ПРАВИЛА ЗА СЕРВИРАНЕ НА СУПИ

Правила за сервиране на супи
Сервирането на супи има няколко варианта: сервиране на супа с чиния, с шола, с тимбал, от супник.
● сервиране на супа с чиния- сервитьора подрежда необходимия брой супени лъжици, салфетки, хляб и подправки. Като на масата над вилицата трябва да стои водната чаша. Супата се поднася от дясната страна на клиента с даден десен крак на пред. Супената притурка се поднася вляво от вилицата.
● сервиране на супа от шола- шола се носи на 19 см. чиния уплътнена със салфетка. Ако супата има по-голяма твърда част се поставя и лъжица за прехвърляне на супата. Супата се налива в чинията, като подложната чиния се държи наклонена пред госта в случай на опръскване. След изсипването шолата се завърта леко, поставя се на чинията и сервитьора се отстранява. Когато трябва да се поднесът повече супи шолите се носят на табла.
● сервиране на супа с тимбал- в тимбал се сервират супи, в който преобладава твърда част. Масата е подготвена предварително. Тимбала се поставя на подложна чиния със салфетка и лъжица за прехвърляне. Поднася се от лявата страна на госта .
● сервиране на супа от супник- този начин се използва, когато повече от двама госта си поръчат един и същ вид супа. Сервирането на супа от супник може да стане по два начина от ръка и от помощна масичка. При сервиране от ръка масата е предварително подготвена. Сервитьора донася супника на ръка и на помощната масичка върху чиния поставя капака на супника. Поставя супника на лявата си ръка, покрита със салфетка сгъната на 4. Сервира супата от лявата страна на госта, като доближава супата до чинията. При сервиране на супа от супник с помощна масичка-масата е предварително подготвена; на помощната масичка се нареждат чиния за капака на супника и необходимия брой чинии с подходяща температура. Разпределя супата и сервира.