ВИДОВЕ ВАРЕНИ ЯСТИЯ

Видове варени ясрия

3.2.1. Зеленчуци – варенето е във вода, пара, СВЧ.
– във вода – поставят се в 1% разтвор на готварска сол (освен грах и цвекло). Разтвора трябва да покрива зеленчуците. Съотношение: продукт-вода 1:0,7. Непочистените зеленчуци се поставят в студена вода и се варят докато омекнат напълно. Почистват се топли. Клубеноплодните зеленчуци може да се варят и предварително почистени. Непочистените зеленчуци се използват за производство на предястия, а почистените се сервират сами или като гарнитури.
Бялото, брюкселското зеле и цветното зеле, зеленият грах, аспержите и др. се варят в съотношение 1:3. Поднасят се самостоятелно или като гарнитури.
Замразените зеленчуци се варят в гореща вода без да се размразяват.
Сушените зеленчуци предварително се накисват във вода и се варят без сол.
– на пара – намалява загубите от хранителните вещества и подобрява вкусовите и ароматните качества. Сварените на пара зеленчуци трябва да е използват незабавно. Съхраняват се най-много за 1 час на водна баня.
– при СВЧ – обработват се във вода или в собствен сок, в съдове от топлоустойчиво стъкло, затворени с капак. Продължителността зависи от масата на продукта.
При СВЧ зеленчуците практически запазват почти напълно своята хранителна стойност.
Подложени на топлинно обработване зеленчуковите полуфабрикати лесно се разкъсват и пасират. Продължителността зависи от свойствата на самия продукт, от начина на обработката, степен на раздробяване на зеленчука, температура на варене, средата в която се вари продуктът. Повишаването на температурата спомага за по-бързо достигане на кулинарна готовност. С понижаването и процеса се забавя. При варенето зеленчуците губят част от разтворимите си вещества и намалят масата на готовото кулинарно изделие.
За по-добро запазване на цвета и витаминното съдържание зеленчуците трябва да се варят в кипяща вода при открита повърхност

3.2.2. Зърнени продукти – варят се във вода, бульон, пълномаслено или разредено с вода краве мляко. Консистенцията на получените кулинарни изделия може да бъде сипкава, гъста и течна в зависимост от съотношението на продукта и водата, което се колебае в следните граници:
Сипкава от 1:1,5 до 1:2,4
Гъста от 1:3,2 до 1:3,7
Течна от 1:4,2 до 1:5,7

Варят се в кипяща течност, като непрекъснато се бъркат при температура 90-95º С. След сгъстяване се намаля температурата до 90-95° С.
– със сипкава консистенция са меки, набъбнали със запазена форма, не са залепнали
– с гъста консистенция зърната са набъбнали, меки и залепени, при темп. 60о С запазват формата която им се предава
– с течна консистенция зърната са меки, набъбнали и плуват в течността
– понякога оризът първо се пържи и после се долива вода 1:2,1 (ориз за гарнитура)

3.2.3. Зърнени бобови продукти – предварително се накисват и се варят във вода при съотношение 1:2 до 1:3 без сол в затворен съд при тихо кипене. За подобряване на вкуса може да се добавят ароматни зеленчуци и корени. Продукти съдържащи киселини се добавят накрая. При варене масата се увеличава от 2 до 2,8 пъти.

3.2.4. Макаронени изделия – сваряват се в кипяща, подсолена вода при съотношение 1:6. Солта е 5% спрямо масата на сухите макаронени изделия, водата трябва да заври бързо, а бавно да ври през цялото време, като за тази цел силата на огъня се намалява. Съда не се захлупва с капак и не се разбърква прекалено много, за да не се начупи и повреди повърхността на пастата, но не се оставя да се слепи. Продължителността на варене е от 10 до 30 минути и зависи от вида на изделието. Увеличават масата си от 2,5 до 3 пъти. Качествената паста не се мие, след като се свари. Пастата попива от соса, затова е добре тя да се вари известно време (5-10 минути) със соса.

