ПРАВИЛА ЗА СЕРВИРАНЕ НА ЯСТИЯ ПЕЧЕНИ НА СКАРА

. Правила за сервиране на печени ястия на скара, подходящи сервизи

– основно ястие в чиния се поднася отдясно на госта и се постявя пред него между приборите. Чиниите се носят на ръка или на табла при групи с колички. Към основното ястие има:
– чиния със студена ганитура или салата, които придружават основното ястие; поднася се отляво отляво на госта и се поставят в ляво, пред вилицата; допълнителен прибор за тях не е нужен.
– чинийка за кости и отпадаци.
– съдче (болче) с топла вода, леко ароматизирана или с кръгче лимон в нея – за измиване на пръстите. Съдчето е върху подложна чинийка в специално сгъната салфетка и се поставя отпред малко вдясно (пред ножа). Ползва се при сервиране на риба, на ястия които се консумират без прибори. Вместо съдче с вода се предлага и навлажнена салфетка.
– сосиера със сос – на подложна чинийка поднася се отляво на госта и се поставя (с дръжката надясно) пред вилицата.
– основно ястие от сервизна масичка – по този начин е удобно да се сервират аламинути – специалитети с по-сложен състав, с гарнитури и украси както и шишчетата, шашлъци и др.
– основни ястия в многопорционно плато – сервират се по няколко варианта:
– сервитьорът минава от лявата страна на госта, поднася с лявата ръка платото и с щипка (лъжица и вилица) поставя в чинията му от ястието. При това, ако ястието е дву или многокомпонентно, сервитьорът подрежда компонентите така – в предната половина на чинията поставя основната съставка, а в задната половина аранжира останалите компоненти, поставяйки ги последователно по посока обратна на часовниковата стрелка, като се стреми да запази първоначалната идея на дизайн. Ястията могат да бъдат оформени по няколко начина :
– месо, сос, гарнитура в едно плато, месо и сос в едно плато и гарнитура в друга, месо, сос и гарнитура в различни плата
– ако гостът пожелае, той може сам да сервира в чинията си от поднесеното му плато.
– при повече гости сервирането може стане от двама или трима сервитьори, движейки се един след друг, като първият сервира основния компонент, а другите гарнитурите.
– сервитьорът показва платото на гостите, след това го поставя на помощната сервизна масичка и там го разпределя в чинии, които поднася на всеки гост.
– при сервиране на печено месо (агнешко, телешко, свинско и други) и аламинути на масата се поставя затоплена чиния от 23 см. В дясно от нея се поставя основен нож, а в ляво основна вилица. Хлябът се поставя от лявата страна на вилицата
– при сервиране на риба – приборите се заменят с рибни, а пред основната чиния се поставя чиния от 19 см. за костите.
– при сервиране на пиле на грил се сервира чиния за костите и купичка за измиване на пръстите на ръцете.
– при сервирне на закуска на скара (карначе, кюфте, пържола, кебапчета и др.) на масата се поставя затоплена чиния от 23 см в дясно от нея голям нож, в ляво голяма вилица, до върха на която се поставя чиния 17 см за студена гарнитура. Платото със закуска на скара се поднася от лявата страна на госта и се поставя от лявата страна на вилицата.
– при сервирне на закуска на скара със сервизна масичка – на масата се поставя пред всеки гост голям прибор – нож и вилица, до върха на която се поставя чиния 17см със студена гарнитура. На сервизната масичка в десния ъгъл се поставя затоплена чиния 23 см. Платото със закуската на скара с топла гарнитура се поставя пред чиниите. С помоща на щипка се прехвърля месото и гарнитурата в чиниите, след това се сервира с дясната ръка.
– при сервиране на шишчета до върха на вилицата се поставя и чиния от 19 см с хартиена салфетка – за освободените шишчета.
– при сервиране на шишчета или шашлъци в или от плато, те трябва да се освободят пред госта (платото се поднася от лявата му страна или се поставя на сервизна масичка). Сервитьорът с книжна салфетка хваща шиша и с щипка

4 Comments on ПРАВИЛА ЗА СЕРВИРАНЕ НА ЯСТИЯ ПЕЧЕНИ НА СКАРА

  1. Thank you ever so for you blog. Really Great.

  2. Really appreciate you sharing this post.

  3. Thank you ever so for you article post.Much thanks again. Fantastic.

  4. Major thanks for the post.Really looking forward to read more. Much obliged.

Comments are closed.