ПОДХОДЯЩИ ЯСТИЯ ПРИ СПЕЦИАЛНИ СЛУЧАИ

Подходящи ястия за специални случаи
● студено асорти (ордьовър) – студеното асорти е комбинация от различни продукти в малко количество, естетично подредени и украсени. Асортиментът на вложените продукти е разнообразен: препоръчва се да не бъдат по-малко от 3-4 и не повече от 10-15 бр. В състава му се включват месни продукти, различно приготвени риби, птици, хайвери, яйца, млечни продуйти, маслини, зеленчуци, гъби, раци и др. Оформя се в плато .
● бутербродни хапки – най-често се оформят като квадрат или правоъгълник със страна 3-4см или като кръг с диаметър 4см. Хапките се поднасят по 3-5 като предястие, но най-широко се използват при официални приеми. Поставят се върху книжни. Интересни са малките хапки, разбити една до друга с ателети върху подложки от лимон, портокал и ябълка;
● кулинарни коктейли – приготвят се от средно гъст майонезен сос с добавка на различни подправки и продукти. Преобладаващият продукт обикновено дава името на коктейла: коктейл от раци, шунка, риба, пиле, миди, гъби, кренвирши и т.е. за подправки се използуват черен и бял пипер, капри, сок от лимон, от портокал, сос Кетчуп, сос Ворчестър, ром, коняк, сметана, магданоз. Кулинарните коктейли се поднасят добре охладени и се консумират най-често с препечена филика хляб или с друга тестена притурка, най-често многолистно тесто.
● хайвери – използва се хайвер от есетрови риби (черен и червен хайвер) или от други риби – щука, кефал, бяла риба и др. черният и червеният (сьомга) хайвер се поднасят самостоятелно и не се обработват предварително. Освен като самостоятелно предястие те могат да се включват в състава на др. студени предястия, бутерброди, фаршировани яйца и др.
● студени предястия от нерибни продукти – използват се още мекотели (краби, лангусти, омари, скариди, миди, стриди, калмари и др.), иглокожи ( морски таралежи и др.) и морски водорасли. Топлинно обработените раци се поднасят самостоятелно, украсени с магданоз, копър, твърдо сварени яйца, маслини, кисели краставички в комбинация с майонезни сосове. Мидените ядки се поднасят най-често с различни, майонезни сосове, придружени с лимон. Те се включват в състава на различни студени предястия – салати от миди, коктейл от миди, миди в желе и др. След топлинна обработка калмарите се дабавят към зеленчукови салати или се поднасят самостоятелно с майонезни сосове. Морските водорасли се приготвят във вид на салати, самостоятелно или комбинирани с ябълки, лук и др.
● студени предястия гласе – тези предястия се приготвят най-често от различни видове риба, месо, език, шунка и др. При тях предварително свареният или изпечен продукт се желира (гласира) по повърхността със затоплен до втечняване аспик.
● студени предястия в желе –приготвят се от месо, някои месни продукти, риба, субпродукти (език, мозък), миди, птици, яйца, някои зеленчуци за украса и др Характерно е, че целият продукт е в аспик. Избраният продукт се подлага на предварителна топлинна обработка ( при необходимост), нарязва се и се поставя във форми за желиране. Формата се напълва с разтопен аспик, който се оставя да желира. Готовото предястие се обръща върху съда за сервиране и формата се отстранява. Предястията носят името на вложения продукт. Към тази група се отнасят и т.нар. аспикови торти, желирани кексове, студени пачи.
● галантини – думата „галантин” означава „желирано ястие”, тези предястия се приготвят от домашни птици, пернат дивеч, някои видове риба и др. Наричат се още фаршировани студени предястия. Продуктите се подготвят, като кожата им се отделя от месото, което се обезкостява и смила. Смляното месо се смесва с различни подправки, яйца и някои допълнителни продукти по рецепта. С така приготвената смес се пълни кожата, зашива се и се увива в бяла кърпа. След като се овържи с канап или конец, се поставя да ври в бульона около 1/2 – 2h в зависимост от вида на галантина.
● месни пюрета (мусове) – приготвят се от различни продукти – месо, птици, риба, сланина, черен дроб, език, шунка и др., предварително сварени, задушени или печени. Готовият продукт се смила и се пасира. Разбърква се като едновременно се прибавя бешамелов сос, полутечен аспик и полуразбита сметана. Сместа се поставя в предварително глазирани с аспик форми и се оставя да желира. След желирането се обръща върху плато .
● палачинки – приготвят се от палачинково рядко тесто, и се завиват с различни плънки – от шунка, зеленчуци, кашкавал и др. Увиват се на рула или се прегъват на четири. Могат да се оформят и като торти на пластове и да се поръсят с кашкавал.
● воловани – приготвят се от многолистно тесто. От тестото се изрязват кръгове с д 18-20 мм. На половината от кръговете се изрязва по малък кръг, които се поставят върху целите кръгове и се пекат при темп. 200-250°С докато бухне и увеличи 5 пъти обема си. Когато се изпекат се пълнят с различни плънки от гъби, риба , пилешко месо и др. Поднасят се на банкети и приеми върху кръгли и елепсовидни плата.