3.2.5. Варене на месо и субпродукти – използва се месо от по-възрастни животни (говеждо, свинско, субпродукти). Използва се плешка, гърди, ребрена част, части от заден бут и други като масата на полуфабрикатите не трябва да бъде по-голяма от 2,5-3 кг. Местните полуфабрикати и субпродукти се варят в електропарни казани или тави, като за топлоносител се използва вода или пара. Месото може да се обработва и с ток със свръхвисока честота.
С обработването на полуфабрикатите се цели по-добра сочност и по-ясно изразен вкус на готовия продукт. Това се постига чрез намаляване на температурата .
– варене във вода – това е най-известния начин за топлинна обработка. Порционните полуфабрикати с ниско съдържание на мазнини се варят, като се поставят в гореща вода, а едрите богати на мазнини полуфабрикати в студена вода.
След като температурата достигне кипене, нагряването се намалява до довеждане на кулинарна готовност (до 90-92°С). Периодично от повърхността на бульона се отделя пяната от пресечени белтъчини. Месото се вари заедно с ароматни зеленчуци, които да подобрят вкуса му.
Варенето на понижена температура не е подходящо за гърди и джолани. Продължителността на варене е различна от 2 до 3 часа.
Най-важни показатели за качествово на готовият месен полуфабрикат са неговата нежност и сочност.
– варене на пара – използват се парни шкафове. Парата влиза в непосредствен контакт с месния полуфабрикат, като отделя скрита топлина и го нагрява до състояние на пълна кулинарна готовност. Намаляват се загубите на хранителни вещества.
– варене в СВЧ – по този начин се намаля значително времетраенето на топлинна обработка и повишава качеството, вкусът, аромата, сочността и външният вид на изделието се запазват. Препоръчителна маса на полуфабриката 0,3-1 кг. При работа с тези апарати, трябва да се използват съдове от порцелан, стъкло, пластмаси и др.

Варени субпродукти
– езикът – вари се 2- 4 часа в началото в студена вода с ароматни зеленчуци. Сварените езици се потапят в студена вода за 10 мин. за да се обели ципата. Нарязват се на филии и се заливат със сос пикант, доматен сос, сметанов сос и др.
– бъбреци – варят се в гореща вода, за да се отстрани неприятния аромат и вкус.
– мозък – поставя се в студена вода с оцет, сол, черен пипер и дафинов лист и се вари при темп. не по- висока от 85-90°С. Съхранява се в бульона. Нарязва се на филии и се заливат със сос пикант, доматен сос, сметанов сос и др.
– шкембе – в студена вода и се вари при силна температура с ароматни зеленчуци. Посолява се като омекне. Сварено се нарязва на парчета и се овкусява.

3.2.6. Варене на птици – използват се кокошки, пуйки, и др охладени или замразени.
– варене във вода – трупа се вари в подсолена вода в съотношение 1:2. Температурата на водата на пилета е 85-98°С, а на кокошки 100°С. Трупа периодично се обръща и отстранява пяната, а 30-40 мин. преди края на процеса се добавят ароматните зеленчци. За кокошки продължителността е от 60-70 мин., а за пилета до 40 мин. Загубите в масата са около 22 %.
– варене на пара – температурата е 95-98°С. Продължителността на варене за кокошки е 50-60 мин., а на пилета 30-35 мин.
– варене в СВЧ – птиците може да се варят и по този начин. Съкращава се времето на обработка и се осигурява по-добри органолептични качества на готовото кулинарно изделие. Варените полуфабрикати от птици се използват като основно ястие.

3.2.7. Варене на риба – за варене са подходящи почти всички видове риба с изключение на шаран, мряната, платиката и някой други.
– варене във вода – така се варят цели риби и порционни рибни полуфабрикати. Използва се предварително подсолена и подкиселена вода в количество dm3/kg риба. Съдържанието на оцета е 0,5-0,75%, тъй като при по-високи концентрации по-лесно се отделя кожата на рибата от месото и то се разварява по-лесно. Месото е най-нежно, ако след варене киселинността на рибата е 1%. Съдържанието на готварска сол в разтвора се съобразява с консистенцията и количеството на мазнини в рибата и е около 2-4%. За подбряване на вкуса се прибавят лук, ароматни корени, подправки в течността. Вари се на два етапа
– етап 1 – първоначално течността се нагрява до кипене
– етап 2 – после степента на нагряване се намалява и процесът продължава при температура 85°С, докато продуктът достигне състояние на кулинарна готовност. Продължителността на варене е от 45 минути до 90 минути и зависи от размерите и вида на рибата. Порционните рибни полуфабрикати се варят 15-20 минути. Температурата на варене на рибата е с няколко градуса по-ниска от температурата на кипене на течността. По този начин рибата запазва по-голяма част от екстрактните си вещества и става по-сочна. В края на варенето температурата в центъра на рибния полуфабрикат не трябва да бъде по-ниска от 75°С. Кулинарната готовност на рибата се определя по свободното й отделяне от костите.
При по-високи температури се създават условия за отделяне на кожата от месото, а така също за разваярването му. Важен момент при варенето е рибните полуфабрикати да бъдат доведени до състояние на кулинарна готовност при постоянна температура и разтворът напълно да покрива рибата. Ако температурата на течността се понижи с 5°С, продължителността на варене се увеличава с 3-5 минути.
– варене на пара – при този начина на варене рибните полуфабрикати нямат специфичния привкус, който се получава при варенето в солено–кисел разтвор, но по-добре се запазват хранителните им вещества. Продължителността на варене е 10-15 минути и зависи от формата и размерите на рибния полуфабрикат.
– варене при СВЧ – рибните полуфабрикати се приготвят около 7 пъти по-бързо, отколкото при традиционния начин на варене.
Като хранителен продукт рибата има специфични особености. Тя е най-лесно смилаемият продукт от животински произход след млякото. Месото й се задържа в стомаха 2-3 часа, докато телешкото най-малко 5 часа. С това се обеснява фактът, че независимо от високата й хранителна стойност след консумация на риба човек бързо огладнява. Това налага рибните ястия да се придружават винаги с гарнитури- за предпочитане зеленчукови. Белтъчните вещества се усвояват по-добре при наличието на минерални вещества и витамин С и ако рибата се сервита с пресни зеленчуци, усвоимостта й от организма ще бъде максимална.
За да се оформи основно ястия от варена риба, прибавят се сос и гарнитура. Използват се холандски сос и неговите производни, сос по полски и разтопено краве масло, сос фрикасе. За поднасяне ястието се комбинира с парче лимон. При оформянето на ястия от варена риба без сос може да се прибавят задушени гъби, настърган хрян с оцет и др.

