ЕЛЕКТРОПАРЕН КАЗАН

Електропарен казан – принцип на действие, видове, правила за експлоатация и безопасна работа.
5.1.1. Предназначение- отнасят се към групата на апаратите с косвено нагряване. Използват се за варене на различни видове супи, кремове, бульони и други. Производителността им е различна и зависи вместимостта на работната им камера.
5.1.2. Видове- стационарни и обръщателни.
5.1.3. Принцип на действие
– стационарен електропарен казан- корпусът им е носеща рама, облицована от листова стомана. Между него и работната камера се образува пространство наречено парна риза. Под парната риза се намира парогенераторът. В него се получава пара чрез загряване на вода под въздействие на потопени в нея херметично затворени нагреванелни елементи. Отделената пара в парогенератора преминава в парна риза и загрява съдържанието в работната камера. Работната камера се затваря чрез капак върху който при някой конструкции е монтиран клапан (турбина). Той се използва за пропускане на част от получените в работната камера пари, когато налягането им превишава 2,5 кPa.
В горната си част парната риза е свързана с тръба, която има разклонения с монтирани на тях манометър, предпазен клапан за вакуум и предпазен клапан за налягане. Манометърът служи за отчитане и контролиране на налягането на парата в парната риза, а вакуумният клапан пропуска атмосферен въздух в парната риза през периода на усилена кондензация на пара, след изключване на нагревателите, т.е. чрез дейността му се предотвратява получаването на вакуум в парната риза. Предпазният клапан за налягане е предназначен да предпазва парната риза при повишаване на налягането над допустимите граници. При достигане на максималното допустимо налягане той свързва парната риза с атмосферата и излишната пара излиза от нея. Електропарният казан има три крана: кран за източване на водата от парогенератора, контролен кран и кран за изливане на течната част от работната камера.
Контролния кран е монтиран на такава височина на парогенератора, която отговаря на необходимото ниво на водата в него. Преди започване на работа се затваря кранът за източване на вода от парогенератора и се отваря контролният. След това започва наливането на вода в парогенератора. Когато през контролният кран започне да тече вода, той се затваря и се прекратява наливането й.
При продължителна работа е възможно да се изпари водата в парогенератора до такава степен, че нагревателните елементи да станат открити, т.е. е на сух ход. Това е една от причината за повреда. За предотвратяване на този недостатък, съвременните конструкции електропарни казани са осигурени с автоматичен предпазител срещу сух ход. Ако парогенераторът остане без вода, предпазителят автоматично изключва електрическия ток от нагревателните елементи.
Под действие на протичащия ток през нагревателните елементи водата в парогенератора се загрява и започва отделяне на пара, която изпълва пространството на парната риза и обхваща работната камера. Тази пара отдава топлина на стените на работната камера и на продуктите в нея. Вследствие на това тя се кондензира и отново се връща в парогенератора.
– обръщателен електропаран казан- характеризират се с малка вместимост. Те са подвижни (може да се наклоняват за разливане на приготвената в тях продукция) и се монтират в комбинация от два или три казана с един общ парогенератор. Работната камера на всяко казанче се изработва от неръждаема стомана с двойни стени, като пространството между тях образува парна риза.
5.1.4. Правила за експлоатация и безопасна работа
– ежедневно трябва да се проверява нивото но водата в парогенератора. Тази дейност се осъществява чрез следене на нивопоказателя или чрез отваряне на контролното кранче.
– ако електропарният апарат загрява бавно и трудно се извършва парообразуването, след изключване на апарата от мрежата трябва да се провери изправността на всеки нагревател и евентуално да се осъществи подмяна.
– ежегодно се извършва контролно измерване на заземителната инсталация, а заземителните проводници и връзки се проверяват ежемесечно.
– преди загряването на казана с паро-водна риза да се отваря контролният кран и да се проверява за наличието на вода в ризата на казана. Ако през крана не тече вода, през наливната фуния да се налива вода до протичането й през контролния кран и да се проверява изправността на клапан-турбинката и двойния предпазителен клапан;
– зареждането на казана с продукти да се извършва само при изправна предпазна арматура. Отваря се въздушният клапан и се започва запълването на казана;
– въздушният клапан да се затваря веднага, след като от него започне да излиза пара.
– по време на работа на казана да се следи по манометъра налягането на парите.
– ако налягането на парната риза превишава допустимото и продължава да расте, независимо от работата на предпазителния клапан, незабавно да се изключва подаването на топлинната енергия и да се отваря въздушният клапан или кранът на наливната фуния.
– забранено е при отварянето на капака да се стои с лице и ръце над него.
– преди обръщането на казана, същият да се изключва от
електрическата мрежа. Обръщането да става 5 до 10 мин. След изключването на тока.
– забранено е при откриването на неизправност или миризма на газ в помещението при затворени кранове, да се включва горелката и пускането на апаратурата в действие.
– преди запалването на горелката да се отваря клапана на димохода След угасването на всички газови апарати помещението да се вентилира или проветри добре.
– забранено е да се оставя работещият газов казан без надзор. При прекъсване на временното подаване на газ в мрежата и при несвоевременно затваряне на крановете, то при възобновяването на подаването на газта в помещението, ще се получи утечка на газ, което може да предизвика отравяне, взрив или пожар
– при прекъсване горенето на газа, кранът на горелката да бъде затварян незабавно.
– при възпламеняване на газа и пожар незабавно да се затваря кранът пред газомера, да се съобщава на противопожарната охрана и да се вземат необходимите мерки по гасенето на пожара и оказване на долекарска първа помощ на пострадалите. Гасенето на пламъкът да се извършва с пяськ, земя, мокри парцали и други.

