ТЕРМИНИ В СЪВРЕМЕНАТА КУЛИНАРИЯ

Антре – фино ястие с остър вкус, което служи да въведе към по-тежки ястия.

Angostura Bitter- Горчива ароматична настройка на спиртна основа от билки, корени на растения, цветя, и кора на дървета. За пръв път е произведена през 1824 г на остров Тринидад, където продължава да се произвежда и досега по тайна рецепта. Първоначално използвана като лекарство и едва по-късно става неотменна част от много коктейли. Поради силната си горчивина се използва в малки количества – 1-2 капки са достатъчни да придадат вкус на напитката.

 Агар-агар-екстракт от водорасли, наричан също “японска пяна”. Може да замести желатина. Използва се предимно в китайската ку

Айс-крем -„замразен сметанов крем“. Напитка основата на който е сладоледа.

 Ал данте- (al dente) Италиански термин, обозначаващ продукти, ,които са сварени, но все още твърди. Използва се главно за спагети и зеленчуци.

Бридиране – увиване на месо или дивеч с филии сланина при печене.

Бифтек – най-дебелата част от бонфилето, разрязана напречно-пече се или се пържи на скара.

Бешамел – е основен млечен сос, който се приготвя от брашно, запържено в масло и разредено с мляко ..

Барбекю – скара, върху която се пекат риба, месо или зеленчуци чрез отделяната топлина от дървени въглища. Желателно е предназначените за печене на барбекю продукти да се мариноват предварително.

Бланширане – процес, при който се извършва предварителна топлинна обработка с вряща вода или пара на плодове, зеленчуци и гъби. Целта на бланширането е да се подобри качеството на продултите,


Варене на пара - продуктът се поставя в специална решетъчна приставка, подобна на тенджера. Варенето протича задължително под капак, като приставката не бива да докосва водата. Почти всички видове зеленчуци и плодове са подходящи за този метод на топлинна обработка. Това е най-добрата техника за варене на продуктите, защото запазва техните хранителни вещества и витамини. За варене на пара може да се използва и метален кухненски гевгир, който се поставя над кипящата вода- продуктите се слагат в него и се варят под капак.

Варене в микровълнова фурна – продуктите се поставят в подходящ съд, в който се налива  вода. Варят се на пълна мощност, като времето за сваряване зависи от вида и количеството на продуктите, както и от мощността на уреда.

Винегрет – заливка, съставена от оцет ( или лимонов сос) и растителна мазнина. Използват се различни видове оцет – винен, ябълков, малинов и др. Растителните мазнини са зехтин, слънчогледово, соево, фъстъчено, памуково, царевично олио и др. Класическото съотношение на оцет -мазнина при приготвянето на винегретите е 1:3, като може да се добавят различни билки, захар, кетчуп, горчица и др. Всички продукти се разбиват с тел до хомогенизирането на заливката. Винегретът се използва като салатен дресинг или като сос към различни ястия.

Галушки – брашнена, грисова, картофена или месна смес, която се изрязва с чаена или супена лъжица и се пуска във вряща подсолена вода (мляко) или в самата супа.

Глазиране – Заливане на десерта с шоколад, горена или разбита с белтък захар.

Галантин -обезкостено месо, напълнено, направено на руло, увито в тензух и сварено. Поднася се студено.

Гарам масала- индийска смес от подправки. Включва канела, кориандър, кардамом, кимион, карамфил и черен пипер. Виж Индийска кухня – Гарам масала

Гаспачо-Традиационална испанска хлебна супа със зеленчуци, подправена със зехтин, чесън и оцет. През зимата е консумирана гореща, а през лятото студена. Съвременната версия е във вид на студена доматена супа, приготвена от пресни неварени продукти(домати, краставици, пресен лук).

Глазиране-заливане на сладкиш с шоколад, мед, горена или разбита с белтък захар.

Дегласиране – разтваряне на остатъците от даден продукт, полепнали при запържване по дъното на тиган или тенджера. Целта е да се използват в по-нататъшната обработка на ястието. Най-често се дегласира с вино, коняк или бульон.

Дресинг – всеки вид салатен сос в световната кухня се нарича дресинг. В практиката терминът се отнася най-вече към салатените сосове на майонезена или сметанова основа, както и към тези, приготвени от кисело мляко. Дресингът представлява средно гъст сос. С него се подправят зеленчукови, месни и плодови салати. Има дресинги, които се поднасят и към печено пилешко месо или риба, както и към варени зеленчуци.