● бушета – те са малки воловани с диаметър 3-4 см. напълнени с деликатеси – хайвер, аншоа, сьомга и др. Поднасят се на банкети и приеми върху кръгли и елепсовидни плата.
Десерти
● пресни плодове – плодовите десерти се приготвят от ябълки, круши сливи, грозде, череши, вишни, ягоди, малини и други. Плодовете се сервират пресни или топлинно обработени. Пресните плодове се поднасят самостоятелно или с разбита сметана, посипани с пудра захар и залети с десертно вино. Преди поднасяне пресните плодове се сортират, измиват и почистват от дръжките и се измиват 2-3 пъти обилно със студена вода. Плодовете се сервират предварително охладени, до температура 16°С. Ябълките, крушите, кайсиите и прасковите се поднасят цели добре почистени, подредени във фруктиера или чинии. Черешите и вишните се сервират в чинии с индивидуална малка чинийка и лъжичка за костилките и дръжките. Ягодите и малините се сервират натурални с пудра захар или с разбита сметана. За предпочитане е захарта да се поднася самостоятелно, а сметаната да се шприцова върху плодовете.
Гроздето се сервира в чинии, предварително нарязано на малки чепчици. Може да се сервира и във фруктиера или в чаши за шампанско вино, в които е налята студена вода. Дините и пъпешите се измиват и кората им се отстранява. Поднасят се нарязани на малки парчета или на резени..Ананасите се почистват от кожицата и се нарязват на кръгчета или на полукръгчета, като сърцевината се отделя. Сервират се с пудра захар и полети с шампанско вино. Портокалите, мандарините и бананите се сервират цели.
● млечно желатинови кремове – млечно-желатиновите кремове се приготвят от яйца, прясно мляко, захар, желатин и ароматно-вкусови продукти. Яйчните жълтъци и захарта се смесват и се разбиват до получаване на кремообразна маса. Към нея се прибавя прясно мляко нагрято до 80°С. Готовата смес се вари при температура 80-90°С и непрекъснато разбъркване 10-15 минути. Прибавя се предварително накиснатия желатин като се разбърква до пълното му разтваряне. Охлажда се до температура 40-50°С и се прибавят разбити на пяна сухи яйчни белтъци, сметаната. Към крема може да се прибавят – ванилия, кафе, шоколад, плодове, бишкоти, ром, коняк, ликьор, конфитюр. Готовия крем се дозира и охлажда.
● яйчно-млечни кремове – към тази група се отнасят десерти, които се приготвят от прясно мляко, яйца, захар и ароматно-вкусови продукти. Крем карамел – технологията включва разбиване на яйчния меланж, смесване със захар разреждане с кипящо прясно мляко. Едновременно с това се приготвя карамелезирана захар, която се разпределя в порционни съдове. Яйчно-млечната смес се разпределя и кремът се пече на водна баня при температура в центъра на крема 80-85°С и температура на въздуха в пекарната камера 175°С до сгъстяване. При охлаждане яйчно-млечните кремове образуват желе.
● от парено тесто – Изделията от парено тесто се отличават с голямата си кухина във вътрешността, която се запълва с различни по вид пълнежи. Друго характерно качество на тези изделия е свойството им да набухват благодарение на голямото количество яйца. Пареното тесто се приготвя в две фази: – първа фаза – запарване на брашното, – втора фаза – замесване на запарената маса с яйца.
Запарената маса се приготвя, като водата, мазнината и солта се смесват и се загряват до кипене. Към кипналата течност се прибавя брашното и се бърка в продължение на 10–15 мин, докато се получи еднородна маса, без бучки. Обработването на тестото с яйца се извършва веднага, без то да се оставя за охлаждане. Яйцата се прибавят последователно
От парено тесто се приготвят: десерти, които се пържат в маслена баня (толумбички, бине суфле) и се заливат със сироп /крем; или се пекат на фурна (еклери, профитроли, блатове за торта) при 200-220°С. Като изстинат, се срязват и се пълнят с крем.
● от рядко тесто – най-изветният десерт, който се приготвя от рядко тесто това са палачинките. При поднасяне в палачинката се поставя пълнежна смес и тя се завива на руло или се прегъва на четири. Като пълнежна смес може да се използват конфитюр, различни кремове и други.

5 Comments on ПОДХОДЯЩИ ЯСТИЯ ПРИ СПЕЦИАЛНИ СЛУЧАИ

  1. Attractive part of content. I simply stumbled upon your
    blog and in accession capital to say that I get in fact enjoyed account your weblog posts.
    Any way I’ll be subscribing for your feeds and even I fulfillment you get entry
    to persistently quickly.

  2. Howdy! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok.
    I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new posts.

  3. Hurrah, that’s a few things i was seeking for, such a stuff!
    present right here at this website, thanks admin of this web site.

  4. When I initially commented I clicked the „Notify me when new comments are added“ checkbox and now each time a comment is added
    I get three emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service?
    Thank you!

  5. Hello every one, here every person is sharing such familiarity, therefore
    it’s fastidious to read this web site, and I used to pay a quick visit this weblog all the time.

Comments are closed.