Класификация на персонала в хотели и заведения в Европейски съюз :

Класификация на персонала в хотели и заведения в Европейски съюз :
– Bar porter, bartender helper, bar runner – помощник барман. Задъженията са основно помощ при приготвяне на напитки, нарязване на плодове, почистване и измиване на чаши и др.
– Bus person, busser – тази длъжност е свързана с почистването на маси по заведенията, Cabana boy – това е позиция на плажа, свързана е със сервиране на напитки и храна на курортистите.
– Casbah server, deck server – работата се състои в сервиране на напитки и хранана посетителите на басейни и паркове.
– Cashier – касиер; за тази позиция се изисква много добро владеене на английски език, заради основно работата с клиенти. Тази длъжност е за тези които имат опит или не се страхуват от работа с пари.
– Cleaner – чистач. Хубавото на тази длъжност, е че не се изискват предишен опит и добро владеене на английски език. Работи се на смени, което предполага добра възможност за втора работа.
– Cocktail server – сервитьор на коктейли, основно в заведения и казина. Изисква се добро владеене на езика, което от своя страна предполага получаването на добър бакшиш.
– Cook – готвач; в повечето случаи се изисква предишен опит, както и много добро владеене на английски език;
– Dining area attendant – това е помощник на сервитьора; основно се занимава с подреждане на прибори и чаши, почистване на маси и под;
– Dishwasher – това е мияч на чинии;
– Food runner, food server – човек, който носи готовите ястия от кухнята и ги подава на сервитьорите за сервиране на клиентите;
– Front desk clerk – рецепционист в хотел; за тази длъжност отличното владеене на английски език е задължително.
– Grounds keeper – градинар; тази позиция е свързана със задължения като подрязване на храси, декориране, плевене, косене и др.
– Guest service attendant – пиколо в хотел; длъжността е свързана с посрещане на гости, носене на багаж до стаите, паркирене на автомобили;
– Housekeeper, houseman, room attendant – камериер в хотел; основно позицията е свързана с почистването на стаи;
– Kitchen assistant – помощник готвач;
– Laundry attendant – работа на перална машина, може да бъде в хотел, ресторант или обществена пералня.
– Lifeguard and pool attendant – спасител; за позицията се изисква предишен опит и задължително преди започване на работа се минава тренировъчен курс. Интересна, но много отговорна длъжност.
– Maintenance attendant – отговорник по поддръжката; позицията е свързана с отстраняване на различни повреди. Изискват се технически умения и познания, но е добре платена работа.
– Pantry person – работа в студена кухня; основно приготвяне на салати и заготовки за основните храни;
– Pastry cook – сладкар; изискава се предишен опит, дори и минимален.
– Restaurant greeter, host, hostess – салонен управител, посрещаш и забавляваш посетителите. Изисква се отлично владеене на английски език.
– Retail sales assistant, shop assistant, and clerk – продавач в магазин; работата е основно с клиенти, затова се изисква много добър английски език и комуникативни умения.
– Spa attendant – това е човек грижещ се за чистотата на басейни, фитнес зали, стаи за масаж, джакузи и сауни, както и подреждане на кърпи и сервиране на вода и др. напитки.
– Valet – тази позиция е свързана с паркиране на автомобили; изисква се международна книжка; позицията е добре платена и позволява получаването на добър бакшиш.
– Waiter/waitress – сервитьори; на тази позиция се правят най-добри пари, тъй като в Америка е прието да се оставя бакшиш минимум 10%, но изискването е да се владее английски език много добре, предишен опит и атрактивна външност.