Значение на храненето и здравословни навици на хранене

Здравето, красотата и жизнеността са най-голямото богатство, което човек притежава. В хода на осъзнатият си живот той сам гради или руши здравето си, в зависимост от това какви навици си е създал в детството си, защото те обикновено се запазват цял живот.

Тези навици са:

-начин на живот

-начин на мислене

-начин на хранене

Умереното, балансирано хранене, достатъчният сън и позитивното мислене подържат здравето и младостта. Има навици, които действат разрушително на здравето и психиката на хората : наркотици, алкохол, тютюнопушене, гладуване, преяждане, обездвижване, недоспиване и др. Природата е предвидила възстановителни функции на човешкия организъм.

Основна задача на възпитанието на подрастващите поколения е те да се запознаят с факторите провокиращи тези вредни навици, както и последствията от тях , за да изградят напълно осъзнато отрицателно отношение към тях.

Основен фактор от който зависи , човешкото съществуване е храненето

Умереността е важно правило на рационалното хранене.

Данните от проведените изследвания през последните десетилетияпоказват зависимост между храненето и честотата на някои хронични неинфекциозни болести с голяма важност за общественото здраве : атеросклерозата и нейните последици- сърдечно и мозъчносъдовите заболявания и затлъстяването се свързват с високия прием на наситени мастни киселини и холестерол ; хипертоничната болест с прекомерната употреба на готварска сол ; някои видове рак се свързват с висок общ прием на мазнини , а остеропорозата с нисък прием на калций и витамин “Д” с храната.

Увеличен риск за здравето се установява при хранене, което е с:

- голям относителен дял на общите мазнини, високо съдържание на холестерол, рафинирана захар, готварска сол, алкохол ;

– недостатъчно количество на полиненаситени мастни киселини, на сложни въглехидрати, витамини и минерални вещества.

В практиката най- често като показател за здравословно хранене се йзползва относителният енергиен дял на мазнините, изразен в процент от общото енергийно съдържание на храната. Горната граница за прием на мазнини, съгласно Българските физиологични норми на хранене, препоръките на Световната здравна организация е 30 Е% за възрастни и 32 Е% за деца до 10 годишни. Последните проучвания показват, че консумацията на мазнина на нашето население е висока- 37 Е%. Висок е и приемът на готварска сол – 15 г средно дневно при препоръка до 7 г.

Негативната характеристика на съвременната българска диета отразява :

- нарастваща, но неправилна консумация на месо – повече свинско за сметка на телешко и агнешко

– крайно недостатъчно потребление на риба и рибни продукти

– намалява потреблението на традиционните за българина боб, леща , които са много добър източник на белтък, витамини и минерални вещества

- недостатъчна консумация на пресни плодове- последните години се е увеличила, но не е достатъчна

- силно намалена консумация на пълнозърнести видове хляб

На база на съвременните доказателства за връзката между храните, храненето и хроничните заболявания е възможно:

-Да се реализира национална хранителна политика, която да включи широк кръг мерки, като закони, нормативни актове, образователни програми и др.

-Да се формулират ръководни насоки за хранене, съобразени с добрата хранителна практика и традициите на нашата страна , да се насърчава здравословното хранене с цел намаляване на риска от хронични заболявания.

-Да се осигури информация и обучение на обществото за принципите на здравословното хранене чрез включването им в училищната програма, предлагане в магазините и заведенията на такава храна и др.

Препоръки за здравословно хранене :

-Разнообразие при избора на хранителни продукти. Количеството на жизнено необходимите за човешкия организъм хранителни вещества –белтъци, мазнини, въглехидрати, витамини, минерални соли и вода е различно в отделните храни.Само разнообразната храна гарантира поемането им в достатъчни количества.

- Достатъчно белтъци. Съдържат се в по-големи количества в млякото, рибата, месата, както и в яйцата, житните и бобовите растения.

-Нито твърде много, нито твърде малко.

Храната доставя енергия, която се измерва в калории или джаули. От нея човек черпи сила, за да мисли, да поддържа мускулатурната си работоспособност, да осигурява съдечната си дейност. Приемането на по- големи количества храна, отколкото е необходимо на организма водят до редица здравословни проблеми: затлъстяване, атеросклероза, хипертония и др.Затлъстяването е широко разпространено сред българският народ. То обхваща 30-40 % от възрастното население и 4-12 % от децата. Продължителното и волево лишаване от храна води до анурексия.

-По малки количества, но по-често

Големите порции натоварват храносмилателните органи.чТе са особено неблагоприятни вечер, тъй като по време на сън се изразходва най –малко енергия.

-Мазнините да се поддържат в определени граници

Прекомерната употреба на мазнини води до затластяване и до много заболявания. Вина за това имат не само видимите мазнини , но и “скритите” мазнини в сирената, орехите, шоколада, майоезни сосове и др.

-Ограничено количество захар и захарни изделия

Излишното количество захар се превръща в мазнини, които се натрупват в тялото. Вследствие на прекомерна употреба на захари се появява захарен диабет.

-Всеки ден –сурови плодове и зеленчуци и пълнозърнести продукти

Те доставят на човешкия организъм достатъчно витамини и минерални соли. Колкото по разнообразни , толкова по-здравословно.

-Правилна обработка на храната

При неправилна обработка на храната се унищожават голяма част от витамините и минералните соли. Условия за това е продължителното съхранение, висока температура на топлинна обработка, неправилно съчетание на хранителни продукти и др. Препорачително е варенето на пара и задушаването.

-Намалено количество на сол

Колкото по малко сол , толкова по здравословно. Завишеното количество сол засяга предимно хора със сърдечно-съдови заболявания.

- Ограничена консумация на алкохол

В съвременната наука за хранене се отделя значително място на благоприятните ефекти на алкохола, приет в рамките на праговата доза:

алкохол-дневно мъже жени

концентрат 75 50

вино 300 200

бира 650 500

Посочените дози алкохол , при здрав черен дроб, намаляватоксидацията на липидите, подобряват инсулиновата чувствителност, намаляват риска от исхемична болест на сърцето.

Храненето е свързано с Здравето, Интелекта и Красотата

Когато Хипократ е формулирал своята максима:“Твоята храна е твоето лекарство”, навярно е имал впредвит лечебните свойства на храните. Американски учени установяват че високият коефицент на интелегентност се дължи на разнообразната консумация на плодове, зеленчуци и ядки. Доказателства за връзката на храненето и красотата са намерените от дълбока древност “рецепти” на Клеопатра, Нефертити и др.,както и тези от наши дни на Бриджит Бардо, Елизабет Тейлър и др.

Човек, като най-висше създание на природата има и висшата отговорност, да пази своят живот и този на планетата, живеейки в съгласие с природните закони днес, а не утре, защото утре ще бъде късно.”

1 Comment on Значение на храненето и здравословни навици на хранене

  1. Thanks for another wonderful post. Where else could anybody get that type of information in such an ideal way of writing? I have a presentation next week, and I’m on the look for such information.

Comments are closed.