ПРАВИЛА ЗА СЕРВИРАНЕ НА ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ

Правила за сервиране на тестени десерти
Десертите биват замразени, студени (12 до 15°С) и топли (65–70°С). Сервират се винаги на почистена маса. При участие на повече от един десерт в менюто, първо се сервира по-тежкият, а накрая – най-лекият. Освен в меню, поднасят се и самостоятелно. Десертите се оформят и поднасят в: чиния, чаша, купичка и плато.
– сервиране на десерти, офирмени в чиния. Десертите се носят по познатия начин. Поднасят се отдясно на госта и се поставят между предварително подредените прибори – ножче и виличка, трирога виличка или малка лъжичка в зависимост от консистенцията на десерта.
– сервиране на десерти, оформени в стъклена чаша или метална шола. Чашата или шолата с десерта , поставена на подложена чиния от 15cm с хартиена салфетка и малка лъжичка се поднася отдясно на госта и се слага пред него.

– сервиране на десерти, оформени в стъклена или метална купичка. Купичката с десерта, поставена на подложна чиния от 17 cm с хартиена салфетка се поднася отдясно на госта и се слага пред него. Сервира се с малка или средна лъжица в зависимост от вида на десерта.
– сервирне на десерти в плато
1 начин- Сервитьорът подрежда на масата необходимите чинии и прибори за всеки гост. Той сервира десерта с тройна щипка (нож, вилица и лъжица) от лявата страна на госта. Сервитьорът държи платото с лявата ръка, а с дясната ръка поема щипката от платото, като с ножа отрязва парче, а с вилицата и лъжицата го поставя в чинията на госта
2 начин – Сервиране с плато от помощна маса. Сервитьорът подготвя масичка за сервиране с необходими чинии. С помоща на нож разрязва десерта. С щипка с дясната ръка държи лъжица, а с лявата вилица. Той прехвърля парчетата в чиниите. В случай, че е предвиден сос залива парчетата и поднася отдясно на всеки гост.

1 пример: Сервиране на палачинки в плато
Стандартно сервиране:
Палачинките се поставят една върху друга в чиния. Гарнират се с резен портокал. Отделно се предлага сладък сос или конфитюр.
Сервиране „малко по-малко”
Поставените една върху друга палачинки са залети със сладък сос.
Сервиране „малко повече”:
В средата на чинията се поставят целите палачинки. Поръсват се с боровинки. Гарнират се с тънки резени портокал. Две–три ягоди освежават и придават изисканост на ястието. Конфитюрът или сладкият сос се сервират отделно в малка купичка.
Сервиране тип „Драматично”:
Палачинките се сгъват на 4 и се гарнират с половини праскова, в чийто център е поставена една ягода. Върху сладкия сос са поръсени ядки и стафиди. Резени портокал и пъпеш създават чувство за свежест.
Към десертите, в зависимост от случая, може да се сервират десертни или естествено пенливи вина, високоалкохолни, безалкохолни или алкалоидни напитки, минерална вода

3 Comments on ПРАВИЛА ЗА СЕРВИРАНЕ НА ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ

  1. Hey very interesting blog!

  2. I have been browsing online more than 3 hours nowadays, but I by no means discovered any interesting article like yours. It is lovely value sufficient for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet will probably be much more useful than ever before.

  3. Hi! Would you mind if I share your blog with my facebook group?
    There’s a lot of people that I think would really appreciate your content.

    Please let me know. Thank you

Comments are closed.