Дресиране -подготовка на птица за готвене. Крилата се овързват към тялото с конец или се забождат със къси метални шишчета, краищата на бутчетата се пъхат в коремната кухина. Така птицата заема по-малко място в съда и има по-естетичен ви. Дресиране се прави и на обезкостено месо – оформя се в желаната форма (например на руло) и се завързва с бял попарен конец.

Дъксел-Смес от много на дребно нарязани гъби, пресен лук, шунка, краве масло и подправки – използва се за ароматизиране на супи и сосове или като пълнеж за меса и ястия с тестени кори.

Валоаз-сос от френската кухня, в които влизат червен основен месен бульон, бяло сухо вино и подправки (магданоз, естрагон и др.)

Жулиен – зеленчуци нарязани на тънки ивици.

Желатин – клейно вещество, получено от варене на кокали и хрущял. Използва се за желиране на кремове и желета. В неразтворено състояние представлява фини гранулки.

Жиго – месото от плешката, обезкостено, увито на руло и вързано на канап.

Задушаване – топлинна обработка на продуктите, при която се готви под капак. При продуктите се налива малко количество вода, бульон или мазнина. Образува се пара, която циркулира в съда, и продуктът постепенно достига готовност.

Задушаване с мазнина – процесът се извършва с малко мазнина. Количеството й зависи от количеството на продукта, средно то е около 5-10%.

Задушаване без мазнина – извършва се с малко вода или бульон. Някои зеленчуци, които отделят повече вода при топлинна обработка, се задушват в собствен сос.

Застройка – кулинарна техника, с която се създава плътност и повишаване хранителната стойност на супи и сосове. Съществуват няколко вида: – с яйца; – с яйца и кисело мляко; – с яйца, кисело мляко и брашно; – с прясно мляко и яйца; – сметана и жълтъци и др. Продуктите се разбиват с тел и постепенно към тях се долива бульон от супата или сос, като по този начин се уеднаквява температурата. След това продуктите се връщат в готовата супа или сос и се се оттегля от огъня.

Канапе – основа от даден продукт, върху която се редят различни зеленчуци, меса, колбаси, риба и др. Най-популярни са канапетата от нарязани филии хляб или франзела, намазани с масло или пастет, върху които се подреждат колбаси и сирене.

Комесу (оризов оцет за суши)-една от постояните съставки на суши. За да се получи оцет за суши, към обикновения оризов оцет се прибавят захар и сол. При липса на оризов оцет може да използвате бял винен оцет (100 г оцет, 45 г захар, 25 г сол)

Консоме-бульон от месо, подсилен с говежда кайма и избистрен с белтък.

Карпачио-(Carpaccio) Италианско ястие, обикновено сервирано като предястие- от много тънко нарязано сурово телешко месо, сервирано студено с зехтин и лимонов сок или с майонеза или сос с горчица. Понякога е поръсена с каперси или лук.

Крустади-тестени подложки. Приготвят се от тесто, коет се разточва на дебела кора, от която се изрязват квадрати. След изпичане служат а подложка, върху която се се слага пълнеж. Виж Крустади

Керемида – глинен съд във формата на керемида, в който се пече риба на фурна най-често. Обикновено се поставя сос на доматена основа и върху него се реди посолена риба, която се пече в умерена фурна. Най-подходящата риба е пъстървата или шаранът.

Карамелизиране – стопяване на захар с малко вода на силен огън, докато получи светлокафяв цвят. Служи за глазиране на кремове и торти.

Крутони – нарязани парчета от хляб, изпържени в масло. Използват се като прибавка към супи, печено месо, салати, гарнитури, пюрета и др.

Лазаня – традиционно италианско ястие, приготвено от тестени  кори между които се слага различни видове плънка (най-често месо, домати, спанак и др.), покрити със сос бешамел и пармезан.

Марината – смес от вода, оцет и сол, от ароматни зеленчуци и подправки. Може да се добави и зехтин, лимонов сок и сол.

Мариноване – кулинарна обработка, с която се цели продуктите да станат по сочни и ароматизират. Има два вида мариноване – сухо и мокро. При сухото мариноване продуктите се поръсват с подправки и се оставят да престоят в тях. При мокрото мариноване продуктите се поставят в маринатата и престояват в нея от 30 минути до 24 часа.

Меланж – млечно кафе.

Маслена баня-Готварска техника за пържене в голямо количество загрята мазнина, в дъбок съд.

Медалион-Ястие от месо, коео е нарязано(оформено) на кръгчета и е изпържено в силно загрята мазнина.

Милфьой-отфренското millefeuille – „хиляда листа“ – многолистно тестоПаниране – обработка, при която продуктите се овалват в брашно, яйца и галета, след което се пържат в масло.

