog article. Keep writing.

  72. You’ll find it almost not possible to encounter well-qualified individuals on this subject, nonetheless you come across as like you comprehend those things you’re preaching about! Excellent

Comments are closed.