54 Comments on ЕЛЕКТРОПАРЕН КАЗАН

  1. Asking questions are really good thing if you are not understanding something completely, but this piece of writing offers pleasant
    understanding yet.

  2. Major thankies for the blog article. Want more.

  3. Thanks for the article.Really thank you! Really Cool.

  4. Really informative article.Much thanks again. Really Cool.

  5. I am so grateful for your blog.Thanks Again. Really Great.

  6. Muchos Gracias for your article post. Really Cool.

  7. Thanks a lot for the post.Much thanks again. Awesome.

  8. Magnificent items of your stuff, man. I have consider your
    stuff before and you are simply extremely fantastic.
    I really like what you have acquired right
    here, really like what you’re saying and how wherein you say
    it. You will be making it entertaining and you will still deal
    with to keep it sensible. I can’t wait to learn far more on your part.
    That may be really a great site.

  9. This rather good phrase is necessary just by the way

  10. I think you have noted some very interesting points , thanks for the post.

  11. Very interesting info!Perfect just what I was looking for!

  12. I think this is a real great post. Great.

  13. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks!

  14. Simply a smiling visitor here to share the love (:, btw great style and design.

  15. Right now it sounds like WordPress is the preferred
    blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

  16. Some truly prime content on this web site , saved to my bookmarks.

  17. of these comments look like they are written by brain dead folks?

  18. Very nice post. I definitely appreciate this site. Continue the good work!

  19. Well with your permission allow me to take hold of your RSS feed to keep up to

  20. Thank you ever so for you article post.Really looking forward to read more.

  21. Very informative blog article. Cool.

  22. Fantastic blog post. Fantastic.

  23. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people.

  24. News info I was reading the news and I saw this really interesting information

  25. loves can you say that about?) louis vuitton hlouis vuitton handbags replicabags replica it as back this fall in mouth watering chocolate. How can you go wrong

  26. Say, you got a nice blog post.Much thanks again. Want more.

  27. Really informative article post.Thanks Again. Awesome.

  28. Major thanks for the post.Thanks Again. Much obliged.

  29. Very good article post.Thanks Again. Really Great.

  30. What’s up, after reading this remarkable piece of writing i am also cheerful to share my knowledge here with colleagues.

  31. Very good day i am undertaking research at this time and your website actually aided me

  32. Your writing taste has been amazed me. Thanks, quite great post.

  33. Thanks again for the blog.Really thank you! Really Great.

  34. I’а†ve read several just right stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how much attempt you set to make such a fantastic informative web site.

  35. value your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

  36. Thanks so much for the post. Really Great.

  37. Incredibly helpful info especially the last aspect I care for such facts a great deal. I was looking for this particular info for a extended time. Thank you and very good luck.

  38. Howdy this is kind of of off topic but I was wanting
    to know if blogs use WYSIWYG editors or if you
    have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no
    coding skills so I wanted to get advice from someone with experience.
    Any help would be enormously appreciated!

  39. This website was how do I say it? Relevant!! Finally I have found something which helped me. Thanks!

  40. Im thankful for the blog post.Really looking forward to read more.

  41. It as a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more

  42. post and if I could I wish to suggest you few interesting

  43. I think this is a real great blog article. Keep writing.

  44. you heard about this new site ? Dallas SEO

  45. Very neat blog article.Much thanks again. Cool.

  46. uvb treatment There are a lot of blogging sites dedicated to celebrities (ex. Perez Hilton), love, fashion, travel, and food. But, how do I start one of my own specialty?.

  47. Greetings! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick
    shout out and tell you I truly enjoy reading through your blog
    posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects?
    Thanks for your time!

  48. wonderful points altogether, you just won a logo new reader. What would you recommend in regards to your submit that you just made a few days ago? Any sure?

  49. When someone writes an article he/she retains the image of a user

  50. Its hard to find good help I am forever proclaiming that its hard to find good help, but here is

  51. Really appreciate you sharing this post.Thanks Again. Really Great.

  52. Please let me know if you are looking for a article author for your blog. You have some really good articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off,

  53. Wonderful post! We are linking to this great content on our site. Keep up the great writing.

  54. Just Browsing While I was surfing yesterday I noticed a excellent article about

Comments are closed.