Песто-Зелен италиански сос за спагети, приготвен от ядки от пиния, пресен босилек, пармезан и зехтин. Виж- сос Песто. Подходящ е за спагети, за сандвичи, като добавка към майонези и сосове за салати(дресинги). Има варианти на червен сос Песто – той съдържа червен печен пипер.

Пралина-счукана смес от карамелизирана захар и ядки, по традиция бадеми. Използва за украса на торти, пудинги или като пълнеж за шоколодови сладкиши.

Прошуто-Италианското название за неварена шунка, такава като prosciutto di Parma. Пармската шунка се сервира нарязана на много тънки парчета.

Пасиране – техника, при която продуктите се разбиват с помощта на пасатор или сито, докато се получи хомогенна смес.

Пелмени – ястие, приготвено от тесто и различни видове плънка – месо, риба, зеленчуци, млечни продукти и др. Приготвените късове се попарват за минута във вряща вода. Готовите пелмени се поднасят със сметана, кетчуп и др. сосове.

Поширане – варене на продукт във вода или друга течност на температура около 70—80° С без кипване. Този метод се използва за варене на риба с деликатно и крехко месо, както и на някои зеленчуци. Кипва се вода с ароматни подправки и зеленчуци, след което тенджерата се оттегля от огъня и продуктът се потапя в получилия се бульон. Престоява в продължение на 15-25 минути. По този начин се приготвят сьомга, пъстърва, морски език, брюкселско зеле, броколи, аспержи, и др.

Пържене – съществуват два метода на пържене –във фритюра и в малко мазнина. При фритюрно пържене продуктът се потапя в предварително загрята мазнина, чието количество трябва напълно да го покрива. Температурата е от 160 С до 190° С. При обикновеното пържене продуктът се поставя в предварително загрята мазнина, след което температурата се понижава и пърженето продължава. Продуктът може да се обърне един или два пъти. Мазнината не трябва да покрива продукта.

Равиоли – традиционно италианско ястие, приготвено от разточен лист с различни видове пълнежи – месо, сирене, сладко, плодове и др. Равиолите се варят в кипяща солена вода и се обливат с масло преди поднасянето им.

Ростбиф – задушено голямо парче месо от бут, филе или контрафиле.

Рамстек – задушено, пържено или печено на скара говеждо месо от контрафилето. поднася се с прясно масло и хрян, лимон, картофи и др.

Саго – нишестена добавка към бульон.

Сач – плитък кръгъл съд от глина, който се използва най-често за приготвянето на катми.

Уок – китайски дълбок тиган с полусферична форма. Съществуват различни вида – чугунени, алуминиеви, стоманени и тефлонови. Най-подходящ е този от неръждаема стомана. Специфичното при него е, че преди първоначалната му употреба трябва да се почисти от специалната мазнина, с която е обработен. Затова се напълва с вода и се добавят 2 с. л. сода бикарбонат. Водата се кипва и оставя да ври 15 минути, изхвърля се и се подсушава. Операцията се повтаря няколко пъти.

Фаршироване-пълнене със смлени или ситно нарязани зеленчуци, месо, риба. Фаршироват се пиперки патладжани, домати, картофи и др.

Флип-Флипът е разбита алкохолна напитка на яйчна основа (например жълтъци с ликьор или коняк)

Фондан-захарно тесто, което се приготвя от захар и вода на гъст сироп, който се изсипва в подходящ съд и се бие докато се втвърди.

Филетиране – Отделяне на филето от костите при риби, пилешко, свинско, телешко месо и др.

Фондан - захарно тесто, приготвено от варена захар (захар и вода ) на гъст сироп, който се изсипва в кастрон и се бие, докато се втвърди.

Фиркасе – сос, подобен на бешемела, към който се прибавят мляко,  жълтъци и лимонов сок.

Шато – смес от мляко, захар, жълтъци и вино. Бие се на огъня, докато се сгъсти и запени. Поднася се със сладкиши.

Шпиковане – набождане на даден продукт със сланина, шунка, солена риба или зеленчук.

Шприцоване – прекарване на крем, масло или майонеза през шприц за украсяване на торти, сладкиши и др.

Таблиране – разнасянето  на гъст захарен сироп с дървена лопатка, при което сиропа се пресича и образува фондан

Тункванв -потапяне на пасти, бисквити и други в разтопен шоколад, фондан или друга глазура

 

Ростбиф-задушено голямо парче месо от контрафиле или от бут.

 

Рамстек-телешка или говежда пържола от поясната част, изпържена или изпечена на скара.

