ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЦЕНИТЕ В РЕСТОРАНТA

Определяне на цените на предлаганите храни и напитки
Разгледани са трите основни принципа за ценообразуване в туризма: пазарни цени, цени на база на сравнение с конкуренцията и цени на основа на разходите. Дават се предимства и недостатъци на всеки вид ценообразуване.
6.1. Същност на цената -за купувача цената е стойността на това, което се обменя. Стойността на повечето продукти се нарича цена. Цената се свързва директно с генериране на общия доход. Следващото равенство е важно за цялата организация:
Печалбите = общите приходи – общите разходи Печалбите = (цените х продадените количества) – общите разходи
Цените влияят върху печалбите на организацията, които са нейната предпоставка за дългосрочно оцеляване. Цената влияе върху равенството, защото е важен детерминант на продадените количество. Чрез увеличаване на цената те могат да подчертаят качеството на продукта. Чрез намаляване на цената те могат да подчертаят изгодни продажби и да привлекат клиенти.
В цената на стоките, които ЗОХ купуват, преработват и реализират се включват следните ценообразуващи елементи: себестойност, печалба, данък върху обората, търговски отстъпки и надбавки.
Сумата от отстъпките и надбавките образува бруто приходите. В хода на ценобразуването , цената на дребно за суровините е изходна база. Прибавянето на надбавката в процент е към цената на дребно на стоката. За продукцията в ЗОХ се използват две групи надценка: надценка за производство и надценка за реализация. средна цена на дребно на хранителните продукти + надценка за произвдство равно на цена на производство + надценка за реализация равно на цена на реализация
6.2. Същност и роля на цените в Ресторантьорството – цената в Рестрантьорсвото е количеството пари, които се дават за определени ресторански услуги с определено качество. Характерна черта на цените е обстоятелството, че: ● клиентът заплащайки определена сума придобива материален продукт и права на собственост в/у него ● клиентът посещавайки даден ресторант получава цените под формата на твърда ценова оферта, която е предварително утвърдена. Ценовата оферта се предлага в търговската зала чрез лист-менюто и картата за напитки
6.3. Основни предпоставки за ценообразуването в Ресторантьорството – необходими са следните предпоставки: ● наличие на сборник готварски рецепти. В него са дадени всички видове ястия приготвени в ЗОХ, набор от продукти за всички видове ястия, технологията за приготвяне на ястията, бруто и нето тегло на ястията, калоричност, хранителния състав ● разработка на вътрешно средно-отчетни цени- отразяват честата промяна в цените на продуктите, разликата в качеството на продуктите и сезонът за предлагане на някои от тях. ● наличие на обоснована търговска надценка, тя отразява категорията на ресторантьорския обект.
6.4. Методи за ценообразуване на кулинарната продукция и готовите стоки
● пазарен- цената се оформя в зависимост от търсенето и предлагането ● аналогов- според конкуренцията ● калкулативен- чрез него цената на кулинарните продукти се образува както следва: а) определено количество на вложените продукти за всеки вид продукт- от сборника с рецепти б) остойностяване на вложените продукти-количество на вложените продукти по грамаж се умножава по тяхната доставна цена в) към получената сума се прибавя търговската надценка за категория, тя може да се прибавя в абсолютна сума или в проценти г) към получената сума се прибавя ДДС- ДДС се прибавя само тогава когато ресторантъорът е регистриран по ЗДДС. След сумиране се получава крайна продажна цена на порция ястия. Образуването на цените на готовите стоки е по-различно от цените на кулинарната продукция. Причината е обстоятелството че готовите стоки не се подлагат на допълнителна кулинарна обработка. Такива са всички колбасни изделия, бутилирани алкохолни и безалкохолни напитки, сирене, хляб, шоколад, тютюневи изделия и плодове. Цената на готовите стоки се образува както следва: 1) определяне количеството на готовия продукт- изчислява се като количеството по групи се умножи по доставна цена 2) към получената цена се прибавя търговска надценка за категория в абсолютна сума или проценти 3) не се прибавя 20% ДДС. След сумиране на тези елементи се получава крайна продажна
6.5. Ценообразуване на допълнителни услуги в Ресторантьорството – клиените ползват и заплащат услуги като: развлекателни, информация, санитарно-хигиенни, посреднически и др. Цената им се образува по следните методи: 1) чрез включване цената на услугата в стойността (цената на предлаганите ястия и напитки) 2) чрез въвеждане на куверт- състои се от 2 части- а) гарантирана консумация б) такса за ползваните развлекателни и др услуги. 3) чрез калкулация на себестойността на ползваната ресторанска услуга. Сумират се всички елементи на разходите, формиращи себестойността . Добавя се търговска надценка в сума или процент и ДДС.
6.6. Особености на ценообразуването в дейност Хранене. Продажните цени на ястията (кухненската продукция) се формират главно от следните елементи: а) стойност на вложените хранителни продукти по цена на придобиване, б) надценката за категорията на заведението , което може да бъде от една до пет звезди, в) включения в цената данък върху добавената стойност, ако предприятието, собственик на обекта е регистрирано по Закона за данъка върху добавената стойност . При този начин на ценообразуване надценките са предназначени да покрият всички разходи по производството на кухненската продукция и създаването на условия за нейното потребление, а така също и на разходите по обръщението, в т.ч. и на т. нар. административни (управленски) разходи). Освен това надценката следва да осигури и печалба за предприятието. Калкулации се изготвят за 10 или 100 порции, според прилагания рецептурен сборник, който е задължителен.