40 Comments on ВИДОВЕ ВАРЕНИ ЯСТИЯ

  1. Thanks for the article post.Really thank you!

  2. Incredible points. Solid arguments. Keep up to date the great spirit.

  3. I cannot thank you enough for the blog post.Really thank you! Cool.

  4. This blog was how do I say it? Relevant!! Finally I have found something that helped me. Many thanks!

  5. Say, you got a nice blog.Much thanks again. Awesome.

  6. Thank you, I ave been seeking for details about this subject for ages and yours is the best I ave found so far.

  7. I value your useful article. awe-inspiring job. I chance you produce additional. I will carry taking place watching

  8. I whenever utilized to read article in news papers but now when i am
    an end user of web therefore from now I am just using net for content, thanks
    to web.

  9. I think this is a real great blog post.Thanks Again. Much obliged.

  10. Simply want to say your article is as surprising. The clarity in

  11. I cannot thank you enough for the article.Thanks Again. Really Cool.

  12. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to
    my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
    I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping
    maybe you would have some experience with something like this.
    Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to
    your new updates.

  13. Great blog post.Really thank you! Cool.

  14. wow, awesome blog post.Really looking forward to read more. Fantastic.

  15. I do believe the admin with this website is really spending so much time in support of his website, as here every stuff is quality
    based material.

  16. Looking forward to reading more. Great blog.Much thanks again. Will read on

  17. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, as well as the content!

  18. Muchos Gracias for your article post.Thanks Again. Really Cool.

  19. Thanks a lot for the blog post.Much thanks again. Really Cool.

  20. the excellent information you have here on this post. I am returning to your web site for more soon.

  21. Very good article. Awesome.

  22. repair service, routine maintenance and electricity conservation of economic roofing systems will probably be as cost-effective as is possible. And using this

  23. Really informative post.Really thank you! Want more.

  24. Hello there I am so thrilled I found your web
    site, I really found you by mistake, while I was browsing on Digg for something else, Nonetheless I am here now and would just
    like to say kudos for a incredible post and a all round enjoyable blog (I also love
    the theme/design), I don’t have time to read it all at the minute but
    I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I will
    be back to read more, Please do keep up the fantastic job.

  25. Very good info. Lucky me I found your blog by chance (stumbleupon). I ave book-marked it for later!

  26. Thanks to this blog I deepened my knowledge.

  27. Howdy! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would
    be okay. I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new posts.

  28. Usually I don at read post on blogs, however I wish

  29. Hi my member of the family! I would like to point out that this post is amazing, great written and include approximately all important infos.

    I would personally like to check more posts
    such as this .

  30. Thank you for your blog article.Really looking forward to read more. Will read on

  31. Fantastic blog article.Much thanks again. Cool.

  32. Looking forward to reading more. Great article post.Really thank you! Cool.

  33. Thanks for the article! I hope the author does not mind if I use it for my course work!

  34. whoah this blog is wonderful i really like studying your posts.

    Stay up the good work! You know, a lot of persons are searching around for this info, you could aid them
    greatly.

  35. if so then you will without doubt get good know-how. Here is my web blog; Led Lights

  36. Thanks again for the post.Thanks Again. Awesome.

  37. Please forgive my English.I ave recently started a blog, the information you provide on this website has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work.

  38. This website was how do I say it? Relevant!! Finally I ave found something that helped me. Appreciate it!

  39. Thank you ever so for you blog.Really thank you! Cool.

Comments are closed.