ПРАВИЛА ЗА СЕРВИРАНЕ НА ДЕСЕРТИ

Правила за сервиране на десерти от тази група, подходящи сервизи:

Сервирането на десертите става винаги на почистена маса. При участие на повече от един десерт в менюто – първо се сервира по-тежкия, а последен – най- лекия десерт.
Сервирането на десертите може да става от чиния, чаша, купичка или оформени в плата.
● сервиране на десерти, офирмени в чиния. а) Десертите се носят по познатия начин. Поднасят се отдясно на госта и се поставят между предварително подредените прибори – ножче и виличка (трирога виличка или малка лъжичка в зависимост от консистенцията на десерта). б) Пред госта, между приборите е поставена празна чиния 19 см поднесена от дясно, отпред чиния със захарта, чинията с плода е поставена пред вилицата и е сервирана от лявата страна на госта.
● сервиране на десерти, оформени в стъклена чаша или метална шола. Чашата или шолата с десерта, поставена на подложена чиния от 15 cm с хартиена салфетка и малка лъжичка се поднася отдясно на госта и се слага пред него.
● сервиране на десерти, оформени в стъклена или метална купичка. Купичката с десерта, поставена на подложна чиния от 17cm с хартиена салфетка се поднася отдясно на госта пред него. Сервира се с малка или средна лъжица в зависимост от вида на десерта.
● сервирне на десерти в плато
1 начин – Сервитьорът подрежда на масата необходимите чинии и прибори за всеки гост. Той сервира десерта с тройна щипка (нож, вилица и лъжица) от лявата страна на госта. Сервитьорът държи платото с лявата ръка, а с дясната ръка поема щипката от платото, като с ножа отрязва парче, а с вилицата и лъжицата го поставя в чинията на госта.
2 начин – Сервиране с плато от помощна маса. Сервитьорът подготвя масичка за сервиране с необходими чинии. С помоща на нож разрязва десерта. С щипка с дясната ръка държи лъжица, а с лявата вилица. Той прехвърля парчетата в чиниите. В случай, че е предвиден сос залива парчетата и поднася отдясно на всеки гост.
● плодовите кисели, крем ванилия и други се порционират в стъклени или кристални чаши (купички). Поставени върху подложна чинийка с книжна подложка и малка лъжичка се сервират от дясно и поставят пред клиента. Кремове баварски, карамел, плодове в желе и подобни на тях се изваждат от формата и поставят в десертна чиния от 19 или 17 см заедно с малка лъжичка се поднасят от дясната страна на клиента.
● плодовете обикновенно се съчетават с останалите ястия в менюто. При сухи ястия се поднасят по-сочни плодове и обратното. При сервиране често се комбинират няколко вида плодове предварително подредени във фруктиера.
Черешите и вишните се сервират в чинии с индивидуална малка чинийка и лъжичка за костилките и дръжките. Ягодите и малините се сервират натурални с пудра захар или с разбита сметана. За предпочитане е захарта да се поднася самостоятелно, а сметаната да се шприцова върху плодовете. Гроздето се сервира в чинии, предварително нарязано на малки чепчици. Може да се сервира и във фруктиера или в чаши за шампанско вино, в които е налята студена вода. Твърдите плодове се подасят със специални прибори нож и вилица. При сервиране на цял грейфрут се поднася нож и малка виличка за изгребване.

5.2. Използвани прибори и съдове
– прибори – малка вилица и нож за торти и пасти; среден нож и вилица за сиропирани десерти, палачинки, омлети; малка лъжица за суфлета, кремове, мусове, парфета и сладоледи; малка специална за сладоледи и други замразени; без прибори за сухи пасти, кексове и др.
– съдове – чинии за десерта 17 или 19 см; чиния 15 см за костилки; плата; чаши от стъкло; купички; сосиери и др.