61 Comments on ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЦЕНИТЕ В РЕСТОРАНТA

  1. This website certainly has all of the information and facts I needed concerning this subject and didn at know who to ask.

  2. I?d need to examine with you here. Which isn at one thing I usually do! I enjoy studying a submit that will make people think. Additionally, thanks for permitting me to remark!

  3. My brother suggested I might like this web site. He was totally right. This post actually made my day. You cann at imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

  4. I really liked your blog post.Really looking forward to read more. Great.

  5. I really liked your blog post. Really Great.

  6. Thanks for sharing your thoughts on other. Regards

  7. This particular blog is without a doubt interesting and besides factual. I have picked up helluva interesting things out of this source. I ad love to return again soon. Thanks a lot!

  8. The text in your content seem to be running off the screen in Opera.

  9. Merely wanna say that this is very helpful, Thanks for taking your time to write this.

  10. Say, you got a nice blog post.Much thanks again. Cool.

  11. This page certainly has all the info I needed about this subject and didn at know who to ask.

  12. Hi there! I just planned to ask should you ever have any trouble with hackers?
    My last blog (wordpress) was hacked and I wound up losing several weeks
    of perseverance due to no data backup. Are you experiencing any methods
    to stop hackers?

  13. I enjoy what you guys are up too. Such clever work and reporting!
    Continue the wonderful works guys I’ve included you guys to blogroll.

  14. Well I definitely liked reading it. This information procured by you is very effective for correct planning.

  15. Would you be eager about exchanging links?

  16. You have brought up a very wonderful points , thanks for the post.

  17. This is a topic which is close to my heart Best wishes! Where are your contact details though?

  18. Thanks for sharing, this is a fantastic post.Much thanks again.

  19. Thank you for your blog post. Fantastic.

  20. This rather good phrase is necessary just by the way

  21. Keep on working, great job!

  22. I used to be suggested this website by way of my cousin.

  23. I will right away clutch your rss feed as I can not in finding your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Please allow me recognise so that I may subscribe. Thanks.

  24. Thanks so much for the blog.Much thanks again. Fantastic.

  25. Welcher befriedigend topic
    wilkinMa

  26. It as difficult to find knowledgeable people on this subject, however, you sound like you know what you are talking about! Thanks

  27. Within the occasion you can email myself by incorporating suggestions in how you have produced your web site search this brilliant, I ad personally have fun right here.

  28. I regard something genuinely special in this web site.

  29. You actually allow it to be seem really easy along with your presentation but I find this matter to get actually something which I
    feel I might never understand. It seems too complicated and very
    broad for me personally. I’m anticipating for your post,
    I am going to try to get the hang of this!

  30. Very good post. I will be going through some of these issues as well..

  31. Thorn of Girl Very good information might be identified on this web web site.

  32. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Fantastic. I am also a specialist in this topic so I can understand your hard work.

  33. Thanks again for the article post. Really Great.

  34. We all talk a little about what you should talk about when is shows correspondence to because Maybe this has more than one meaning.

  35. You’re so interesting! I don’t suppose I’ve read one particular thing like this before.

    So wonderful to find out somebody by incorporating genuine ideas on this subject matter.
    Seriously.. many thanks for starting this up.
    This web site is a thing that is required on the web, someone with a little bit of originality!

  36. Sweet internet site, super pattern , real clean and utilize genial.

  37. Say, you got a nice article. Will read on

  38. I truly appreciate this article post. Want more.

  39. Every once in a when we choose blogs that we study. Listed beneath would be the most current web pages that we decide on.

  40. Some truly select articles on this web site, saved to bookmarks.

  41. I think other web-site proprietors should take this site as an model, very clean and excellent user genial style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

  42. Regards for helping out, great information. Considering how dangerous everything is, nothing is really very frightening. by Gertrude Stein.

  43. Major thanks for the blog post.Much thanks again. Will read on

  44. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I ave shared your web site in my social networks!

  45. Usually I don at read article on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite nice article.

  46. please pay a visit to the sites we comply with, which includes this a single, because it represents our picks in the web

  47. This is a very good tip especially to those fresh to the blogosphere. Simple but very precise info Thank you for sharing this one. A must read article!

  48. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I ave shared your website in my social networks!

  49. who has shared this great post at at this place.

  50. the time to read or take a look at the material or web sites we’ve linked to beneath the

  51. there right now. (from what I ave read) Is that what you are using on your blog?

  52. the time to read or take a look at the subject material or internet sites we’ve linked to below the

  53. Having read this I believed it was rather informative. I appreciate you finding the time and effort to put this content together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

  54. The issue Dr. Neuser says they’re facing now’s determining a lot more what may help
    and transform the behavior of your skin and making the products actually stronger.

  55. What’s up to all, it’s in fact a fastidious for me to pay a visit this web page, it contains precious Information.

  56. I am sure this post has touched all the internet viewers, its really really pleasant piece of writing on building up new webpage.

  57. Every weekend i used to go to see this website, for the reason that i wish for enjoyment, since this this web page conations genuinely fastidious funny stuff too.

  58. I think this article is very helpful for people,it has solved our problem,thanks!

  59. When some one searches for his vital thing, so he/she wants to be available that in detail, therefore that thing is maintained over here.

  60. Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Thank you

  61. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

Comments are closed.