 

 

Тапенада-Идва от областа Прованс (Франсия) – гъста паста (пастет), приготвян от каперси, аншоа, зрели маслини, зехтин, лимонов сок и подправки.

 

 

Тахини-Гъста паста, приготвена от смляно сусамено семе. Използва се широко в арабската кухня.

 

 

Темаки-разновидност на сушито, завит в морксо зеле цилиндър от орзи с филе от риба и зеленчуци отвътре.

 

Темпура-способ на проговяне на зеленчуци, риба и рибни деликатеси – панирани и изпържени в кипящо растително олио. Сервират се с сос и дайкон. Често се сервира и със супа и ориз.

 

Терияки-1. сос приготвен от соя, оризово вино, захар и подправки. 2.Начина на приготвяне при който продуктите се мариноват в соев сос и вино и се това се пекат на грил и се сервират със сос терияки.

 

Тортелини-вид спагети с различен вид пълнеж, прегънати и извити във формата на обръч. Когато са с по-голям размер се наричат – тортелони.

Гарниране – украсяване с помоща на шприц и други помагала

42 Comments on ТЕРМИНИ В СЪВРЕМЕНАТА КУЛИНАРИЯ

  1. Enjoyed every bit of your blog post.Really thank you! Really Great.

  2. This is a topic which is near to my heart Cheers! Where are your contact details though?

  3. Say, you got a nice blog article.Really thank you! Fantastic.

  4. Merely wanna say that this is extremely helpful, Thanks for taking your time to write this.

  5. Would appreciate to constantly get updated great blog !.

  6. Thank you for sharing your thoughts. I really appreciate your efforts and I will be waiting for your further
    write ups thank you once again.

  7. wow, awesome blog.Really looking forward to read more. Much obliged.

  8. Hello there! I could possibly have sworn I’ve visited this website before
    but after going through several of the posts I
    realized it’s a novice to me. Nonetheless, I’m certainly pleased
    I discovered it and I’ll be book-marking it and checking back often!

  9. I really liked your blog.Really looking forward to read more.

  10. Thank you ever so for you post.Really looking forward to read more. Awesome.

  11. I really liked your article post.Much thanks again. Want more. anal creampie

  12. You need to be a part of a contest for one of the highest

  13. It as onerous to search out educated people on this matter, but you sound like you recognize what you are talking about! Thanks

  14. There is definately a great deal to know about this subject. I love all the points you made.

  15. Say, you got a nice post.Really looking forward to read more. Great.

  16. Howdy very nice web site!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your website and
    take the feeds additionally? I am happy to search out so
    many helpful info right here within the publish, we
    need develop extra techniques in this regard, thanks for sharing.
    . . . . .

  17. I am so grateful for your article.Thanks Again. Fantastic.

  18. Very good post.Really looking forward to read more.

  19. You have remarked very interesting points! ps nice internet site.

  20. I really liked your blog post.Really looking forward to read more. Really Cool.

  21. Muchos Gracias for your blog.Much thanks again. Fantastic.

  22. Thanks for the article.Thanks Again. Will read on

  23. What as up, I wish for to subscribe for this web site to get most up-to-date updates, so where can i do it please help.|

  24. Hi! I simply want to give you a big thumbs up for the excellent info you might have right here for
    this post. I am going to be coming back to your site for additional soon.

  25. I really liked your blog article.Thanks Again. Keep writing.

  26. Thanks for the article post.Really looking forward to read more. Much obliged.

  27. Thanks so much for the blog post.Really thank you! Much obliged.

  28. These materials may eventually trigger some serious issues
    if put on the skin to get a longer time period, and can cause allergic reactions to the skin.

  29. Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this post as well as the rest of the website is
    also really good.

  30. Nice blog here! Also your web site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

  31. Really wonderful information can be found on web blog.

  32. I really love your site.. Very nice colors & theme. Did you make this site yourself? Please reply back

  33. Well I definitely liked reading it. This information procured by you is very effective for correct planning.

  34. I see something really special in this web site.

  35. wow, awesome post. Really Cool.

  36. Why visitors still use to read news papers when in this technological
    world everything is available on web?

  37. You have a really great layout for your blog i want it to utilize on my web-site as well.

  38. I?ve read some just right stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I surprise how so much attempt you place to make any such great informative website.

  39. Scribbler, give me a student as record-book!)))

  40. Your style is so unique in comparison to other folks I ave read stuff from. Many thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this site.

  41. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

  42. indeed, as bryan caplan suggests, in the past the zeal of an insurer to guard

Comments are closed.