Разплащане и документиране в ЗХР

Разплащане и документиране.

Последния етап на процеса обслужване в търгавската зала е изготвянето и поднасянето на сметката опт сервитьора , заплащането на консумацията от клиента и изпращането на госта.

6.1. Изготвяне и поднасяне на сметка – в заведенията след всяка доставена на масата се оставя касов фиш. В заведенията по- висока категория окончателната сметка се изготвя след приключване на консумацията и след като гостът покаже, че желае да заплати. Сервиторът поставя сметката от касовия апарат ( компютър) в плик от сгъната платнена салфетка върху чиния с диаметър 17 см. Поднася се от дясната страна на госта- домакин, след което се оттегля и изчаква да бъде повикан.

6.2. Заплащане на консумацията – може по два начина: с налични пари или с документи.

● заплащане с пари – по- често, гостът заплаща като постави парите в чинията с поднесената сметка. Ако парите са повече от исканата сума, сервиторът се оттегля до помощното шкафче, поставя в същата чинийка със сметката остатъка, който връща на госта. Срещу получените суми от гостите сервиторът издава сметкофактура, от електроннокасов апарат ( компютър).

● заплащане с документи – с кредитна карта, по банков път, с чек или с ваучер.

◘ плащане с кредитна карта – заведението таксува обработката на картата (обикновенно 10 % комисионна върху общата стойност) , за което сервитьорът трябва да уведоми госта, както и с кои видове кредитни карти се приема плащане. Сервитьорът проверява срока на валидност на картата. Сумата за заплащане се приравнява. Кредитната карта се обработва с импринтер, съгласно изискванията за работа с кредитна карта. Върху бланката се попълва : вид услуга, ресторант, сума в долари, код на оторизация, дата. Кредитната карта се задържа от сервитьора да момента на получаване на код на оторизация от съответните бюра чрез телефонно обаждане. Сервитьорът предоставя на госта обработената бланка за подпис. Ненужния екземпляр от бланката се предава на госта, придружен с фактура от ресторанта.

◘ плащане по банков път – изисква се номер на банкова сметка. Използва се при плащане на по- големи сметки при организирани мероприятия – хранене в ресторант на участници в симпозиуми, конгреси. Управителят е ангажиран с издаването на този вид сметки.
◘ плащане на кредит – гостът представя на сервитора (управителя) ваучер за услугите, които предварително е заплатил ( в офиса на фирма, която е в договорни отношения с ресторанта) Отбелязаният екземпляр от ваучера се задържа от сервитора и след консумацията се предава на управителя.
◘ плащане с чек – при плащане с пътнически или личен чек той се разменя срещу пари в брой в обменно бюро на хотел-ресторанта.
◘ плащане на реципцията – когато услугата «хранене» се използва от гост на хотела може да се заплати на ресепцията заедно с сметката за основната услуга – нощувка и др. допълнителни – мини бар, телевизия и др. Сметаката се издава в два или три екземпляра – един за госта, един за счетоводството и трети за допълнителната услуга. При желание на госта сервиторът издава фактура за направената консумация.